De reiskwartetvraag

Reiskwartetvraag

Voor veel Nederlanders is reizen deel van de jaarlijkse routine. Op vakantie doen we echter allemaal iets anders, en hebben we verschillende manieren van onze idealen uitdragen. Vier OverDWARS-redacteuren doen een boekje open over hun reisgewoonten en vakantieplannen in de reiskwartetvraag.


Reiskwartetvraag Lynn


Welke manier van reizen vind jij het fijnst?

Ik houd van rondreizen. Of dat nou betekent dat ik de hele dag binnen dezelfde stad rondloop, of op grotere schaal een heleboel verschillende locaties bezoek: het liefst houd ik mezelf constant bezig op vakantie.
Daarbij ben ik voor (relatief) kleine afstanden groot fan van de fiets als vervoermiddel. Je bent daarmee flexibel, en er past veel meer bagage op een fiets dan je je vooraf kunt voorstellen. Naast reizen naar je werk of studie, zijn in Nederland ook fietsvakanties een mooie optie. Langere afstanden bereis je wat mij betreft het fijnst in de trein, zeker aangezien je onderweg van alles en nog wat kunt doen.

Wat is de verste reis die je ooit hebt gemaakt?

Op mijn vierde en op mijn elfde ben ik met mijn ouders in Australië geweest – toch al gauw 14829 kilometer heen én terug. Die reizen hebben heel veel indruk gemaakt – al is het maar omdat ik er speciaal vrij voor kreeg van school, vlak voor de citotoets. Ik ben mijn ouders dankbaar dat zij mij zulke bijzondere ervaringen hebben meegegeven.

Hou je rekening met DWARSe idealen voor je zomerplannen?

Ja, maar ik ben niet altijd consequent. Vorig jaar heb ik een rondreis door West-Europese hoofdsteden (Parijs-Kopenhagen-Berlijn) gemaakt, waarbij ik achtereenvolgens gebruik maakte van een ride-sharing-service, het vliegtuig, de bus, en de trein. Dit was zowel een speurtocht naar het comfortabelste en goedkoopste voertuig, als een poging zo min mogelijk te vliegen. Hoewel vliegen erg vervuilend is, denk ik dat het geen zin heeft om je de hele dag schuldig te voelen om alles wat je doet – mens zijn betekent nu eenmaal onze aarde belasten. Meer bewustzijn over de impact van reizen is belangrijk. Gelukkig zijn ook. Dus geniet, maar vervuil met mate!


Reiskwartetvraag Myrte


Welke manier van reizen vind jij het fijnst?

Ik heb persoonlijk een hekel aan vliegen, en niet alleen vanwege de negatieve impact op ons milieu. Ik voel me echt niet op mijn gemak en sinds ik een van de gelukkigen was die de kotszakjes daadwerkelijk nodig had ben ik ook opgehouden met vliegtuigeten. Ik durf het bijna niet te zeggen in DWARSe kringen, maar mijn beste reiservaringen zijn achterin de auto met mijn ouders en broer en goede muziek. Ook heb ik twee keer in een nachttrein gezeten met bedden en dat is echt ideaal. Je gaat slapen en als je wakker wordt ben je op je eindbestemming, beter kan bijna niet.

Wat is de verste reis die je ooit hebt gemaakt?

Ik moest de precieze afstand opzoeken maar ik heb voor 9843 kilometer aan uitstoot veroorzaakt toen ik naar Ho Chi Minh City (Vietnam) vloog.

Hou je rekening met DWARSe idealen voor je zomerplannen?

Ik hou natuurlijk altijd rekening met DWARSe idealen in alles wat ik doe, maar omdat ik hele leuke lieve ouders heb ga ik met hen mee op vakantie, en daar stap ik helaas weer het vliegtuig voor in.


Reiskwartetvraag Ineke


Welke manier van reizen vind jij het fijnst?

Reizen met het openbaar vervoer. Ik reis door veel delen van Nederland met de trein. Kortere afstanden fiets ik vaak, en anders pak ik de trein of de bus. Vaak luister ik dan een podcast of lees ik een boek. Het is handig om dingen te combineren, en ik voel me vrij op de fiets. In het openbaar vervoer kan ik uitrusten en bezig zijn in plaats van me druk te maken over de reis. Vakanties heb ik tot nu toe altijd met de auto afgelegd, maar ik was zelf nooit de bestuurder.

Wat is de verste reis die je ooit hebt gemaakt?

Dit klinkt heel saai, maar ik ben nooit verder dan 1500 kilometer van huis geweest. Een vakantie naar Barcelona was voor mij het verst. Tripjes naar het Park Güell en Camp Nou. We zijn toen zelfs nog naar de halve finale van de Champions Leaque geweest. Dit was voor mij de eerste en enige keer dat ik met een vliegtuig op reis ging.  Ik heb wel op de planning staan om nog een keer naar familie in Chili te reizen.

Hou je rekening met DWARSe idealen voor je zomerplannen?

Sure! Ik moet toegeven dat ik vrij schoon ben. Aangezien ik geen auto rijd, en maar één keer in mijn leven heb gevlogen. Ik zal daar in de toekomst ook zeer rekening mee houden. Vliegen is handig, fijn en leuk. Maar niet milieuvriendelijk. Daarom zal ik dat soort tripjes altijd in het beperkte houden. Deze zomer ga ik overigens niet ver op reis, maar ga ik drie weken naar Friesland. Veel wielrennen en in het bos wandelen met de hond.


Reiskwartetvraag Elias


Welke manier van reizen vind jij het fijnst?

Ik vind treinreizen het fijnst. Dan kan ik de dingen doen waar ik thuis minder goed aan toe kom. Denk aan lezen of editen.

Wat is de verste reis die je ooit hebt gemaakt?

Het afgelopen jaar was ik in Praag (Tsjechië), dat was voor mij mijn verste bestemming tot nu toe. Dat is 744 kilometer van Texel vandaan, waar ik woon.

Hou je rekening met DWARSe idealen voor je zomerplannen?

Nou ik ga deze zomer wel vliegen naar Hongarije, dus daar dan niet, maar ik ga ook op fietsvakantie, wat weer beter in lijn is met de DWARSe idealen, dus eigenlijk leef ik in een flexvariant, net zoals Jesse doet met zijn vegetarisme.

Dit artikel is deel van de OverDWARS Reistijd.

lees ook

LVolg ons op facebook

L