Bestuurspitches 2024: Julian voor Algemeen Bestuurslid

Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Julian heeft zich gekandideerd voor Algemeen Bestuurslid van het Landelijk Bestuur. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar het ultieme bestuur!

 

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

Hij/hem

 

Hoe jong ben je?

24

 

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit het mooie Amersfoort. In het dagelijkse leven studeer ik Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht en ben ik heel actief bij DWARS.

 

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik ben lid geworden van DWARS in 2021 toen ik mij realiseerde dat mijn originele studie (Chemical Science and Engineering) niet goed bij mij paste omdat die richting niet genoeg maatschappelijke impact heeft. Ik voelde me heel machteloos in de wereld en wilde meer dingen doen die een positieve impact zouden hebben. Ook wilde ik meer mensen leren kennen die zich hetzelfde voelden als ik. Daarom ben ik lid geworden van DWARS en GroenLinks en heb toen ook voor mijn huidige studie gekozen.

 

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Ik ben het afgelopen jaar met heel veel plezier bestuurslid Campagne & Communicatie bij DWARS Utrecht geweest. Ook ben ik actief bij de inhoudelijke commissie Energie, Duurzaamheid en Mobiliteit en ben ik Politiek Adviseur op dit onderwerp. Daarnaast organiseer ik ook nog hele leuke congressen met de Congrescommissie.

 

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Behoorlijk in het midden, en dan denk ik wel een klein beetje de groene kant op omdat ik daar al langer mee bezig ben en er meer van weet.

 

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Ik denk dat DWARS het komende jaar zich vooral moet focussen op twee thema’s:

 

Ten eerste moeten we hard oppositie voeren tegen dit nieuwe kabinet. Dit betekent dat we het komende jaar naar veel protesten moeten gaan en hier ook goed zichtbaar moeten zijn. Ook betekent dit dat we intern bij GroenLinks(/PvdA) moeten pushen om harder en zichtbaarder oppositie te voeren tegen Wilders I.

 

Ten tweede zal GroenLinks een belangrijk thema worden het komende jaar. Het is belangrijk dat er ruimte blijft/komt binnen de partij om andere meningen over Israël-Palestina te mogen hebben zonder dat er insinuaties worden gemaakt van antisemitisme en zonder dat GroenLinks-prominenten zeggen dat die mensen niet langer bij de partij passen. Ook denk ik dat er op het gebied van ledendemocratie, zowel tijdens als buiten het congres, stappen te maken zijn voor de partij, zeker nu we richting een fusie lijken te bewegen.

 

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Het afgelopen bestuursjaar bij DWARS Utrecht beviel mij heel goed en ook mijn andere functies vind ik allemaal erg leuk. Ik merk dat ik altijd heel graag bezig ben met DWARS en er heel veel energie van krijg. Verder ken ik de vereniging goed en denk ik dat ik echt wat kan toevoegen aan de manier waarop onze vereniging is georganiseerd.

 

Welke portefeuilles lijken jou het leukste en welke juist helemaal niet?

De leukste portefeuille lijkt mij Participatie & Democratie. Ook Ledenwerving, Kaderbegeleiding en Campagne & Activisme lijken mij heel erg leuk. Ik hou mij graag bezig met en heb ook veel meningen over de organisatie van DWARS en hoe het bestuur zich verhoudt tot het kader en de leden. Ook heb ik het afgelopen jaar me bezig gehouden met de campagne op afdelingsniveau, en ik vond het organiseren hiervan erg leuk.

 

Ik denk dat ik minder energie zou krijgen uit de politieke functies en ook activiteiten heeft niet gelijk mijn voorkeur.

 

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

Ik ben heel goed in het schrijven van Sinterklaasgedichten. Met mijn moeders familie doen we nog altijd surprises op 5 december en ik krijg altijd complimenten over mijn gedichten. Dit compenseert heel goed voor de kwaliteit van de rest van de surprise.

 

Wat is je guilty pleasure?

Ik ga altijd heel goed op slechte fantasy-series met interne logica die maar net klopt en allemaal onzin-wetenschap bevat. Eén van mijn favoriete series is nog altijd The 100.

 

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Ik word een heel enthousiast bestuurslid dat heel erg van DWARS houdt. Ik ben een gezellig persoon die goed werkt in teamverband en goed is in het aanwijzen en oplossen van problemen. Ik ken de vereniging goed en zal me altijd volledig inzetten voor de leden. Ook denk ik dat ik een goede visie heb op hoe het bestuur en de leden elkaar kunnen versterken en hoop ik hier verbeteringen in te kunnen aanbrengen in het komende jaar.

