Vijf tips voor goede doelen in de decembermaand

Als we de reclames mogen geloven, draait het in de decembermaand om het geven van zo extravagant mogelijke cadeaus. Aan de andere kant wordt deze maand door veel mensen gezien als een gelegenheid om een (extra) donatie te geven aan een goed doel. Maar nu zijn er zo veel mooie goede doelen, welke te kiezen? Vanwege deze verscheidenheid heb ik een klein lijstje van diverse (nog vrij onbekende) Nederlandse goede doelen gemaakt, om deze keuze iets wat makkelijker te maken. Natuurlijk is niets verplicht en zijn deze goede doelen ook interessant om gewoon eens te bekijken.

Door Lieselot Vroom

1. Stichting Hond Kan De Was Doen (https://dehondkandewasdoen.nl/)

Stichting Hond Kan De Was Doen is een onafhankelijke Nederlandse stichting bestaande uit vrijwilligers. Al het geld dat de stichting binnenhaalt gaat regelrecht naar het mogelijk maken van trainingen van hulphonden. Deze hulphonden worden ingezet voor de ondersteuning van mensen met een motorische beperking. Deze training, door de stichting ook wel teamtraining genoemd, is voor hond en baasje en vindt aan huis plaats. Zo wordt hulp op maat verzekerd. Vaak zijn deze trainingen erg duur, waardoor niet iedereen deze kan betalen. Stichting Hond Kan De Was Doen zorgt daarom voor een grotere kansengelijkheid voor mensen die een hulphond nodig hebben. Doneren kan via https://dehondkandewasdoen.nl/doneren/.

2. De ADF Stichting (https://adfstichting.nl/)

De ADF stichting is een Nederlandse patiënten- en familieorganisatie gericht op het helpen van mensen met angst- en/of dwangklachten. De missie van de stichting is het zorgen voor meer openheid en begrip rondom deze klachten. Dit doen zij onder meer door het bespreekbaar maken van klachten en het mogelijk maken van ontmoetingen tussen mensen met dezelfde klachten. Zo kunnen mensen bellen met hun telefonische hulpdienst, langsgaan bij een (online) lotgenotengroep of trainingen volgen. Al deze dingen worden mogelijk gemaakt door vrijwilligers en zijn grotendeels gratis. Doneren kan via https://helpmee.adfstichting.nl/.

3. Free A Girl (https://www.freeagirl.nl/)

De missie van Free A Girl is het bevrijden van kinderen die vastzitten in een situatie van seksuele uitbuiting. Dit gaat wereldwijd om 2 miljoen kinderen, met name meisjes, die vast worden gehouden in bijvoorbeeld bordelen, massagesalons of garageboxen. Hiernaast biedt Free A Girl acute nazorg aan slachtoffers en werken ze aan het vervolgen van mensen die deze kinderen opsluiten. Dit doen zij onder andere door het ondersteunen van bevrijdingsteams, juridische partners en het opzetten van programma’s met lokale organisaties. Doneren kan via https://www.freeagirl.nl/doneer/.

4. Free Press Unlimited (https://www.freepressunlimited.org/nl)

Bij Free Press Unlimited geloven ze dat iedereen recht heeft op onafhankelijke en betrouwbare informatie en dat journalisten alle vrijheid verdienen om hiervoor te zorgen. Zij zetten zich hiervoor in met een team professionals die met lokale partners over de hele wereld samenwerken aan mediaprogramma’s. Daarnaast worden er campagnes en evenementen over persvrijheid georganiseerd. Zo loopt er zelfs in Nederland een campagne met de naam ‘een gunstige omgeving voor de media.’ Doneren kan via https://www.freepressunlimited.org/nl/doneer.

5. Ark Natuurontwikkeling (https://www.ark.eu/)

Ark strijdt voor de wilde natuur in Nederland. Hiermee willen zij zorgen voor een grotere biodiversiteit. Daarnaast probeert Ark natuurgebieden te verbinden zodat dieren zich ongestoord kunnen verplaatsen. Dit doen zij door gebiedsontwikkelingen te organiseren. Hierbij wordt ook gekeken naar hoe natuurontwikkeling maatschappelijke en economische groei kan bevorderen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Grensmaastraject. Hierbij wordt een stuk maas ondiep afgegraven en verbreed. Dit levert niet alleen een rivier op die beter tegen hoog water kan, maar ook grindproductie, meer wilde natuur en vrij toegankelijke wandelpaden. Doneren kan via https://www.ark.eu/over-ark/ark-organisatie/steun-ark.

lees ook

LVolg ons op facebook

L