Terugblik op de campagne

Ecosprinter-serie campagne

Juni 2016: over 9 maanden zijn de verkiezingen. Het kersverse campagneteam van DWARS heeft haar eerste vergadering. Het is aftasten. Wat gaan we de komende driekwart jaar doen en hoe in vredesnaam? Voordat we beginnen beloof ik een keer taart mee te brengen. ‘Maar’, zeg ik erbij, ‘niet zomaar, we moeten wel wat bereikt hebben.’

Terugblik op de campagne door DWARS-campagneleider Sjors van Broekhuizen

Maar ja, hoe doe je dat, ‘iets bereiken’? DWARS heeft veel ambities, maar weinig geld. We willen dat GroenLinks de grootste wordt onder jongeren, we willen een viral video, we willen in de landelijke media komen… En we hebben maar 5000 euro tot onze beschikking.

Meteen besluiten we: we doen het anders dan GroenLinks. Jonger, ludieker. We moeten iets toevoegen, anders kunnen we ons net zo goed als vrijwilliger bij GroenLinks opgeven. We moeten efficiënt met onze tijd omgaan: we richten ons op links-georiënteerde, hoogopgeleide stedelijke jongeren + jongeren die voor het eerst gaan stemmen. En vooral uitgaan van ons enthousiasme, mankracht en de sympathie die GroenLinks op het moment geniet (50% van de Nederlanders zegt deze sympathie te hebben).

“Een tuinkabouter-protest sneuvelde, omdat het niet te betalen was”

Toch is dat lastig, met geld als beperkende factor. Ideeën als bedrukt toiletpapier, klimaatparaplu’s, eerlijke krasloten, GroenLinks-zadelhoezen, speelkaarten met een bedrukt doosje en een tuinkabouter-protest sneuvelen gaandeweg omdat zij niet te betalen zijn.

Daarnaast kunnen ook principes in de weg staan. In oktober bedenken we samen met lokale DWARS-afdelingen een actie over geld. Chocolademunten uitdelen, en dan met een boodschap over eerlijke inkomens of eerlijke belastingen. Top-idee! Toch sneuvelt het plan, want: de chocolademunten zijn niet fair-trade. Het voelt oneerlijk. Bij de VVD hebben ze én geld én geen principes. Dat moet zo veel gemakkelijker campagnevoeren zijn!

Eigen risico
Ook de verschillen tussen DWARS en GroenLinks zijn onverbiddelijk. GroenLinks wil het eigen risico afschaffen. Dat is iets waar je ijzersterk campagne mee kunt voeren. Officieel is DWARS het daar niet mee eens. Zeg maar dag met je handje tegen een potentiële campagneknaller.

Dus, je hebt principes, een mening en geen geld. Hoe voer je dan campagne? Ik denk niet dat er één antwoord op is. Tijdens onze tweede vergadering al besluiten wij: wat we doen doen we goed. En anders doen we het niet. Van juni tot en met oktober komen wij elke twee weken bij elkaar en denken we na over acties die we kunnen houden, video’s die we kunnen maken, afbeeldingen om via sociale media te verspreiden.

Het resultaat: in november hebben we een complete lijst met ideeën, waarmee we vanaf de eerste week van januari tot en met de verkiezingen op 15 maart elke week minstens 1 actie hebben. Het is nog flink aanpoten om alles op tijd voor elkaar te krijgen. De maanden om te zwoegen en te knokken breken aan.

“Jesse, ik kies jou!”

Inmiddels zijn de verkiezingen voorbij. Wat hebben we nu voor elkaar gekregen? Verreweg de door vriend en vijand meest gewaardeerde actie is onze Pokémonvideo. Geheel in stijl van de GameBoy-game Pokémon Red lieten we voor een vriendenprijsje een video maken waarin onze Jesse Klaver het opneemt tegen de rechtspopulist Wilders. Het doel: bekendheid voor Klaver genereren onder de jongeren en hem in een vroeg stadium neerzetten als dé tegenstander van Wilders. Jesse, ik kies jou!

Meer dan 3000 likes en 250.000 views later kunnen we stellen dat dit geslaagd is. De video is bovendien vertoond in RTL Boulevard (een landelijk tv-programma), #BOOS (een populair vlog onder jongeren) en De Volkskrant (een van de grootste kranten van het land).

Omdat dit goed werkte, hebben we meer ingezet op video. Denk aan filmen bij een actie waarbij we in Madurodam (een miniatuurpark van Nederland) een asielzoekerscentrum bouwen en vervolgens de beelden leuk aan elkaar plakken. Of een Star Wars opening crawl met een aangepaste tekst over GroenLinks. We maakten een video waarin kinderen (de toekomst) vragen beantwoorden als ‘Wat doe je als je klasgenootje zijn boterhammen is vergeten?’ En we verknipten uitspraken van politici zodat ze het allemaal met GroenLinks eens zijn. Alles bij elkaar goed voor bijna een half miljoen views via onze eigen kanalen.

De straat op
Het leven speelt zich echter niet alleen op internet af. We gingen de straat op. De actie in Madurodam noemde ik al even. Verder deelden we op de dag van Trumps inauguratie op verschillende universiteiten oordoppen tegen rechts geschreeuw uit. Hiermee kwamen we positief in een aantal regionale media.

Vergelijkbaar is de actie die we de week voor de verkiezingen elke dag hebben gedaan. In twaalf verschillende steden deelden we zakjes (van papier!) uit met dropmunten erin. Daar zat ook een briefje bij. In het kort: we geven belastinggeld terug. We hebben allemaal recht op een teruggave, omdat multinationals als Google, Starbucks en Ikea nauwelijks belasting betalen. Dit moet eerlijker, stem daarom op GroenLinks.

(Tekst gaat door onder Tweet)

Voordeel: dit werkt veel beter dan flyers. Mensen nemen het eerder aan (want: snoep!) en blijven gemakkelijk staan voor een praatje. Nadeel: omdat wij weinig te besteden hadden, moesten we elk onderdeel (zakje, dropjes, papiertje, sticker) apart bestellen en vervolgens zelf duizenden dropzakjes vullen, vouwen, bestickeren, tellen en door het land verspreiden. Een grove schatting vertelt me dat er in die voorbereiding alleen al 50-75 manuren zitten. En dan moeten ze nog uitgedeeld worden.

Ik kan nog veel langer doorgaan over alles wat we hebben gedaan, maar hopelijk geeft dit voldoende inzicht in onze campagne. Met rond de 100 vrijwilligers boksten we voor elkaar dat we een viral video maakten, in de landelijke media kwamen en door heel Nederland op straat zichtbaar waren. Kortom: vlak voor de verkiezingen kon ik het team op taart trakteren.

Dit artikel is deel van de OverDWARS Campagne-serie in samenwerking met de Ecosprinter, in aanloop naar de landelijke verkiezingen van 15 maart 2017.

lees ook

LVolg ons op facebook

L