Bestuurspitches 2020: Toon voor Organisatie & Leden én Vicevoorzitter

Op het (digitale) DWARS zomercongres (14 juni 2020) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Toon heeft zich gekandideerd voor bestuurslid Organisatie & Leden, met als tegenkandidaten Neele en Zunga, en voor vicevoorzitter, met als tegenkandidaten Sander en Janno. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle posten, om zo de congresganger een handje te helpen in haar zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Volledige naam
Toon Lippe Ludovicus Holman, maar de meesten noemen me Toon of Tony (waar ik zo vaak ‘kies zelf maar’ achter zeg dat ik nu ook ‘kies-zelf-maar’ genoemd wordt)

Kandidaat voor
Organisatie & Leden én vicevoorzitter

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Uit Bussum, in het goeie (lees: niet al te bekakte) deel van het Gooi, en na 3 jaar in Middelburg en een tussenjaar in Utrecht waar ik werkte bij een bio-winkel, een hele bijzondere leerlingbegeleiding bij een ontwikkelingspsycholoog, en als bestuurslid bij GroenLinks Utrecht, studeer ik nu neurowetenschappen in Nijmegen.

Hoe ben je bij DWARS terechtgekomen?
Middelburg, 22 maart 2017, 01:00am, drie studenten die de uitslag napraten terwijl op een oud beeldscherm in een studentenwoonkamer Dionne Stax nog wat analyse doet hebben elkaar de partij ingepraat om iets te doen aan de DWARSloosheid van Middelburg. Dat is niet gelukt, en in Utrecht was ik (als bestuurslid bij GroenLinks) altijd ‘van GroenLinks’ en miste ik erg die verbinding met leeftijdsgenoten. Daarom ben ik toen ik naar Nijmegen verhuisde meteen bij DWARS Arnhem-Nijmegen in het diepe gesprongen, en wat een warm bad was dat!

Ben je al (eerder) actief (geweest) voor DWARS?
Helaas was er in Zeeland geen DWARS, en had ik in Utrecht m’n handen vol met GroenLinks, daarom ben ik nu bij DWARS Gelderland secretaris!

Welke DWARSe thema’s vind je het belangrijkst?
Ik heb één ideologie: de wereld is niet eerlijk/lief, en dat is stom, dus daar moeten we wat aan doen. Daarom heb ik me ingezet met een groepje kritische leden om GroenLinks naar links te trekken. Mijn echte passie ligt toch bij inclusie en diversiteit; het wegnemen van drempels en iedereen een eerlijke kans bieden. Daar wil ik als O&L me voor inzetten, want dat is meer dan alleen een politiek thema.


Toons idolen, leeftijd, voorkeur in de patat-frietdiscussie, DWARStijd en rivalen

Welke verhouding moet er zijn tussen GroenLinks en DWARS?
DWARS is er om GroenLinks scherp te houden, specifiek op jongeren, maar ook in het algemeen. Al helemaal als GroenLinks misschien in de regering komt moet DWARS (ongebonden door een akkoord) op de pijnpunten drukken, als nodig zelfs in de pers. Daar zal GroenLinks misschien niet altijd blij mee zijn, maar het houdt GroenLinks scherp: DWARS moet er voor waken dat GroenLinks er blijft om voor onze gedeelde idealen te knokken.

Heb je wel eens op een andere partij dan GroenLinks gestemd, en waarom?
Nee, maar ik denk er elke keer weer over na. Ik ben DWARSer en GroenLinkser voor de idealen, en ondanks alle gezelligheid die ze brengen: als een andere partij die idealen beter kan verdedigen, dan krijgt die mijn stem. Het lijkt mij bijvoorbeeld ook goed dat BIJ1 in de kamer komt om GroenLinks en andere partijen scherp te houden op inclusie, als daar mijn stem voor nodig is, dan overweeg ik dat wel.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?
Recent nog. Een hoteldebotel enthousiast nieuw lid die meteen voor een bestuursfunctie wilde gaan, eerst heel gezellig gechat, en daarna een uur aan de telefoon gehangen om hen welkom te heten en te vertellen hoe het allemaal werkt. Ik werd bedankt dat ik zo verwelkomend en enthousiasmerend was geweest, en dat die persoon zich meteen thuisvoelde. Daar werd ik zo blij van, en dat wil ik heel graag landelijk doen.

Is er iets waar je heel goed in bent of veel vanaf weet?
Ik weet teveel willekeurige feitjes, kijk te veel (geschiedenis)documentaires. Voor de random feitjes: I’m down! (Wist je bijvoorbeeld dat Nederland het meeste trekhaken per auto heeft van alle landen ter wereld? Ongeveer 0.7)

Heb je hobby’s en/of talenten die al dan niet relevant zijn voor DWARS?
Ik doe veel met acteren. Dat is zowel een uitlaatklep, als een vaardigheid. Daardoor heb ik goed leren omgaan met presentaties en debatten, en kan ik vaak de emoties van anderen goed begrijpen en me goed inleven. Dat zijn voor elk bestuur denk ik belangrijke vaardigheden.

Wat is jouw guilty pleasure?

Echt schamen doe ik me niet, maar kunnen we even waarderen hoe K3 het nummer Airlines bijna in één vloeiende take met één camera is genomen?! (en ook de aangepaste choreografie voor de kinderen op de opblaasbeesten maakt me heel blij. Alle punten voor deze choreograaf!)

Wat zijn je sterke kanten?

Ik kan een heel verhaal houden over m’n ervaring en skills, maar ik hou het hier bij: ik denk dat ik als ‘gebroken’ person en iemand die zich altijd buitenstaander heeft gevoeld (en deels door acteren en psychologie op de uni) me goed kan inleven in anderen, en weet hoe het is als je je niet welkom voelt (ook als je dat wel bent). Dat wil ik graag gebruiken om in het bestuur te zorgen voor harmonie, een goede sfeer, en samenwerking, en in heel DWARS élke DWARSer een gevoel van saamhorigheid, laagdrempeligheid, en er bij horen te laten voelen.

