DWARS op weg naar Parijs

Vandaag stond de grootste klimaatdemonstratie ooit gepland in Parijs: activisten vanuit de hele wereld planden een gigantisch protest om de wereld en haar leiders het belang van vernieuwde klimaatafspraken nog eens in te peperen. Ook DWARS besloot een delegatie naar Frankrijk af te vaardigen, en reserveerde een aantal plaatsen in de jongerenbussen van de JMA (Jongeren Milieu Actief). Zeker nadat de (intern organiserende) COP-groep een enthousiast reclamepraatje hield op het najaarscongres stroomden de DWARSe inschrijvingen binnen.

En toen kwam de avond van 13 november. In een Parijs vol uitgaanspubliek en muziek vond een serie verschrikkelijke aanslagen plaats – aanslagen die de stad in één nacht van de place to be tot een onveilige bestemming maakten. De beschietingen in theater Bataclan, de zelfmoordaanslagen, de onduidelijkheid en de geruchten: wie wilde er nog naar Parijs?

DWARS! Maar een aanlopende stroom van gemengde berichtgeving en negatieve reisadviezen maakte het de aanhouder niet makkelijk. Nieuws over verboden, noodtoestanden en afgelastingen volgden elkaar in rap tempo op, over het algemeen zonder duidelijke bron. De meeste DWARSers behielden hun enthousiasme, en de COP-groep besloot af te wachten tot een officieel bericht.

Op termijn kwam dat formele bericht er dan toch. De lokale politie verbood grote betogingen, en de Fransenoodtoestand werd tot ruim voorbij de klimaatonderhandelingen verlengd. DWARS bleef ondanks alles positief: aangezien de European Greens, de JMA, Milieudefensie en nog vele andere gelijkgezinden hun reis alsnog lieten doorgaan, begonnen ook de DWARSers de afgelopen paar dagen hun tassen te pakken.

 

Wat DWARS deed in aanloop naar Parijs

Uiteraard gebeurde er meer de afgelopen maanden. In de aanloop naar de Parijse klimaattop vonden ook in Nederland verschillende evenementen plaats, waarbij DWARS geregeld aanwezig of zelfs extreem zichtbaar was. Een klein (incompleet) overzicht:

 

Runforyourlife

 

25 november was de dag waarop DWARS een steentje bijdroeg aan Run for your Life – een estafetteloop van de poolcirkel naar Parijs. Vier DWARSers renden mee door Flevoland, om daarna het stokje weer door te geven aan de volgende ploeg.

 

Zwembandjes

 

Op 27 november overhandigde een groep DWARSers zwembandjes aan de ministerraad, om zo aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek, en tegelijk de ministers te behoeden voor een dreigende verdrinkingsdood.

 

Parade

 

DWARS liep op 29 november mee met de Amsterdamse Klimaatparade, terwijl overal ter wereld soortgelijke marsen plaatsvonden. Een foto van een mossige DWARSer haalde zelfs meerdere landelijke voorpagina’s: over publiciteit gesproken!

 

En nu?

 

Busreis\

 

Vandaag (10 december) stappen de actievoerders die het nog aandurven (en die toestemming hebben gekregen van hun moederlief) voor dag en dauw op de bus naar Parijs. Sommige Groningers stonden zelfs gisteravond al klaar om te vertrekken! Dat betekent dat veel DWARSe deelnemers om 14:00 in de Franse hoofdstad zullen aankomen.

 

Belgie

Vervolgens dineert iedereen die meegereisd is met de JMA gezamenlijk, om daarna deel te nemen aan de ‘People.Power.Action‘-demonstratie*.

Op zaterdag vinden nog enkele klimaatgerelateerde evenementen plaats, waarna om 16:00 de bussen naar Nederland zullen vertrekken.

*Een belangrijk detail dat zeker niet mag worden vergeten, is het eerdergenoemde demonstratieverbod van de Parijse politie. Dit verbod zorgt ervoor dat samenscholingen van meer dan 150 mensen niet toegestaan zijn. Verschillende deelnemende DWARSers zeggen geen problemen te verwachten.

 

 

Over de officiële klimaatonderhandelingen

De klimaatonderhandelingen zijn overigens verlengd tot en met zaterdag. De voornaamste knelpunten waar de afgevaardigden het niet over eens kunnen worden, zitten hem in de details. Bijvoorbeeld de ontwikkeling die China en India hebben doorgemaakt, stelt die landen in staat bij te dragen aan de oplossing, in plaats van te ontvangen. Uiteraard willen die landen liever geen veranderde status, dat kost ze geld. Inmiddels is duidelijk dat de afspraak om in 2050 een concrete emissievermindering na te streven zal worden geschrapt. Waar wel consensus over is, is de beperking van de opwarming tot 2 graden.

Bronnen melden dat de kans op succes wel enorm is, zo groot zelfs dat de steenkolenlobby steeds minder lekker zit.

Er zal naar alle waarschijnlijkheid de hele nacht dooronderhandeld worden.

lees ook

LVolg ons op facebook

L