Halbe Zijlstra heeft gelijk: Sinterklaas wordt vermoord

Halbe Zijlstra zegt dat het Sinterklaasfeest wordt vermoordt.

Het Sinterklaasfeest wordt vermoord. Dat verklaarde onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra precies een jaar geleden. “Hoe moet je als ouder aan je kind uitleggen dat Zwarte Piet verdwenen is? Als we niet oppassen, zijn we dat hele Sinterklaasfeest straks kwijt.” Ik geef hem groot gelijk.

Sinterklaas wordt van ons afgepakt. Drie weken geleden, begin oktober, loop ik door het winkelcentrum naast mijn huis. Tot mijn grote schrik sjouwen allerlei sterke types ladders en lampjes heen en weer. De gevels en de etalages puilen uit van kerstparafernalia.

Diezelfde week nog fiets ik door het centrum van Utrecht. Op het drukste punt, waar fietsstromen, winkelstraten, openbaar vervoer en uitgaansgelegenheden samenkomen, staat ineens een megalomaan geval dat zich ‘Kerst Megastore’ noemt. Trots meldt de etalagetekst: 2000 m2 aan kerstgeweld. “It’s all about Christmas” staat er. En ik had nog geen Sinterklaasliedje gehoord dit jaar.

‘Marktwerking zorgt voor razendsnelle inflatie van onze tradities.’

Langzaam wordt het duidelijk. De Amerikanen hebben Sinterklaas ontvoerd, hem met Coca Cola vetgemest en nu sturen ze hem terug om op ons eigen feest te gaan zitten totdat het zijn laatste adem heeft uitgeblazen.

En kerst is niet het enige dat Sinterklaas platwalst. Ondertussen zorgt marktwerking voor razendsnelle inflatie van onze tradities. Om winst te maximaliseren, liggen de pepernoten in augustus al in de schappen. Dat is voordat de gelovige ook maar één voet in het nieuwe schooljaar heeft gezet. De winkel ‘Pepernotenfabriek Van Delft’ in Amsterdam is zelfs het hele jaar open. Nog even en de pepernoot heeft niks meer met de Sint te maken. Wat betekenen onze symbolen nog?

Halbe Zijlstra heeft gewoon gelijk. Hoe leggen we dit onze kinderen uit? Hoe moeten we met droge ogen vertellen dat we dansen naar de pijpen van de kapitalistische VS? Dat onze eigen cultuur wordt weggevaagd door Amerikanisering? Hoe moeten we uitleggen dat marktwerking een kinderfeest uiteenscheurt? Om met Zijlstra te spreken: “Als we niet oppassen, zijn we dat hele Sinterklaasfeest straks kwijt.”

lees ook

LVolg ons op facebook

L