Held(en) van de maand juli: De Oranje Leeuwinnen

Vrouwenvoetbal oranje leeuwinnen

Deze zomer is het EK voetbal in Nederland in volle gang – en dit keer is het veld niet gevuld met Ronaldo en zijn cohorten, maar zijn het de vrouwen die onze eer verdedigen. Zestien deelnemende Europese teams spelen in Doetinchem, Utrecht, Enschede, Deventer, Tilburg en Breda om het Europees Kampioenschap. Onze Oranje Leeuwinnen laten het vrouwenvoetbal leven zoals nooit tevoren, en dus zijn zij onze helden van de maand.

Toegegeven, we zien nog niet overal oranje bepakte huizen en vlaggetjes boven de straten wapperen. Maar dankzij drie overwinningen in de poulfase van Oranje is het enthousiasme dermate toegenomen dat de kwartfinale, tegen Zweden in Doetinchem, al 3 dagen van tevoren helemaal was uitverkocht. Deze schrijver heeft tevergeefs nog geprobeerd een kaartje te bemachtigen, maar zelfs dat lukte niet meer.

Vrouwenvoetbal is in Nederland zelfs de snelst groeiende sport! Waar in andere landen voetbal nog écht een mannensport is, zijn in Nederland (en daar mogen we trots op zijn) al 150.000 meisjes en vrouwen lid van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). En het blijft groeien, tot enthousiasme van de KNVB, die al jaren investeert in vrouwenvoetbal onder leiding van vrouwenvoetbalmanager Minke Booij, zelf 227-voudig interlandspeler in het dameshockey.

https://www.youtube.com/watch?v=NeomjXG2i_Q

Helaas blijft het damesvoetbal op bepaalde fronten toch achtergesteld. Er was minder aandacht van sponsors voor het EK dan vooraf gedacht, en bij wedstrijden waar Nederland niet speelt vallen toeschouwersaantallen tegen. Maar er zijn fantastisch veel mooie initiatieven van de grond gekomen. Zo heeft Wolter Kroes een speciaal EK-lied geschreven (echt waar, maar luister het maar niet), is er een speciaal Panini-plaatjesalbum, maken kranten speciale EK-bijlagen en worden de fanzones druk bezocht.

Zeker nu de halve finale bereikt is, na een prachtige overwinning op Zweden, neemt het enthousiasme alleen maar toe. Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema speelden de sterren van de hemel en dat kan hopelijk tot veel moois leiden. Vanavond, 3 augustus, is de halve finale. Laten we ze nog maar een keer massaal gaan aanmoedigen!

Het Nederlands Elftal doet met haar positieve uitstraling en enthousiasme de glimlach terugkeren op het gezicht van de lamgeslagen supporter, die de misère van de mannenafdeling even kan vergeten. Duizenden meisjes worden door Sarina Wiegman en consorten geïnspireerd om hun dromen na te leven en te laten zien dat het kán, prof worden. En dat maakt de Oranje Leeuwinnen tot onze helden van de maand juli.

lees ook

LVolg ons op facebook

L