Meelopen met de Nacht van de Vluchteling

Nacht van de Vluchteling: team DWARS Zuid-Holland

Vluchtelingen; een thema dat menig GroenLinkser en DWARSer aan het hart gaat. Al acht jaar vindt de Nacht van de Vluchteling plaats om deze kwetsbare groep te steunen. Tijdens deze nacht laten wandelaars zich sponsoren om 10, 20 of 40 kilometer te lopen. Het opgehaalde geld gaat naar Stichting Vluchteling die zich inzet voor ‘vluchtelingen in de regio’. Dit jaar is een recordbedrag van anderhalf miljoen euro opgehaald. Hessel Hoekstra liep dit jaar 40 kilometer van Rotterdam naar Den Haag en vertelt over zijn ervaringen.

De afdelingen Rotterdam-Rijnmond en Leiden-Haaglanden sloegen de handen ineen, en begonnen als team DWARS Zuid-Holland te trainen en sponsoren te zoeken. 40 kilometer is niet iets om te onderschatten, en tijdens de trainingen bleek al dat niet iedereen dit zou halen. Zelf heb ik geprobeerd om wekelijks een flinke wandeling te maken. Omdat de trainingen vaak op doordeweekse avonden plaatsvonden, waren de afstanden vaak beperkt. Na een training van 23 kilometer was ik al kapot, dus ik was vooraf een beetje ongerust over 40 kilometer.

Het is een indrukwekkende ervaring. De gezelligheid, het goede doel, en de mooie landschappen maken de tocht erg mooi. Aan de andere kant, 40 kilometer is veel en de laatste kilometers zijn loodzwaar. De gedachte dat vluchtelingen dagen achter elkaar deze afstanden afleggen is deprimerend, maar het geeft je ook een drive om door te gaan. En het gevoel wanneer je de tocht uitgelopen hebt is geweldig en euforisch.

Foto fan Hessel Hoekstra

Voor de Rotterdamse skyline wordt het startschot gegeven.

Onze tocht startte bij de Rotterdamse Maassilo. We waren niet de enigen: de metro zat vol met mensen die rugzakken, wandelschoenen en fleecevesten droegen. Voor het startschot kregen we een startnummer en werden we toegesproken door de organisatie en de ambassadeurs. Na een korte warming-up (die niet helemaal nodig was, gezien de hitte in het gebouw), gaven burgemeester Aboutaleb en zangeres-actrice Hadewych Minis het startschot. Weg waren we, en we trokken door Rotterdam, over de Erasmusbrug, door het centrum, richting de wijk Hillegersberg.

De pogingen om met de groep bij elkaar te blijven, verzandden vrijwel meteen. Nog voor de eerste stop ontstonden al verschillende subgroepjes die in verschillende tempo’s liepen. Zelf liep ik redelijk vooraan met het team van GroenLinks Leiden mee. Tussen de eerste en tweede stop, tussen Rotterdam en Delft, werd het landschap pas echt mooi. We liepen langs mistige velden en rond kwart over drie was het eerste ochtendlicht al te zien. Tijdens een kort tochtje door het centrum van Delft begon de zon op te komen.

Door recreatiegebied de Delftse Hout de opkomende zon tegemoet lopen.

Na 25 kilometer verlieten we Delft, en ging de tocht verder door de Delftse Hout, één van de prachtigste plekken op onze route. We liepen de opkomende zon tegemoet, terwijl er een dunne nevel boven het water hing. Hier begonnen vermoeidheid en spierpijn echter goed toe te slaan. Bankjes stonden verleidelijk langs het pad, maar te lang uitrusten is funest tijdens zo’n intensieve wandeling. Via Nootdorp kwamen we aan bij Den Haag. Hier was, zes kilometer voor de finish, het laatste rustpunt. Helaas bleek het hier voor Ahmet, één van onze teamleden die met de ramadan meedoet, niet meer mogelijk om verder te gaan. Heel veel respect dat hij dit gedaan heeft, en dat hij het tot zo ver gehaald heeft.

De laatste paar kilometers, door het Haagse Bos en het centrum van Den Haag, waren afzien en zijn vooral op wilskracht gelopen. Maar dan kom je aan op de Grote Markt, en daar word je onthaald als een held. Verschillende DWARSers die niet meeliepen wachtten ons op en trakteerden ons op een heerlijk ontbijtje.

Foto fan Hessel Hoekstra

Den Haag komt in zicht, maar de laatste kilometers zijn zwaar.

Ik wil mijn ploeggenoten ontzettend bedanken voor de steun, de trainingen en de gezelligheid. We hebben het maar mooi gedaan, en we hebben een prachtig bedrag van ruim 3500 euro opgehaald. Complimenten aan de organisatie van de Nacht van de Vluchteling, die alles geweldig geregeld heeft. En natuurlijk is veel dank voor sponsoren ook op zijn plaats; dankzij hen gaat er maar liefst anderhalf miljoen euro naar vluchtelingen.

Na een dag helemaal kapot zijn en wat goede nachtrust zijn de spierpijn en de vermoeidheid grotendeels voorbij. Ik had dit echt niet willen missen, en volgend jaar ben ik van plan om weer mee te doen. Loop jij ook mee?

Dit artikel is deel van de OverDWARS Reistijd.

lees ook

LVolg ons op facebook

L