Meer dan 35.000 mensen sloegen zondagmiddag 14 maart om 15:00 het Klimaatalarm af: Een protest voor beter klimaatbeleid, een eerlijkere samenleving en voor groene politiek. Een protest niet zoals voorgaande jaren, maar juist veel grootschaliger. Om een signaal af te geven, maakten duizenden mensen door het hele land herrie, of dit nu op locatie was, in hun eigen straat of in hun eigen woonkamer. Zoals één bord bij het Klimaatalarm in Utrecht aangaf: “Dit klimaatbeleid vraagt om burgerlijke ongehoorzaamheid”.

Sprekers

Samen met vele andere DWARSers en GroenLinksers was ik aanwezig bij het Klimaatalarm in Utrecht. In de storm met een harde wind en af en toe wat regen, maar ook hier en daar wat zonnestralen, stonden meer dan 300 mensen te luisteren naar verschillende sprekers. Er was ook een tolk aanwezig voor doven en slechthorenden. Jesse Oberdorf van de Utrechtse Klimaat Coalitie verwelkomde iedereen die aanwezig was en keek via de livestream.

Zo waren er vele inspirerende sprekers. Van mensen die spraken over het belang van intersectionaliteit binnen het klimaatbeleid tot de redenen waarom kernenergie niet behoort tot de oplossingen van de klimaatcrisis. Er was ook een spreker die aangaf dat geen enkel verkiezingsprogramma sprak over het kapitalistische systeem als belangrijke oorzaak van het klimaatprobleem. Eveneens is dit een belangrijke reden waarom we het probleem niet zo snel kunnen oplossen. Zolang we onder een kapitalistisch systeem leven, zullen bedrijven blijven kiezen voor winst in plaats van het klimaat en dat moet veranderen.

Verkiezingen

Ondertussen staan de verkiezingen niet alleen maar meer voor de deur, ze zijn inmiddels binnengekomen en hebben een kopje thee gedronken. Op het moment van schrijven, hebben de vroege vogels al hun stem uitgebracht. Het was natuurlijk geen toeval dat het Klimaatalarm de dag voor het begin van de verkiezingen was. Iets wat wij allemaal (althans, als je mag stemmen) kunnen doen, is om voor groene politiek te stemmen. Nu ga ik ervan uit dat de meeste lezers GroenLinks stemmen, of wellicht op een andere groene en progressieve partij stemmen, maar de strijd houdt natuurlijk niet op bij de verkiezingen. Het is onze taak om politici die groen beleid beloven, ook aan hun woord te houden, aldus de boodschap van het Klimaatalarm. Natuurlijk is het belangrijk om ook als individu je steentje bij te blijven dragen om zelf zo duurzaam mogelijk te leven.

Weggestuurd

De 300 mensen die aanwezig waren bij het Klimaatalarm in Utrecht zetten zich in ieder geval al hard in voor het klimaat. We waren met veel, eigenlijk te veel volgens politie Utrecht. Het maximale aantal mensen dat aanwezig mocht zijn, was 250. Dus net iets voor 15:00, vlak voordat we officieel het Klimaatalarm konden afslaan, werden mensen die aan de randen stonden, weggestuurd. Veel mensen om me heen werden aangesproken en moesten vertrekken. Ook mijn vrienden, met wie ik was gekomen, moesten helaas genieten van het lawaai en zelf lawaai maken op een afstandje. Op de Moreelsebrug bij Utrecht Centraal stonden demonstranten met hun fietsbellen en toeters lawaai te maken toen ze een enorme herrie hoorden, denkende dat het nu wel 15:00 was.

Online

De 50 mensen die werden weggestuurd konden dus het moment suprême niet meemaken, maar gelukkig was de livestream er nog wel en was er de mogelijkheid om online mee te doen. Klimaatalarm Live werd gepresenteerd door journaliste Aldith Hunkar, met Jesse van Schaik van Fridays for Future, Laurie van de Burg van Oil Change International en onderzoeksjournaliste Kadir van Lohuizen te gast. Het Klimaatalarm werd ingeluid door een prachtige Spoken Word van Maaike Boumans, die ook op locatie te horen was.

DWARSe smoeltjes

Jullie waren ook massaal aanwezig op het Klimaatalarm in je eigen regio. We delen maar al te graag eventjes wat mooie kiekjes van jullie borden.

KlimaatalarmKlimaatalarm

KlimaatalarmKlimaatalarmKlimaatalarm

KlimaatalarmKlimaatalarm

En waarmee ik geluid maakte? Ik blies op een mondharmonica terwijl mensen naast mij een dwarsfluit en een banjo bespeelden. We waren net een hippie band tijdens een klimaatprotest, heerlijk DWARS weer.