Op de Afdeling: DWARS Overijssel

Eva, Lucas en Koen van DWARS Overijsselop het balkon van de Raadszaal in Deventer.

Op een zomerse woensdagmiddag, waarop het plensde van de regen, bezocht ik Deventer om eens even te kijken bij DWARS Overijssel. Deze afdeling bestaat pas sinds februari en ik ben zeer benieuwd hoe ze het tot nu toe hebben gedaan en hoe het bevalt om een afdeling te leiden. Ik spreek met, op volgorde van de afbeelding, vice-voorzitter Eva, voorzitter Lucas en adviseur Koen.  Het bestuur bestaat verder nog uit Joris (secretaris) en Peter (penningmeester).

Waarom zijn jullie nou eigenlijk bij het bestuur van DWARS Overijssel gegaan?
Lucas: “Dat is wel een leuk verhaal. Het landelijk bestuur wilde graag een afdeling in Overijssel, en plande een verkenningsvergadering. Daarbij vroeg Joris of ik voorzitter wilde worden. Ik zei: ‘Alleen als jij dan secretaris wordt.’ En zo geschiedde.”

Eva: “Ik kwam op de eerste ALV, en toen ben ik me steeds meer gaan betrekken bij de activiteiten hier. En zo rolde ik ook het bestuur in.”

Zijn er al veel mensen actief bij DWARS Overijssel sinds jullie oprichting?
Lucas: “Ja, veel meer dan verwacht. We hebben nu ongeveer 80 leden, waarvan 30 actief.”

Koen: “Ja, het is heel veel. Hiervoor bestond er de DWARS Stedendriehoek, met Apeldoorn, Deventer en Zutphen, en daar hadden we op ons hoogtepunt 10 leden. Dus je merkt dat het nu wel een stuk beter gaat. Dat heeft ook wel te maken met het Klaver-effect, denk ik trouwens.”

Wat willen jullie nou heel graag veranderen of bereiken in Overijssel?
Koen: “Ik denk dat Overijssel een beetje ingedut is. Er gebeurt hier nooit zo heel veel. Ik denk dat het hier wel wat vrolijker kan, daar proberen we met onze acties aan bij te dragen. Maar uiteindelijk is het de politiek die dingen bereikt en hebben wij als PJO de taak om te agenderen en te alarmeren richting gemeenteraden.”

Lucas: “Ik wil bereiken dat de stem van jongeren in Overijssel beter wordt gehoord en dat jongeren hier dus ook meer inspraak krijgen.”

Is hier al contact met lokale GroenLinks-gemeentes?
Lucas: “Zeker. We hebben drie grote steden in Overijssel, Zwolle, Enschede en Deventer, en met die gemeentes hebben we goed contact. En het beste contact hebben we met het Provinciale bestuur, waarmee we vaak overleggen.”

Wat onderscheidt jullie van andere afdelingen?
Eva: “Wij werken veel samen met andere PJO’s, dat is wel mooi. Het is goed dat we andere partijen erbij betrekken.”

Koen: “We gaan de discussie ook niet uit de weg. Wij zitten er ook niet in alsof we de waarheid in onze hand hebben. We hebben allemaal gedeeld belang, of je nou bij de Jonge Socialisten zit of bij de JOVD.”

Zijn er tegenslagen geweest tot nu toe? Dingen die minder gingen?
Eva: “Ik denk dat veel leden van nu en actieve leden straks uit Overijssel vertrekken om te studeren, als ze van de middelbare school komen.”

Lucas: “We gaan de helft van onze actieve leden zo’n beetje verliezen. Dat is echt een hele grote tegenslag die we gaan krijgen en dat zullen we vaker tegenkomen.”

Stadhuis Deventer, uitvalsbasis DWARS Overijssel

Het vernieuwde stadhuis van Deventer, uitvalsbasis van DWARS Overijssel.

Wat vinden jullie de belangrijkste politieke problemen in het algemeen, of in Overijssel?
Eva: “Ik denk deels wat Koen net zei, het meer levendig maken van Overijssel – het aantrekkelijk maken van de provincie en de cultuur een boost geven.”

Koen: “Stevie Wonder zei ooit bij een concert: ‘Hate is such a waste of time’. Ik denk ook echt dat dat zo is, en ik zie helaas dat het maatschappelijk debat verhard is, terwijl je met ontspannenheid en openheid veel meer bereikt. We staan niet meer open voor elkaar, en daar maak ik me wel heel erg zorgen over. De wereld zou zoveel chiller zijn als we gewoon wat ontspanner met elkaar om zouden gaan.”

Wat voor activiteiten organiseren jullie zoal?
Lucas: “We hebben een BBQ/Borrel georganiseerd, een activiteit met de Jonge Democraten met onder anderen Kees Verhoeven, kamerlid, en we hadden laatst een thema-avond met de Jonge Socialisten over bodemvervuiling. En we hebben nog wel meer gedaan, maar daar kom ik even niet meer op. We hebben nog een dag op het programma staan waarop we op bezoek gaan bij Provinciale Staten. Overigens zijn al onze activiteiten toegankelijk voor iedereen, dus ook voor niet-leden die kennis willen komen maken.”

Eva: “We willen ook nog een maandelijkse politieke avond opzetten met andere PJO’s, in een café in Hengelo.”

Wat zijn jullie grootste opstekers tot nu toe?
Koen: “Ik ben wel heel trots op wat we zo dadelijk gaan doen. We hebben het plan om een jongerenparagraaf te schrijven voor de verkiezingsprogramma’s van GroenLinks in de gemeentes in Overijssel. Het is heel gaaf dat we zo dus de stem van jongeren kunnen laten doorgalmen bij GroenLinks in de gemeentes.”

Lucas: “Het is een soort conceptparagraaf die we naar elke GL-afdeling in Overijssel sturen, in de hoop dat zij die overnemen in hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.”

Eva: “Ik vind het ook tof dat er afdelingen zijn die al hebben toegezegd het over te nemen.”

En DWARS Overijssel is zelf ook heel tof! Mocht je ooit in de gelegenheid zijn daar een kijkje te nemen: doe het vooral!

lees ook

LVolg ons op facebook

L