Zijn we te laat om het klimaat te redden?

Kolencentrales klimaat geel

Het is vijf voor 12, aldus klimaatwetenschappers. Binnenkort zullen we de gevolgen van klimaatverandering gaan ondervinden, behalve als we snel actie ondernemen. We moeten snel overschakelen op duurzame energie en de kolencentrales moeten dicht. Maar zijn we nog wel op tijd? Is het niet allang kwart over één voor het klimaat?

Spoiler: we zijn te laat. Onze wereld gaat definitief grondig veranderen door klimaatverandering. Hadden we hieraan iets willen doen, dan hadden we dat eerder moeten doen. Het had al een hoop gescheeld als we ‘Parijs’ in 2009 in Denemarken hadden gedaan, maar dat mislukte. En toen was alle hoop eigenlijk wel zo’n beetje weg. In ieder geval die van Clive Hamilton. Hij is schrijver en schreef een boek over dit onderwerp (Requiem of a Species — Why We Resist the Truth About Climate Change) en weet inmiddels zelf ook dat het niet meer te redden is.

‘Alleen met radicale technische oplossingen kunnen we de schade nog beperken’, aldus Hamilton. Zoals de techniek van een schild van zwaveldioxide de stratosfeer in pompen. Of die om algen te kweken die CO2 kunnen opslaan. Maar dit gaat gepaard met grote kosten – en grote risico’s. Climate Engineering is nog niet in staat de mens te redden, is zijn conclusie, en dus zijn er snellere en betere oplossingen nodig voor verduurzaming. 

‘Hoe meer we kunnen doen voor het klimaat, hoe minder hard het zal misgaan. Maar het zal misgaan.’

Oké, denk je misschien: dus we gaan dood? Dan kan ik toch lekker in mijn BMW 5-serie 130 blijven gaan over de zesbaanse A2? Nou, nee. Want hoewel klimaatverandering niet meer te stoppen is, kunnen we het mogelijk wel vertragen of afzwakken. Nieuwe kli-maatregelen (excuus hiervoor) zijn nodig, om ervoor te zorgen dat we niet alleen 100% duurzaam zijn in 2050, maar ook nog leven. 

Tips voor de Normale Nederlander
Wat kan je zelf nou doen om te verduurzamen? Hier een paar tips. Er zijn drie gebieden waarin een gemiddelde burger het meeste uitstoot. Dat zijn voeding, mobiliteit en verbruik van elektriciteit.

  • Voeding: hier kun je proberen vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. Is dit nog te lastig omschakelen voor je? Probeer dan eens minimaal drie dagen per week geen vlees te eten, en bouw langzaam op. De bioindustrie is, ter info, één van de grootste vervuilers van Nederland en op aarde.
  • Mobiliteit: Doe zoveel mogelijk te voet of te fiets, en probeer de auto te laten staan waar het kan. Kijk ook of je vaker kan treinreizen waar dat een optie is. Ga op vakantie niet gelijk uit van een vliegvakantie, maar kijk naar opties met de auto of met de trein.
  • Elektriciteit: doe lichten uit wanneer je niet in een bepaalde kamer bent. Gooi oude lampen, apparaten of halogeenlampen weg en neem apparaten met een groen energielabel. Doe af en toe de verwarming wat lager en koop een kersttrui!

Hiermee kan jij ook je invloed uitoefenen op het verzwakken van het effect van de klimaatverandering, en kan jij jezelf niks verwijten wanneer we met z’n allen bij bosjes neervallen.

Laat het duidelijk zijn, we moeten energie steken (padoempatss) in het nú verduurzamen. Het helpt hiervoor trouwens ook niet dat Rutte III de kolencentrales niet sluit of dat we CCS gebruiken als standaardoplossing. Dus zullen we als ons eigen kabinet het niet doet, het zelf maar moeten doen. Opdat we niet allemáál sterven.

Met dank aan Olaf Slomp en Sjors van Broekhuizen

lees ook

LVolg ons op facebook

L