Geef ons de discussie terug

Vara

“Een onafhankelijke, progressieve en maatschappelijk betrokken vereniging.” Nee, het is geen tekst over DWARS. Hiermee opent de VARA haar tekst over haar ‘Missie en identiteit’. Maar klopt dat wel? Is de VARA wel progressief en maatschappelijk betrokken?

Laten we even de lijst met TV-programma’s van de VARA bekijken. Op hun website sommen ze deze op: het zijn er twintig. En er blijft maar weinig over als je het amusement, cabaret en de spelprogramma’s wegstreept. We hebben dan nog Buitenhof, Groen Licht, De Wereld Draait Door (DWDD), Kassa, Pauw, Rambam en Zembla.

“Wat zegt het over een programma als de kritiek al cliché is?”

Die programma’s zijn inderdaad maatschappelijk betrokken, maar is dat wel genoeg? Wat ik mis is discussie! DWDD probeert het wel eens, maar komt toch nauwelijks toe aan verheffing. Kritiek op dat programma is inmiddels al afgezaagd. Wat zegt het over een programma als de kritiek al cliché is? Bij Pauw komen de discussies ook al niet echt op gang doordat Pauw op trivialiteiten doorvraagt en het gesprek tussen gasten onderling vaak uitblijft. Eigenlijk is het enige programma dat nog wat aan goeie discussie doet Buitenhof, elke zondagmiddag een krap uurtje.

Kortjakje-syndroom
Dat is wel erg magertjes dus. De omroepvereniging VARA-BNN zendt gemiddeld per week 59 en een half uur televisie uit. Als je zo graag maatschappelijk betrokken wil zijn, waarom dan niet meer discussie? Nu besteden ze daar slechts anderhalf procent van hun tijd aan. Lijdt de VARA aan het Kortjakje-syndroom?

Ik mis die goeie ouwe tijd. Kijk eens even naar de programmering in 2005. De VARA zond elke doordeweekse dag B&W uit, waar gesprekken van elke orde met gasten uit alle geldingen van de samenleving plaatsvonden. Op vrijdag had je ook nog eens De Leugen Regeert, waar een kritisch panel met de journalistiek in gesprek ging. En op zaterdag was er altijd het debatprogramma der debatprogramma’s: Het Lagerhuis. De zondag bood, net als nu, Het Buitenhof.

“We zijn overgeleverd aan het internet.”

Wat moeten we nou, zonder die programma’s? We zijn overgeleverd aan het internet. Discussiefora, de reactiepagina op nu.nl, facebook, GeenStijl… Het zijn opiniepodia zonder enige lijn. Verder is de naar-debat-hunkerende televisiekijker zoals ik afhankelijk van de periodes van verkiezingscampagne. En we weten allemaal hoe betrouwbaar de uitspraken zijn die politici daar doen.

Na al dat gebakkelei over de mediawet van de afgelopen dagen hoop ik dat staatssecretaris Dekker de VVD- en overheidsinvloeden uit het voorstel schrapt, en dat deze er alsnog doorheen komt. De mediawet schrijft namelijk voor dat de publieke omroep niet meer aan amusement mag doen. Dan heeft BNN-VARA plots zo’n 30 tot 40 uur zendtijd over per week. Tijd voor discussie?

lees ook

LVolg ons op facebook

L