 

Wat is je beste karaktereigenschap?

Ik heb het aan mijn moeder gevraagd en zij zei: “scherpte, je bent echt scherp en ook in die scherpte het geheel zien”.

 

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Ik heb een keer bedacht dat als iemand iets doms zegt, dat ik dan juist iets positiefs van ze benoem als grap (meestal: je bent lief). Dit heeft nu het resultaat gehad dat ik mensen niet meer lief kan noemen zonder dat ze het als belediging zien :’(

 

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?

Een klimaatsrechtvaardigheidswet die ervoor zou zorgen dat het deel van onze welvaart dat we te danken hebben aan 200 jaar de wereld vervuilen wordt herverdeelt onder landen in het mondiale zuiden. Deze landen zijn pas veel later, of helemaal nog niet, geïndustrialiseerd en zijn dus niet verantwoordelijk voor de huidige klimaatverandering. Ze dragen nu wel vaak wel de ergste consequenties hiervan doordat ze afhankelijker zijn van de lokale omstandigheden. Dit geld zou ervoor moeten zorgen dat deze gebieden zich duurzaam kunnen ontwikkelen en zich kunnen voorbereiden op problemen die door klimaatverandering komen zoals extreme hitte, droogte, de zeespiegelstijging en hardere stormen.

 

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

De uitslagenavond van de Tweede Kamerverkiezingen van DWARS Utrecht. Misschien een vreemde keuze omdat het, gezien de uitslag, best wel een kutavond was. Ik vond het heel fijn om deze avond na een voor mij erg drukke campagne met 30+ DWARSers door te brengen. Na zo’n treurige uitslag vond ik het ook fijn om met zoveel gelijkgestemden deze pijnlijke avond door te brengen.

 

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Zo leuk! Vooral jullie kattenpodcasts zijn echt fantastisch!

 

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Ik denk dat er binnen DWARS soms een cultuur is van het slechtste in mensen verwachten. Je ziet dit vaak terug in de appgroepen, wanneer iemand iets niet handig zegt en andere mensen daar heel hard opspringen. Ook zie je dit terug in de omgang tussen de leden en het landelijke bestuur, waar vaak veel wantrouwen lijkt te zijn. Dit zorgt soms voor onnodig harde discussies die prima te vermijden zijn als iedereen ervan uitgaat dat de andere kant het ook goed bedoelt en zich eerst probeert zich in de ander in te leven. Ik denk dat het goed voor DWARS zou zijn als dit niet meer op deze manier gebeurt.

 

Wat is je meest controversiële mening?

De herfst is het beste seizoen, ik zou willen dat het altijd herfst was. In de zomer is het te warm, in de lente is er teveel hooikoorts en in de winter is het te koud. In de herfst is het een prima temperatuur, en is er geen hooikoorts. Regen en onweer is er toch het hele jaar door, dus dat maakt ook niet echt uit.

 

 

Noem één idool en één rivaal.

Mijn rivaal is Judith Tielen van de VVD, zij was bij een debat in Utrecht waar ze sprak over mentale problemen bij jongeren. Zij had het over dat er altijd maar naar de politiek wordt gekeken als het gaat om mentale problemen bij studenten en dat er ook naar de sociale redenen zou moeten worden gekeken. Hierop stelde ik een vraag waarbij ik zei dat ik zelf depressief was geworden door o.a. het woningtekort, het BSA, de tekorten in de GGZ en andere gevolgen van politieke keuzes die een negatieve impact hebben op de mentale gezondheid van studenten. Zij nam deze problemen totaal niet serieus en antwoordde alleen dat het BSA wel heel belangrijk is voor de financiële situatie van de universiteiten. Ik weet 90% zeker dat de langstudeerboete ook haar geniale plannetje is.

 

Ik heb nooit echt idolen gehad, mijn politieke voorbeeld is Jesse Klaver, ik vind hem altijd goed in debatten, zowel inhoudelijk als in de vorm en in het taalgebruik. Ik hoop heel erg dat hij ergens de komende tijd Frans weer gaat vervangen.

 

Als je een Algemeen Bestuurslid wil worden, moet je heel goed algemeen kunnen zijn. Wat is iets wat jij heel goed algemeen/gemiddeld kan? Zoals wii bowlen.

Ik ben heel erg gemiddeld goed in planten water geven, er is bijna niemand zo algemeen daarin als ik.

 

(Bonusvraag) Wat is de mooiste kerktoren van Nederland?

De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort!

lees ook

LVolg ons op facebook

L