Linkshandigheid en Discriminatie: het stuk dat maar niet geschreven werd    

linkshandigheid

Ergens in januari vond een van de eerste vergaderingen van de vernieuwde OverDWARS plaats. Destijds had ik een geniaal idee: ik zou een mooi stuk schrijven over de discriminatie van linkshandigen. De rest van de redactie vond het plan haast net zo geniaal als ik zelf. Een mooie, ludieke introductie over al het ongemakkelijke waar je als linkshandige mee te maken krijgt was al gauw geschreven.

Maar daar stopte het. Ik kon geen goede, serieuze invalshoek voor dit onderwerp vinden. Hoe vaak onze lieftallige hoofdredactrice Judith me ook verzocht heeft om het stuk af te maken, het wilde maar niet geschreven worden.

Verschillende invalshoeken probeerde ik, bijvoorbeeld een parallel te trekken tussen onbewuste discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen en de onbewuste discriminatie van linkshandigen. Maar naarmate ik meer onderzoek naar dit onderwerp deed, ontdekte ik dat de parallel eigenlijk niet zo sterk was. Het was inmiddels maart en de Provinciale Statenverkiezingen stonden voor de deur; de redactie had wel iets anders te doen.

“Ik probeerde door de maanden heen iets te vinden”

Door de maanden heen zocht ik naar nieuwe invalshoeken. Iets puur wetenschappelijks misschien? De wetenschap achter de linkshandige en hun evolutionaire voordelen en nadelen? Helaas bleek dit onderwerp naar mijn mening al te vaak uitgekauwd. Judith bleef ongeduldig. Het was inmiddels bijna juni en onze volgende thema-uitgave stond voor de deur.

Vervolgens had ik een hele zomer de tijd om na te denken over hoe ik het stuk wilde schrijven. Nog steeds had ik enkel mijn introductie. Tijdens de eerste vergadering in september zei Judith dat het stuk maar een column moest worden, omdat het inmiddels wel heel lang duurde. In de trein naar huis kwam ik opeens met een nieuw idee: ik schrijf over hoe het stuk er nooit kwam. Zodoende is deze column ontstaan, negen maanden na het eerste idee.

Rest me nog één ding dat ik jullie niet wil onthouden, mijn ludieke introductie over linkshandigen:

“Je hebt wel eens van die onherkenbare situaties. Als je het wel herkent, mag ik je de linkerhand schudden. Inderdaad, ik heb het over linkshandigheid. Op het station gebeurt het elke dag: in- en uitchecken. Maar het zal je als rechtshandige waarschijnlijk nooit opgevallen zijn, dat je altijd met je rechterhand moet uitchecken. Voor iemand wiens portemonnee zo in zijn broekzak zit dat hij zijn pasjes altijd met links kan vasthouden, is het vervelend dat in- en uitchecken opeens met rechts gaat en moet. Nooit over nagedacht, hè? Zo zijn er wel meer dingen die je vast niet opmerkt. Een mok met een ludieke tekst die altijd aan de verkeerde kant zit, een gebakvorkje met het snijkantje verkeerd om, het cijferblok op een toetsenbord dat rechts zit; zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.”

lees ook

LVolg ons op facebook

L