Racisme erkennen: moeilijk maar belangrijk

Zwarte pieten, racisme?

Afgelopen zaterdag volgde ook ik geschokt de gebeurtenissen rondom de intocht van Sinterklaas. Bijna 200 antiracisme-activisten die tegen de raciale karikatuur van Zwarte Piet wilden demonstreren, werd dat recht ontnomen nog voordat ze iets konden proberen. Met fors geweld, intimidatie en politie in blackface (ja, echt) is opgetreden tegen het recht op demonstratie, terwijl de neonazi’s van de NVU langs de kant met racistische banners stonden. Extra schrijnend dat het nog geen vier dagen na de verkiezing van Donald Trump was.

door Emile van Krieken

Schrijver Manju Reijmer maakte het punt al een paar weken geleden: racisme, dat zit diep, ook in Nederland. Het doet pijn te erkennen dat ik me in een duister steegje veel ongemakkelijker voel wanneer een zwarte man achter me loopt. En dat ik het veel moeilijker vind om People of Colour in de ogen te kijken en namen en gezichten uit elkaar te houden. Maar dat erkennen is belangrijk. Ik denk dat we het bij DWARS al best goed aanpakken. We spreken elkaar aan wanneer iemand het n-woord gebruikt. We maken weinig onsmakelijke racistische grappen in de naam van politieke incorrectheid. Dat Zwarte Piet racisme is, daar zijn we wel over uit. Toch is dat niet voldoende.

Het is niet voldoende omdat racisme heerst. Je kan eindeloze discussies houden over de vraag of aanhangers van Trump allemaal racisten zijn, maar als het erop aankomt hebben ze toch dat vakje ingekleurd. Het vakje dat staat voor het bouwen van muren om Mexicanen weg te houden. Het vakje voor het verbannen van moslims die naar Amerika willen komen, voor heropvoedingskampen voor homo’s. Misschien denkt zo’n stemmer dat hij het wel niet zal menen, misschien zijn velen het er ook mee oneens. Maar wanneer je dan toch voor hem stemt geef je toe dat je het prima vindt om te gokken op zulke grove schendingen van mensenrechten zolang het maar niet over jou gaat.

“sites als Reddit en 4chan zijn witte radicaliseringsbolwerken”

Ik zit veel te veel op het internet, waar de extreemrechtse ‘alt-right’-beweging steeds meer grond wint. Siyanda Mohutsiwa schreef hier al over: sites als Reddit en 4chan zijn witte radicaliseringsbolwerken. Ook ik was er bijna ingetrapt toen ze de geweldige Black Lives Matter beweging als gewelddadig afschilderden, als een beweging die problemen zou aankaarten die helemaal niet bestaan. Door het gebruik van onschuldig lijkende memes worden zulke ideeën genormaliseerd. Dit is nu helaas ook overgeslagen naar Twitter en Facebook, en ook zeker naar Nederland, waar de goorste racistische opmerkingen die je kan bedenken dagelijkse kost zijn. Over de mishandeling van Jerry Afriyie door de politie zaterdag wordt geplaatst dat hij wel wat meer stokklappen verdiende.

Hoewel je GroenLinks nooit zou betrappen op racistische uitspraken of beleid zijn zij, en eigenlijk de meeste partijen, er wat mij betreft te weinig uitgesproken tegen. In zo’n politiek klimaat ontstaat DENK. Wat je verder ook van die partij vindt, ze vullen een gat voor veel mensen die zich niet gehoord voelen met hun stem vóór culturele diversiteit. In Nederland gaan deze verkiezingen de culturele thema’s die in Amerika een grote rol hebben gespeeld waarschijnlijk ook de focus zijn. Hier kunnen DWARS en GroenLinks niet achterblijven. Bagatelliserende opmerkingen als ‘Nederland is geen racistisch land,’ van Jesse horen daar niet bij.

“In zo’n politiek klimaat ontstaat DENK”

Ook bij DWARS moeten we het hebben over hoe om te gaan met racisme in het tijdperk van Trump, Wilders en Le Pen. Mijn inbreng: laat ons luisteren (en dit keer ook echt) naar People of Colour van wie je – en ik spreek uit ervaring – zo veel nieuwe dingen kan leren. Laat ons geluid sterk gekant zijn tegen racisme en voor het uitgebreid vieren van de diversiteit. We hoeven ons hier niet voor te excuseren. Als de zo gehate ‘elite’ de cultureel liberalen zijn, dan zijn wij maar de elite.

Volgende week zal Manju Reijmer een artikel over racisme binnen DWARS schrijven in OverDWARS.

lees ook

LVolg ons op facebook

L