DWARSers in het buitenland: Sebastiaan Rood in New York

In onze nieuwe rubriek DWARSers in het Buitenland vragen wij DWARSers die (tijdelijk) buiten Nederland wonen over hun ervaringen, en hoe ze tegen zaken bij DWARS aan kijken. We trappen af met Sebastiaan Rood, die een half jaar in New York woont.

Waarom zit je momenteel in de Verenigde Staten en kun je wat vertellen over de werkzaamheden die je daar nu verricht?
Ik loop stage als adviseur bij de Nederlandse missie naar de Verenigde Naties in New York. Daar ondersteun ik de werkzaamheden van het Koninkrijk, onder meer op Vrouwenrechten en Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten. Concreet betekent dat verslag doen van vergaderingen, evenementen ondersteunen en ministers begeleiden bij hun bezoek.

Wat mis je het meeste aan DWARS nu je in de Verenigde Staten zit?
De borrels en feestjes. Natuurlijk ook wel de inhoud, maar ik vind DWARSers gewoon hele gezellige mensen met wie je zowel goede gesprekken kan hebben, als kan losgaan op foute muziek. Hou ik van. En misschien wel de publieke acties, waarbij we op ludieke wijze goed bezig zijn.

Zijn er in de VS/New York organisaties die op DWARS lijken en ben je hierbij betrokken?
De VS kent een actieve groene partij, maar omdat ik namens Nederland in New York zit, ben ik hier niet bij betrokken en hou ik mijn eigen mening voor me. Als vertegenwoordiger van het Europees Jeugdforum heb ik wel meegedaan aan de Climate March in Washington D.C., maar namens deze organisatie, niet op persoonlijke titel.

“Ik hou mijn mening hier voor me”

Wat voor verschillen en overeenkomsten merk je in de manier waarop jongeren in Nederland en in de VS politiek actief zijn?
Nederlandse jongeren zijn georganiseerd in verenigingen, Amerikaanse jongeren in bewegingen. Wij kunnen lid worden en actief worden bij tal van organisaties: jongerenvakbonden, studentenbonden, politieke jongerenorganisaties, internationale jongerenorganisaties, LHBTI-jongerenclubs of jonge klimaatverenigingen. Amerikaanse jongeren zijn m.i. minder lid, maar engageren zich meer. Kijk bijvoorbeeld naar de beweging van Bernie Sanders, de Women’s March, Pride of de Climate March.

Hoe hebben je ervaringen binnen DWARS je geholpen met je werkzaamheden in New York?
Mijn ervaringen binnen DWARS hebben mijn politieke gevoeligheid ontwikkeld. Ik kwam in 2010 binnen als een dolenthousiaste jonge hond. Binnen DWARS mocht ik fouten maken, en die heb ik gemaakt, haha. Daar heb ik veel van geleerd. Nu kan ik mij veel constructiever inzetten voor mijn visie, omdat ik beter weet aan te voelen wat wel en niet werkt. Dankzij DWARS bereik ik meer.

Heb je vanuit de VS de ontwikkelingen binnen DWARS en GroenLinks gevolgd en kun je hier commentaar op geven?
Ja, absoluut. Ik heb zelfs een GroenLinks poster besteld, om toch betrokken te zijn, en uit pure nieuwsgierigheid of het Landelijk Bureau hem ook op zou sturen. Die helden hebben dat dus echt gedaan! Zo voelde het alsof ik toch een beetje deel was van de grootste politieke zege uit de geschiedenis van GroenLinks. De uitslagenavond hebben wij bij The Netherlands Club in New York gevolgd. Vanwege het tijdsverschil konden wij rond negenen de balans opmaken. Ik was trots!

“Ik was zo trots op de verkiezingsuitslag!”

Op welke manier denk je dat je ervaringen in New York van pas komen wanneer je weer vanuit Nederland met DWARS bezig gaat houden?
Namens de Federatie van Europese Jonge Groenen ben ik bestuurslid bij het Europees Jeugdforum, de koepelorganisatie van jongerenorganisaties in Europa. Ik vertegenwoordig miljoenen jongeren op de portefeuilles anti-discriminatie, klimaat en financiën; gebieden waar je als Groene echt impact kan maken. Ik zet mij in voor onze visie, en probeer ondertussen voor jonge Groenen deuren te openen.

Wat wil je aan DWARSers meegeven die binnenkort voor langere tijd naar het buitenland gaan of daarover nadenken?
Doen! Je beleeft een enorm avontuur en komt als een beter mens terug. Dit omdat je uit je vertrouwde bubbel stapt en alles opnieuw moet gaan ontdekken. Sommige gewoontes hou je, maar bij andere zet je vraagtekens. Wanneer je teruggaat heb je een hele gave ervaring meegemaakt, kan je je beter verplaatsen in anderen en ben je veel bewuster van waar je nou echt gelukkig van wordt.

lees ook

LVolg ons op facebook

L