Bestuurspitches 2022: Iris voor Voorzitter

Op het DWARS zomercongres (11 en 12 juni 2022) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Iris Vergeer heeft zich gekandideerd voor Voorzitter. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle functies, om zo de congresganger een handje te helpen in haar zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

 

Hoe jong ben je?

Ik ben 21.

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit Beek, een heel mooi dorpje in de buurt van Nijmegen en studeer nu Rechten in Utrecht. Verder ben ik secretaris van de commissie Zorg & Welzijn en ben ik sinds een paar maanden verslaafd aan boulderen.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik werd lid van DWARS toen ik 14 was, vlak voor Jesse fractievoorzitter werd. Zolang ik me kan herinneren keek ik elke dag het journaal en wilde ik iets doen tegen al het onrecht dat ik daar zag en viel ik mijn omgeving dan ook vaak lastig met mijn ideeën daarover. Daarom wilde ik politiek actief worden zodra het kon. Ik had nog geen idee bij welke partij ik me het meest thuis zou voelen, maar toen bleek dat je voor de Jonge Socialisten 16 moest zijn was de keuze snel gemaakt.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Jup! Ik heb in een paar besturen van de (toen nog) afdeling Arnhem-Nijmegen gezeten. Nu ben ik secretaris van de Commissie Zorg & Welzijn.

Zet een kruisje met hoe jij op de rood/groen-meter staat 

Welke verhouding moet er zijn tussen GroenLinks en DWARS?

Ik geloof dat een goeie band en een kritische houding elkaar versterken en niet tegenwerken. GroenLinks is een belangrijke plek voor DWARS omdat ons de kans wordt gegeven beleid een duwtje in een bepaalde richting te geven. Wij kunnen GroenLinks dan weer ondersteunen bij bijvoorbeeld verkiezingscampagnes. Hoe beter onze verstandhouding met GroenLinks is, des te groter de kans dat ook ons kritische geluid serieus genomen zal worden en dus impact heeft.

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Een heleboel! De klimaatcrisis is natuurlijk een prioriteit. Ook moeten we blijven focussen op de andere problemen die jongeren extra hard raken, zoals compensatie voor de pechgeneratie, een achteruitgaande mentale gezondheid en de woningcrisis. Binnen én buiten DWARS blijven diversiteit en toegankelijkheid ook belangrijke thema’s. Daarbij staat volgend jaar in het teken van de vormgeving van de samenwerking met de PvdA en de provinciale verkiezingen.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Bij mijn studie doe ik weinig met mijn idealen en rechtvaardigheidsgevoel en daar wil ik heel graag wél fulltime mee aan de slag. Het blijft me frustreren om van een afstandje mee te kijken naar de groeiende ongelijkheid, klimaatcrisis, woningcrisis etc. en de verharding in de politiek en samenleving te merken als het gaat over deze onderwerpen. Inmiddels heb ik binnen en buiten DWARS genoeg ervaring en zelfvertrouwen opgedaan om daar hopelijk als voorzitter van DWARS een steentje aan bij te kunnen dragen. Daarnaast wil ik er ook heel graag voor zorgen dat andere DWARSers die kans ook krijgen en DWARS divers en toegankelijk blijft. De politieke nerd in me staat natuurlijk ook te springen bij het idee van alle gave dingen die je in deze positie mag doen.

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?

Ik heb er niet een bijzonder talent voor, maar boulderen is mijn sportieve obsessie op dit moment! Verder hou ik ook van roeien, voetballen, tennissen en eigenlijk bijna elke sport.

Wat is jouw guilty pleasure?

Reality tv & Eurovision

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Vooral in een tijd waar het politieke debat nogal is verhard en we in ideologische bubbels leven, denk ik dat het juist een kracht is dat ik een goeie verbinder ben. Verder hoop ik passie, enthousiasme en openheid te brengen.

Wat is je favoriete spel?

Boonanza & Ticket to Ride

Als je één wet zou mogen invoeren of afschaffen in Nederland, welke zou dit dan zijn?

Beter gaan belasten van het verhuren van eigen panden (dus niet meer alleen als vermogen).

Wat is je favoriete kleur?

Geel en paars.

Wat is je favoriete maaltijd?

Kan niet kiezen. Mexicaans, falafelbroodjes, pizza, pasta, friet, miniloempia’s en meer!

Wat is je favoriete dier?

Katten!

Friet of patat?

Friet, maar patat mag ook.

Heb je nog een sappige roddel?

Niet heel sappig, wel leuk: ik heb Neele een keer meegesleept naar haar eerste DWARS activiteit waar we ons profielwerkstuk gingen presenteren. Een tijdje later zat ze ineens in het landelijk bestuur terwijl ik naar mijn University College bubbel in Zeeland verdween.

Wat is iets verrassends over jezelf?

Ik heb nooit twee sokken van hetzelfde paar aan en al mijn kastjes en deuren staan altijd open. Ook heb ik het talent om van elke ruimte waar ik langer dan een paar uur ben een bende te maken.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Vorige zomer was ik bij het zomerkamp. Ik was best zenuwachtig om voor het eerst in lange tijd weer veel (voor mij) nieuwe DWARSers te zien. Maar ik voelde me meteen weer helemaal op m’n plek en had een hele fijne middag. Inclusief stormbaan.

Noem twee idolen en twee rivalen.

Damiano David, want duh. Een meer ideologisch idool is Malala Yousafzai. Ik geloof niet echt in rivalen, maar kan vooral m’n eigen grootste rivaal zijn.

Wat is het beste cmpliment dat je ooit gekregen hebt?

Een professor zei ooit dat ik presenteer met het charisma en de bewegingen van Beyoncé ?!

Hoe komen mensen meer over je te weten?

Instagram:  https://www.instagram.com/irisvergeer/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/iris-vergeer-2b92661b8/

Heb je nog iets toe te voegen voor de lezers van OverDWARS?

Tot op het congres, heel veel zin jullie allemaal te zien 💚.

Een afsluitend leuk feitje:

Een paar jaar terug deed Bram van Oijk op het congres een praatje over het basisinkomen. Een bezorgde DWARSer vroeg dan of dit ook betekent dat iemand de hele dag op de bank jointjes mag gaan zitten roken. Bram was even stil en zei toen: ‘Ja, eigenlijk wel.’. Daar denk ik nog vaak over na.

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L