De vijf beste DWARSe series van 2021

Het mag bekend zijn, ik kan best van een goede serie genieten. En ook dit jaar is er weer genoeg te smullen geweest, zeker wanneer het op DWARSe thema’s aankomt. Daarom presenteer ik mijn lijstje met beste DWARSe series van 2021.

Door Hessel Hoekstra

The Falcon and the Winter Soldier
Superheldenfabriek Marvel draait op volle toeren. Naast vier films zijn er dit jaar alleen al ook vijf televisieseries verschenen op de streamingdienst Disney+. De tweede serie van het afgelopen jaar was een bijzondere. The Falcon and The Winter Soldier vertelt over Sam Wilson en Bucky Barnes, de twee sidekicks van Captain America en hoe zij het leven oppakken na het vertrek van de Amerikaanse superheld. Vooral hoe Sam Wilson zich als zwarte superheld moet invechten in een wereld waarin wit de norm is, is sterk weergegeven. Verder is het vooral een lekkere actieserie die je als Marvelfan niet mag missen. Te zien op Disney+.

It’s a Sin
De jaren tachtig begonnen als één groot feest. Vier jonge homoseksuele mannen delen een huis in Londen en het leven lijkt hen toe te lachen. Maar dan staat aids voor de deur. It’s a Sin vertelt in vijf afleveringen heel erg veel tegelijkertijd. Het laat zien hoe er een stigma heerste op homoseksualiteit, en hoe dat in de hedendaagse maatschappij doorstijpelt. Met het uitkleden van de zorg in de jaren tachtig worden angstaanjagende parallellen getrokken met de huidige coronacrisis en de druk die er nu op gezondheidszorg in. Maar tussen alle ellende door zit er oprechte vriendschap in de serie verweven. Met humor, verdriet en schrijnende actualiteit was dit voor mij de beste serie van 2021. Te zien op NPO Plus.

Ridley Road
Dit nooit meer, riepen de wereldleiders na de Tweede Wereldoorlog. Toch gebeurde het weer. In de jaren zestig begonnen er allerlei fascistische groeperingen op te rukken in heel Europa. De Brit Colin Jordan was één van de leiders van deze groeperingen. Ze vielen joden aan op straat en vernielden synagogen. Als tegenreactie organiseerden joden zichzelf en beschermden hun gemeenschap hiertegen. Zo gingen ze undercover bij de fascisten, beschermden ze buurten en zochten ze confrontaties op met knokploegen. Ridley Road vertelt precies hoe dit in zijn werk ging. Dit joodse kapper Vivien uit Manchester gaat infiltreert bij de beweging van Jordan om haar vermiste geliefde terug te vinden. Daar komt ze oog in oog te staan met haat die zo overtuigend in beeld gebracht wordt dat je er misselijk van wordt. Echt, dit nooit meer. Deze serie is afgelopen jaar op BBC One te zien, en hopelijk komt deze ook binnenkort op de NPO of BBC First.

Sex Education
Al een paar jaar lang is Otis Milburn niet weg te denken van het scherm. De tienerjongen geeft zijn klasgenoten graag wat advies op het gebied van liefde, seks en relaties. Deze kennis pikt hij op van zijn moeder, die sekstherapeut is. Seks Education is een open en eerlijke blik op seks. Het laat zien hoe grappig het soms kan zijn, maar dat het ook voor verdriet kan zorgen. Ook laat het zien dat seks meer is dan alleen een penis in een vagina stoppen en hoe je in een serie gebruik kunt maken van diversiteit op meerdere fronten. Te zien op Netflix.

We Are Lady Parts
Een punkband met alleen maar moslimvrouwen? We Are Lady Parts bewijst dat het kan bestaan. De band Lady Parts bestaat een stel uit grofgebekte moslima’s die graag kettingroken. Ze maken nummers als Voldemort Under My Headscarf, maar weten nog niet echt door te breken. Ze rekruteren de brave laboratoriumonderzoeker Amina, en die komt voor een enorme schok te staan. We Are Lady Parts is brutaal, hilarisch, zit vol zelfspot en maakt gehakt van alles en iedereen. En soms weten ze ook een serieuze noot te raken, over homoseksualiteit en de islam of de rol van mannen en vrouwen. En deze combinatie maakt We Are Lady Parts een genot om naar te kijken. Te zien op NPO Plus.

lees ook

LVolg ons op facebook

L