Wat zijn je minder sterke kanten?
In twee woorden: te veel. Ik ben iemand die vaak iets te veel doet, te veel verantwoordelijkheid neemt, te snel iets op zich neemt waar die geen tijd/ruimte voor heeft, te veel hobby’s, te veel plannetjes, te enthousiast en soms te dominant. Daar ben ik me wel heel bewust van, en met een goed bestuur wat daar op let (liefde voor DWARS Gelderland!) komt dat goed, maar het is wel een struikelblok.

Heb je verkiezingsbeloften en ga je die nakomen?
Ik heb heel veel ideeën, van een buddy-systeem tot een goede-ideeën-archief, van MBOs bezoeken tot leden actief verwelkomen, en ik weet dat dat niet allemaal haalbaar is. Daarom is mijn belofte: ik ga er alles aan doen om duurzame veranderingen te brengen. Dat betekent: samen met alle onderdelen van DWARS wil ik plannen bedenken die we niet elk jaar op nieuw te hoeven bedenken, die automatisch gaan worden als ik weg ben. Of het lukt, weet ik niet, maar daar wil ik voor gaan.

Wat ga jij beter of anders doen dan je voorganger(s)?
Een bestuur is er in de eerste plaats voor de leden, commissies, en afdelingen, en moet alles doen om hen de kans te geven hun plannen en ideeën waar te kunnen maken. Ik wil als bestuurslid heel graag met de afdelingen goeie vaste en/of herbruikbare plannen en kaders bedenken voor ledenbinding, leuke activiteiten, scouting, interne organisatie, drempels verkleinen, enzovoort.

Ben je single?
Is dit nodig? Ik bedoel, als er leuke jongens lezen: op het moment van schrijven ben ik single, maar echt relevant vind ik ’t niet. Ik ben ik, da’s toch veel interessanter?

Welke film zou je iedereen aanraden?
Falsettos. Een professioneel opgenomen musical-opera. zeven acteurs, minimalistisch decor. Met geweldige muziek, hilarische teksten, en een paar bizarre stukjes nemen ze je mee door een wild verhaal, met veel kritiek op de Reagan-administratie, de joodse community in NYC, en het heteronormatieve patriarchaat. En op het eind huil je je ogen uit. Aanrader.

Wat is je favoriete spel?
Blufpoker (met m’n moeder; die kan heel goed bluffen, ik kan dat niet, maar ik ben wel goed in doen alsof ik bluf!), dat is met dobbelstenen, en is in familie en vriendengroepsettings gewoon altijd een goeie buikspieroefening met al het gelach!

Wat is de gekste gewoonte die je ontwikkeld hebt tijdens de coronacrisis?
Ik had nooit gedacht dat regelmatig videobellen met goede vrienden zo fijn kon zijn!

Welke nieuwe hobby heb je tijdens de coronacrisis ontdekt (of welke oude hobby heb je herontdekt)?
Skaten heb ik herontdekt. Ik werd gek van steeds hetzelfde rondje rond de Vecht lopen, en toen heb ik via Marktplaats skates gekocht. Heerlijk.

Wil je nog roddels kwijt aan ons?
Nee

Wat weinig mensen van mij weten…
Ondanks dat ik vaak heel enthousiast (en soms iets de dominant, sorry) overkom, heel veel om mensen geef, en me altijd voor andere inzet, ben ik ontzettend ambivert. Als ik op ben, dan moet ik echt even een paar uur of zelfs een dag of twee alleen zijn om op te laden. (btw: waarom is het opladen als opladen er voor zorgt dat het niet meer op is?)


Toons eetvoorkeuren, lievelingskleur, lievelingseten, AIVD-verleden en lievelingsdier 

Heb je nog een leuk verkiezingsmotto?
Inclusie is een werkwoord

Hoe komen DWARSers meer over jou te weten?
Iedereen mag mij altijd een berichtje sturen, en ik ben echt super slecht met privacy (sorry Martijn) dus je vind mijn hele levensfilosofie op Facebook, en de saaie samenvatting van m’n CV vind je op LinkedIn. Als je me wil spreken over mijn vele vele (politieke) meningen, of omdat je even een luisterend oor of een (virtuele) knuffel nodig hebt, mail me even op toonholman@me.com, dan stuur ik je m’n telefoonnummer ^^

Wat zijn je plannen als je niet verkozen wordt?

Dan moet ik mijn master-thesis en nog wat vakken tegelijk doen (70u/week help), en uh, dan moet ik eerst nog een onderzoek voor m’n thesis weten te vinden! (Aaah!) Ik heb dan helaas geen tijd om me in te zetten voor DWARS op structurele basis, maar natuurlijk blijf je me vinden bij coole activiteiten van m’n opvolgers in Gelderland, en ga ik keihard campagne voeren. En ik wil dan graag actief worden bij de commissie Integratie, Emancipatie, en Diversiteit.

Heb je nog iets toe te voegen?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik, als wit man-presenterend persoon, in een reeks kandidaten waarvan er veel man zijn, met een plan wat heel erg op inclusie en drempels wegnemen doelt, er best moeite mee heb gehad om mijn kandidatuur door te zetten. De daad bij het woord voegen betekent niet zo veel als je dan toch doorgaat, vooral ook tegen een vrouw. Maar na heel wat zielzoeken en een gesprek met één van mijn tegenkandidaten heb ik toch besloten door te zetten. De keuze is aan jullie!

lees ook

LVolg ons op facebook

L