Over de Provinciale Statenverkiezingen

liveblog verkiezingen

Klimaatverkiezingen, zo noemde GroenLinks de afgelopen periode. Het begon met de “drammers” en eindigde in een zwierige draai van het kabinet. Het leukste vind ik misschien wel dat Klaas Dijkhoff de aanjager was van het thema. Dijkhoff noemde Jetten en Klaver drammers, maar ook Dijkhoff nam achter de schermen het initiatief om de draai te maken op CO2-belasting en de energierekening. Thanks Dijkhoff, dat je klimaat het thema wilde maken van de verkiezingen. Ik vind het voor herhaling vatbaar!

door Julia Matser, voorzitter van DWARS

De campagne begon niet met het thema klimaat. De campagne begon en eindigde vooral eensgezind. Toen van der Staaij de Nashville verklaring ondertekende, had heel Nederland daar wat over te zeggen. In Nederland staan we voor lhbti+-rechten, van minister tot oppositie tot iedereen aan de koffieautomaat. Eensgezindheid alom.

Het einde van de campagne was eensgezindheid na het schietincident in Utrecht. Eén dag de verschillen opzij, één dag geen campagne. Alhoewel… Er was een partij die wel campagne voerde. En toen een dag later de campagne weer opstartte werd het een meta-campagne: veel politici/opiniemakers lieten weten wat zij vonden van de bijeenkomst van Forum voor Democratie, wat op hun beurt eigenlijk weer campagne voeren was. Misschien toch niet zo heel eensgezind dus.

Het waren ook actie-verkiezingen. Met DWARS zijn we naar zes acties geweest (toegeven, de vijfde was na de verkiezingen): de klimaatspijbelaars, de Women’s March, de klimaatmars, nog een keer klimaatspijbelen, het onderwijsprotest en de anti-racismemars. En dan tel ik alle (studenten)huis-aan-huis acties niet eens mee…

In plaats van een hol vaasje (VVD), of hele goede morgen (CDA) profileerde GroenLinks zich op de groene inhoud. Windmolens, vliegvelden, het is geprobeerd, maar de Provinciale Statenthema’s bleven de ‘PS’ in de landelijke debatten.

En toen, na al het harde actie/debat/film/spamwerk was het woensdag. We gingen naar bed met 8 Eerste Kamerzetels en werden wakker met 9. We gingen naar bed toen we in één provincie de grootste waren en bleken toch in twee provincies het voortouw te mogen nemen. We gingen naar bed met acht DWARSers verkozen, en het werden er negen! Feest!

Dat Forum voor Democratie ook wint doet niks af aan onze overwinning. Sterker nog, ik heb heel veel zin om luid en duidelijk het DWARSe geluid tegenover het jong Forumgeluid te zetten in alweer de volgende verkiezing. Tegenover klimaatontkenners staat een hele klimaatgeneratie, en tegenover uitsluiting zetten wij een liefdevol welkom.

En het allerleukste? Onze ideeën gaan winnen. Alle partijen zien stukje bij beetje in dat ze wat moeten gaan doen voor het klimaat. Dat financiën gaan over bedrijven én burgers. En we zijn er nog lang niet, maar ook wat betreft de inclusieve samenleving gaat het de goede kant op: Zwarte Piet gaat verdwijnen, stage-discriminatie krijgt steeds meer aandacht en het man/vrouw denken maakt steeds meer plaats voor een inclusiever gender spectrum.
——-
Heb jij na het lezen van dit stukje, of al voor het lezen van dit stukje, of na het lezen van deze zin – ideeën het campagneteam mee aan de slag moet? Vaardigheden (filmen, humor, flyeren) die zij misschien wel mogen gebruiken? Stuur een mailtje naar campagnecommissie@dwars.org

lees ook

LVolg ons op facebook

L