“I wear your granddad’s clothes, I look incredible”

dresscode

Het gala komt er weer aan, en dus ook de discussie over de gevreesde dresscode! Waar de één al maanden weet welke outfit hij of zij aan gaat doen, heeft de ander er nog niet eens over nagedacht. Om jezelf tegen het koude winterweer (en gekke gezichten) te beschermen, raadt de RvA ook dit jaar aan om kleding te dragen naar het gala. De grote vraag is alleen: wat?

Door de Raad van Advies

Aan discussies over roklengte en vlinderdasjes durven we ons niet te wagen. Maar ook op een ander aspect schieten allerlei feiten door het hoofd van de gemiddelde DWARSer. Nylon doet er veertig jaar over om te ontbinden en de productie van een katoenen shirt kost 2700 liter water. Laat staan de moderne slavernij binnen de kledingindustrie: 246 miljoen kinderarbeiders en tekortschietende veiligheidsvoorzieningen in sweatshops. Het is niet makkelijk om erachter te komen waar ‘goede’ kleding te vinden is. Veel bedrijven vragen een dusdanig lage prijs van veilige fabrieken, dat deze niet aan deze vraag kunnen voldoen en daarom opdrachten uitbesteden. Maar waar koop je dan wel die natuur- en mensvriendelijke kleding, die ook nog eens binnen een studentenbudget past?

Het antwoord op de vraag lijkt niet moeilijk: tweedehands kleding. Door het kopen van tweedehands kleding spaar je mens en milieu. Het mooie daarvan is dat het ook in elke stad of dorp verkrijgbaar is. Daarnaast is het ook nog eens erg goedkoop (als je de winkels ontwijkt waar men tweedehands vintage noemt in ieder geval). Dat het scoren van een hippe tweedehands outfit niet lastig is toont Bart van Welzenis, DWARS-lid van het eerste uur: “Afgelopen jaar maakte ik met mijn zusje de deal dat als ze een jaar geen nieuwe kleding zou kopen, ik haar een weekendje weg cadeau zou doen. En raad eens? We gaan binnenkort naar Wenen! 

Toch ligt er een gevaar op de loer. Sinds de onafhankelijkheid van Bangladesh in 1971 is het BNP meer dan verdubbeld. Ondanks de mensonterende praktijken heeft de kledingindustrie daar wel tot gevolg dat extreme armoede steeds zeldzamer wordt. De economie moet daarom ook niet geheel worden gedestimuleerd. Koop dus niet al je kleding tweedehands, maar in het geval van een gala (waarbij de jurk daarna vaak voor een lange tijd in de kast verdwijnt) is dit een prima oplossing. Het kopen van een nieuw pak is daarentegen zo’n slecht idee niet, volgens Niek Blonk (de DWARSer die alles weet over etiquette). Een goed pak gaat ontzettend lang mee en is daarom vrij duurzaam.

De RvA hoopt jullie allemaal te zien op vrijdag 26 februari op het Lustrumgala in Utrecht! Vergeet je niet aan te melden via deze link: www.https://dwars.org/gala

*Titeltekst en afbeelding: Macklemore & Ryan Lewis

lees ook

LVolg ons op facebook

L