Held van de maand februari: Freek de Jonge

freek

In de nieuwe rubriek ‘Held van de maand’ selecteren wij iedere maand een persoon of groep die het verdient extra in het zonnetje gezet te worden. In januari waren dat de supersterren van Liander die de stroomstoring in Amsterdam verholpen. Deze maand kijkt OverDWARS ook buiten de grenzen van de Randstad en roepen wij Freek de Jonge uit als held van de maand!

De geboren Groninger keerde afgelopen maanden terug naar Groningen om zich te verdiepen in de aardbevingsproblematiek. Hij sprak vele bewoners, bestuurders, gedupeerden en actiegroepen en raakte doordrongen van de stille ramp: “In Groningen voltrekt zich het grootste naoorlogse schandaal” aldus de Jonge.

Om het politieke tij te keren en aandacht te vragen voor de gevolgen van de ramp en de ondoorzichtige procedures bij het toekennen van vergoedingen zette de Jonge zich vol in voor Groningen. Hij organiseerde een actieweek en de grootste Groningse protesttocht tot nu toe. Hij creëerde met Groningse muzikanten een protestlied en zijn oproep om de petitie ‘Laat Groningen niet Zakken’ te ondertekenen in DWDD resulteerde in een verdriedubbeling van de ondertekeningen.

De Jonge was wijdverbreid in de media aanwezig en zorgde ervoor dat de indringende documentaire ‘De Stille Beving’ voor de verkiezingen werd vertoond in plaats van erna. Hopelijk met politiek gevolg. “Ja, en op een bepaalde manier is het wel treurig dat een bekend gezicht nodig is” zegt hij over zijn eigen rol tegen de VolkskrantMaar als het zo moet, dan moet het. Het is te belangrijk om niet achter te gaan staan.”

Hopelijk heeft het werk van Freek de Jonge ook langdurig effect. Hopelijk zal een volgende regering beter voor deze Nederlanders zorgen. Wij zijn de Jonge nu in ieder geval al heel dankbaar voor het wakker schudden van onszelf en de rest van Nederland. Als redactie van OverDWARS kunnen we ook niet anders dan deze zinnen uit het strijdlied volledig onderstrepen:

“Toe Nederland sluit aan loyaal.

Biedt Grunn meer perspectieven.

Schokvrij en energieneutraal.”

 

De documentaire ‘De Stille Beving’ is hier terug te kijken.

De petitie ‘Laat Groningen niet Zakken’ kun je hier onderteken.

Foto: Gerard Stolk

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L