Held van de Maand januari: de technische dienst van Liander

Stroomstoring Liander

Het mag allemaal wel wat positiever. In deze nieuwe maandelijkse rubriek lichten wij één of meerdere personen uit die iets bijzonders gedaan hebben en van ons de titel ‘Held van de Maand’ verdienen. Dit kan iedereen zijn; een politicus die een bijzonder besluit heeft genomen of een tiener die een peuter uit een sloot heeft gered. De Held van de Maand van januari is de technische dienst van Liander!

Op dinsdagochtend 17 januari zaten grote delen van Amsterdam en Zaandam zonder stroom. Bij de netbeheerder Liander waren de stoppen rond vier uur in de nacht doorgeslagen. De gevolgen van de stroomstoring waren enorm. Ongeveer 360.000 huishoudens hadden geen elektriciteit, treinen reden niet en nooddiensten waren niet of slecht bereikbaar. Als gevolg hiervan zijn er drie mensen overleden.

Liander hoopte dat de storing half zeven in de ochtend verholpen zou zijn. Dit was echter valse hoop. Ondertussen was het openbaar vervoer flink ontregeld, werden operaties uitgesteld en lag het distributiesysteem van de Albert Heijn plat.

Rond acht uur wist men de elektriciteit weer aan de praat te krijgen, en om half tien werkte alles weer. De oorzaak bleek een uitgevallen component in een verdeelstation te zijn. Dit component zorgde voor zes chaotische uren. De technici die ervoor gezorgd hebben dat meer dan een miljoen mensen weer toegang hadden tot elektriciteit verdienen daarom alle lof. Zij verdienen de titel Held van de Maand. Mensen die dit eigenlijk ook verdienen zijn het personeel van ziekenhuizen, nooddiensten en het openbaar vervoer, die alle crises in goede banen leidden.

Een storing als deze laat zien hoe afhankelijk de mens inmiddels is geworden van elektriciteit. Het geeft ons licht en warmte, brengt ons naar andere plekken en redt levens. Het houdt de maatschappij en economie in stand en als het wegvalt ontstaat er chaos. Deze afhankelijkheid doet mij ook beseffen dat wij er goed mee om moeten gaan. We moeten niet alleen zorgen dat alles goed werkt, maar het ook uit betrouwbare bronnen halen. Kernenergie en kolen zijn nou niet de meest betrouwbare bronnen en we moeten investeren bronnen die duurzamer zijn.

lees ook

LVolg ons op facebook

L