Op naar een succesvolle DWARS-campagne!

Het duurt nog minder dan twee maanden voordat de provinciale Statenverkiezingen gaan plaatsvinden. Langzaam maar zeker begint de campagnetrein op stoom te komen, zo ook bij DWARS. Het lijkt de afgelopen jaren een vast ritueel te worden: de campagneaftrap! Op zaterdag 26 januari mocht DWARS het startschot voor haar eigen verkiezingscampagne voor de Provinciale Statenverkiezingen geven.

Momenteel staan er ruim veertig DWARSers op kandidatenlijsten in de verschillende provincies. Vergeleken met vorige Provinciale Statenverkiezingen zijn dat er aanzienlijk meer. De campagnecommissie heeft als doelen gesteld om met de campagne zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen en ze het liefste op GroenLinks te laten stemmen. Maar het belangrijkste doel is misschien wel om minstens acht DWARSers in de Provinciale Staten te krijgen. Aangezien jongeren bijzonder weinig stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, valt er daar veel te winnen.

Dat politiek ook voor jongeren belangrijk is, bewees het sprekerspanel van verkiesbare DWARSers. Jade van der Linden (nummer drie voor GroenLinks Brabant), Jarno van Straaten (nummer zeventien voor GroenLinks Overijssel) en Funs Elbersen (nummer twaalf voor de Eerste Kamer) kwamen spreken en vragen beantwoorden over waarom zij besloten hadden zich te kandideren, wat voor dossiers zij interessant vonden en waarom politiek ook voor jongeren belangrijk is.

De reacties die zij uit hun omgeving kregen waren tekenend. Een vriend van Funs had beloofd om op hem voor de Eerste Kamer te gaan stemmen. Jarno kreeg ook genoeg opmerkingen over zijn leeftijd. Maar toch is het mooi om te zien dat jonge mensen vastbesloten zijn om zich op deze manier in te zetten voor hun omgeving. En laten we hopen dat zij en vele anderen zich in blijven zetten voor politiek.

Natuurlijk zijn jonge kandidaten belangrijk om in je campagne te hebben, maar één van de gasten was niet bepaald onervaren. Farah Karimi, de nummer twee op de lijst van de Eerste Kamer ging met DWARS in gesprek over haar plannen als toekomstig Eerste Kamerlid en haar ervaringen als Tweede Kamerlid en directeur van Oxfam Novib. Een nieuw gezicht dat kwam spreken was kandidaat-partijvoorzitter Katinka Eikelenboom. Ook met haar ging DWARS in gesprek. Over haar plannen voor de partij, haar rol in het nieuwe bestuur en hoe DWARS zich tegenover GroenLinks verhoudt.

Natuurlijk moet een campagneaftrap meer zijn dan alleen sprekers. De campagnecommissie gaf DWARSers de mogelijkheid om hun eigen ideeën voor een campagneactiviteit in te dienen. Het winnende idee zou uitgevoerd worden. Van kamperen voor de Dom tot bier, de vakkundige jury bestaande uit bestuurslid Myrte, campagnecommissievoorzitter Misha en GroenLinks-grassrootsmanager Sam had moeite om een winnaar te kiezen. Uiteindelijk kozen zij voor het idee van een campagnecoupé in de trein. Een uitstekend idee om met mensen in gesprek te gaan over wat zij nou echt willen.

Met een glaasje c(h)ampagne in de hand kan ik nu alleen maar zeggen: op naar een succesvolle DWARS-campagne!

Afbeelding: Lisanne van ’t Riet

lees ook

LVolg ons op facebook

L