Zet je ego opzij

Liveblog wintercongres 2017

Congressen zijn toch wel een beetje de hoogtepunten van DWARS. Er komen honderden mensen uit het hele land op af, het is ontzettend gezellig en leden nemen belangrijke beslissingen. Toch bleek dat sommige leden iets dwars zat. Ego’s domineerden het congres. Daarom schreven Emile van Krieken, Tessel Wijne en vele anderen een open brief aan alle leden.

Lieve DWARSers,

Een DWARS-congres is voor elk lid een gebeurtenis om naar uit te kijken en om nog lang over na te praten. Het afgelopen congres kende hoogtepunten, maar dat niet alleen. Er schuurt iets. Een congres is een hele opgave om te organiseren en is een van de belangrijkste momenten om samen te komen. Zij verliest haar waarde wanneer zij beperkt wordt in haar tijd en in haar openheid. Het afgelopen wintercongres vormt hierin voor ons een dieptepunt. Ego’s domineerden en op Instagram wordt achteraf op een ongepaste manier omgegaan met verlies.

Afgelopen congres zijn er namelijk maar liefst vier hoofdelijke stemmingen aangevraagd, waarbij leden gedwongen worden een ‘voor’ of ‘tegen’ uit te spreken bij roeping van naam. Dit is een bizar tijdrovende manier van stemming. Volgens de statuten van DWARS mag ieder lid dit aanvragen bij iedere stemming. Deze regeling bestaat zodat het extra duidelijk is of er een meerderheid is voor een moeilijk en belangrijk besluit en om de tegenstellingen tussen de leden duidelijk te maken. Het gaat hier vaak om voorstellen die de organisatie van DWARS veranderen of een gevoelig politiek punt veranderen. Dat er afgelopen congres vier hoofdelijke stemmingen zijn aangevraagd had echter niets met het belang van de stukken te maken, gezien het hoofdzakelijk ging om een symbolische motie en kleine wijzigingen in het Politiek Programma. De hoofdelijke stemmingen zijn aangevraagd door leden die na het horen dat hun voorstellen verworpen waren hun verlies niet konden accepteren.

Het kleine groepje dat verantwoordelijk was voor de aanvraag van de hoofdelijke stemmingen negeerde de verzoeken van menig ander DWARSer om deze in te trekken. Noch vroegen ze een gebruikelijke hertelling aan voordat ze om een hoofdelijke stemming riepen. Het is respectloos en egocentrisch wat er is gebeurd afgelopen congres.

Ten eerste is dit asociaal tegenover de vrijwilligers die het congres organiseren en hun uiterste best doen om alles goed te plannen. Ten tweede zit er een presidium dat keihard werkt om op tijd klaar te zijn. Tot slot is het asociaal tegenover alle DWARSers die op het congres aanwezig zijn. Zij betalen in tijd en geld om te kunnen werken aan hun vereniging. Het is absurd dat een klein groepje leden het gevoel heeft een buitenproportioneel stuk tijd in te mogen nemen ten koste van hun medeleden. Hierdoor had de meerderheid minder tijd om haar eigen voorstellen te verdedigen en te bevragen. Wie van ver kwam, kon niet blijven tot het einde, of heeft uit irritatie hun bed voortijdig opgezocht.

Ook zijn we geschokt door de onbeschoftheid waarop over congresgangers en het bestuur  op publieke kanalen wordt gesproken. Er is een Instagrampagina gemaakt waar trots wordt gesproken over de willekeurige wijze waarop een ingrijpende maatregel als de hoofdelijke stemming wordt aangevraagd. Verder staan er memes op deze pagina waarin de makers leden met een andere mening ‘meegaand en onervaren’ noemen en indieners van moties die ze ‘niet te realiseren’ vinden belachelijk maken. Daarmee diskwalificeer je je mede-DWARSers die niet voor jouw voorstel stemmen. Dit hoort niet bij de open discussie die bij een politieke jongerenorganisatie mogelijk moet zijn en werkt de integratie van nieuwe leden sterk tegen.

Het kapen van het congres door mensen de hun ego niet opzij kunnen zetten moet stoppen. Zij zorgen ervoor dat andere leden niet hun zegje kunnen doen en uit irritatie eerder naar huis vertrekken. Wij roepen de lezers op om bij het overwegen van een hoofdelijke stemming deze afwegingen in het achterhoofd te houden. Wij zouden graag zien dat er publiekelijk respectvoller kan worden gesproken over leden met een andere mening, zoals dat hoort binnen een gezonde politieke organisatie. Op deze manier kunnen we weer een effectief congres hebben, waarin een open discussie mogelijk is voor allen.

Tot het volgende congres,

Emile van Krieken
Tessel Wijne
Iris Nibbering
Lynn van Calmthout
Lotte Kars
Noor Blokhuis
Harm Bult
Etienne Goudriaan
Rosanne Groot
Fabian van Hal
Mark Louwrier
Amarens Veeneman
Jasmijn Verbeek
Nicky van Wanrooij

lees ook

LVolg ons op facebook

L