Verdienen aan duurzaamheid

Duurzaamheid verdienen bedrijven licht

Zonnepanelen of goede isolatie? Doe maar zonnepanelen, die vallen tenminste op. Maar dat is toch helemaal niet het punt? Tja, volgens sommige bedrijven wel. Die willen héél graag duidelijk maken dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit is dé hype de afgelopen jaren. Maar willen bedrijven eindelijk echt bewuster met het milieu omgaan, of alleen zo overkomen om geld te verdienen?

Het is wel bekend dat bedrijven veel om hun imago geven. Volgens onderzoek Strategy Trends 2016 van Berenschot is imago nog steeds een hot topic op de meeste bedrijfsagenda’s. Met een goed imago doe je immers betere zaken. Duurzaamheid is nu al jaren één van de meest besproken onderwerpen tijdens bedrijfsvergaderingen. Want een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt, oftewel duurzaam, heeft over het algemeen een beter imago. En een beter imago betekent natuurlijk meer verdienen.

Visuele duurzaamheid
Duurzaamheid brengt een beter imago met zich mee, hetgeen er weliswaar voor zorgt dat bedrijven eerder voor duurzame oplossingen kiezen, maar deze oplossingen moeten dan wel zichtbaar zijn. Daarom kiezen bedrijven eerder voor zonnepanelen dan gebruik te maken van het Ecofont-lettertype (een lettertype dat dankzij een speciale techniek bijna 20% minder inkt verbruikt), en plaatsen ze liever een bewegingsschakelaar voor hun verlichting in plaats van regelmatige ventilatie toe te passen (droge lucht opwarmen kost minder energie).

“Een beter imago betekent meer winst”

Overigens zijn er ook effectieve duurzame ideeën die niet met huisvesting te maken hebben (en dus nóg minder zichtbaar zijn). Zo zouden medewerkers zelf hun werktijden kunnen bepalen, zodat ze de file kunnen mijden, en zo minder brandstof verbruiken.

Duurzaamheidscertificaten
En dan is er nog het ontransparante oerwoud aan certificaten die de duurzaamheid van een bedrijf zouden moeten garanderen.

Voor bedrijven bestaan verscheidene ISO-certificaten – dit is waar het ingewikkeld wordt (was het dat dan al niet?). Er zijn certificaten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (ISO 26000), daaronder vallen ook milieu-normeringen (ISO 14001). En wanneer energieverbruik de focus heeft, wordt de ISO 50001-norm gebruikt.

Om deze certificaten in handen te krijgen moeten bedrijven aan bepaalde eisen voldoen. Door bijvoorbeeld maatregelen te plannen om nadelige milieueffecten als gevolg van een noodsituatie te voorkomen. Bedrijven willen graag zo’n certificaat hebben, want daarmee kan je wapperen naar consumenten die behoren tot de 71% die het belangrijk vinden dat bedrijven duurzaam ondernemen.

En dus wordt er geld en energie gestopt in maatregelen die zo’n certificaat binnen handbereik brengen, ook al zijn dit misschien niet de duurzaamste opties.

Hoe erg is dit?
Toch moet de afweging gemaakt worden: is het nou wel zo slecht dat bedrijven voor duurzaamheid kiezen met een winstoogmerk? Die grote boze kapitalistische bedrijven ook, ze willen alleen maar geld verdienen. Ja, zo zitten de meeste bedrijven in elkaar. Maar is dit nou zo’n ramp?

“The ends justify the means”

Bijna de helft van de consumenten let op duurzaamheid bij zijn aankopen. Op zich is dat een mooie machtspositie. Zo worden bedrijven gedwongen om aan onze wensen te voldoen. En om die ISO-certificaten te ontvangen moeten ze toch wel echt een aantal duurzame maatregelen treffen. The ends justify the means.

En als we om de wereld milieuvriendelijker te maken echt die geldhongerige bedrijven, die alleen maar duurzaam willen líjken, nodig hebben  – want ja, we hebben hen nou eenmaal nodig, en zij ons – dan kunnen we het ons niet veroorloven om dat af te keuren. En als een bedrijf dan ook nog daadwerkelijk geeft om het milieu, is dat alleen maar mooi meegenomen.

lees ook

LVolg ons op facebook

L