Bestuurspitches 2020: Janno voor internationaal secretaris én vicevoorzitter

Op het (digitale) DWARS zomercongres (14 juni 2020) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Janno heeft zich gekandideerd voor internationaal secretaris zonder tegenkandidaten en voor vicevoorzitter met Sander en Toon als tegenkandidaat. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle posten, om zo de congresganger een handje te helpen in haar zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Volledige naam
Jan Janse Rook

Kandidaat voor
Internationaal secretaris en vicevoorzitter (de leukste functies van het bestuur)

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Geboren in Twente, getogen in Drenthe en studerend in Nijmegen! Momenteel ben ik bezig mijn bachelor politicologie af te ronden. Na de zomer wil ik naast DWARS-bestuur een master over Europese politiek volgen.

Hoe ben je bij DWARS terechtgekomen?
Ik was al best lang van plan lid te worden van DWARS en GroenLinks, maar toen een vriend van mij lid werd van D66, heb ik me dezelfde week nog hier aangemeld.

Ben je al (eerder) actief (geweest) voor DWARS?
Ja, als secretaris en politiek secretaris bij DWARS Arnhem-Nijmegen (dat bestond toen nog), in de reiscommissie en als voorzitter van de werkgroep Drenthe.

Welke DWARSe thema’s vind je het belangrijkst?
Oef, dat is een lastige keuze, maar mijn hart ligt het meeste bij internationale thema’s (duhhh), diversiteit en zorg.


Janno’s idolen, leeftijd, voorkeur in de patat-frietdiscussie, DWARStijd en rivalen

Welke verhouding moet er zijn tussen GroenLinks en DWARS?
Constructief kritisch én ondersteunend. DWARS en GroenLinks kunnen elkaar versterken, en DWARS dient daarbij kritisch te zijn wanneer nodig, maar ook te ondersteunen waar dat kan. Uiteindelijk heeft ook DWARS belang bij een sterk GroenLinks, want daarmee kunnen we makkelijker onze idealen in de praktijk brengen.

Heb je wel eens op een andere partij dan GroenLinks gestemd, en waarom?
Nee! Trouwe GroenLinksstemmer tot het einde.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?
Dat zijn er onderhand al veel. Maar als ik toch moet kiezen: de klimaatmars. Ik vond het prachtig om daar met tienduizenden mensen, waaronder veel DWARSers en GroenLinksers, de straat op te gaan voor onze idealen!

Is er iets waar je heel goed in bent of veel vanaf weet?
Ik heb op de middelbare school examen gedaan in zeven talen, namelijk Nederlands, Engels, Duits, Frans, Chinees, Grieks en Latijn. Een aantal van deze talen kunnen wellicht komend jaar nog van pas komen. Verder heb ik enige kennis van het Italiaans en het Nedersaksisch.

Heb je hobby’s en/of talenten die al dan niet relevant zijn voor DWARS?
Ik ben niet zo goed in het invullen van mijn vrije tijd, dus de kans is groot dat ik die ga vullen met DWARS. Aanwezig zijn bij activiteiten, fysiek of digitaal, vind ik sowieso erg belangrijk omdat je daarmee als bestuurslid meer benaderbaar wordt voor (nieuwe) leden. Contact met het landelijk bestuur moet zo laagdrempelig mogelijk.

Wat is jouw guilty pleasure?

guilty pleasure, wel een lied dat me op zware momenten erdoorheen kan slepen: My City of Ruins van Bruce Springsteen. Noem het een lijflied. Vallen is niet erg, maar je moet daarna wel weer opstaan en verdergaan!

Wat zijn je sterke kanten?
Ik ben een doorzetter, verbind graag mensen en heb een positieve instelling.

Wat zijn je minder sterke kanten?
Ik ben enthousiast, maar dat zorgt wel eens voor een volle agenda.

Heb je verkiezingsbeloften en ga je die nakomen?
Als Internationaal Secrataris ga ik zorgen voor DWARSe invloed op internationale thema’s die voor ons belangrijk zijn. Focus is daarbij volgens mij belangrijk: door de thema’s die wij echt belangrijk vinden onder de aandacht te brengen, kunnen we een verschil maken. Als Vicevoorzitter wil ik samen met de voorzitter aandacht besteden aan teambuilding binnen het bestuur. Als bestuurslid in het algemeen wil ik de drempel voor leden om in contact te komen met het landelijk bestuur nog lager maken. Deze beloftes ga ik allemaal nakomen!

Wat ga jij beter of anders doen dan je voorganger(s)?
Credits naar Miriam en Lotte voor hun goede werk! Komend jaar wil ik bij GroenLinks richting de Tweede Kamerverkiezingen het verschil maken op voor DWARS belangrijke internationale thema’s, zoals een Europees treinnetwerk en vluchtelingenhulp.

Ben je single?
Ja, ik ben single

Welke film zou je iedereen aanraden?
Elke opgenomen show van Herman Finkers uiteraard

Wat is je favoriete spel?
Monopoly. Maar dan wil ik wel winnen van Judith Scherpenisse. Hier verander ik overigens in een meedogenloze kapitalist.

Wat is de gekste gewoonte die je ontwikkeld hebt tijdens de coronacrisis?
Ik hoef geen afspraken meer af te zeggen, want ik kan digitaal bij meerdere afspraken tegelijk zijn.

Welke nieuwe hobby heb je tijdens de coronacrisis ontdekt (of welke oude hobby heb je herontdekt)?
Campagnevoeren voor het LB blijk ik bijna net zo leuk te vinden als campagnevoeren bij de verkiezingen in 2018 en 2019. Hoewel met veel mensen fysiek campagne uiteraard het leukste blijft.

Wil je nog roddels kwijt aan ons?
Ik hoorde dat een kandidaat voor Internationaal Secretaris en Vicevoorzitter binnenkort leuke filmpjes online heeft staan….

Wat weinig mensen van mij weten…
Ik heb ooit orgel gespeeld en was er best getalenteerd voor. Tegenwoordig vermaak ik me op muzikaal gebied af en toe met een goede karaoke, uiteraard het liefst met DWARSers.


Janno’s eetvoorkeuren, lievelingskleur, lievelingseten, AIVD-verleden en lievelingsdier

Heb je nog een leuk verkiezingsmotto?
#jannogoesinternational en #stemjannovoorvicevo

Hoe komen DWARSers meer over jou te weten?
Stuur me een berichtje via Facebook, Instagram, LinkedIn of Twitter. Daar kun je ook binnenkort mijn verkiezingsfilmpjes bekijken, waarin ik uitleg wat ik van plan ben. En ik ben uiteraard bij de digitale kandidatenborrel en op het congres, en wellicht nog bij een aantal andere activiteiten. Schroom vooral niet om contact met me op te nemen!

Wat zijn je plannen als je niet verkozen wordt?
Dan ga ik verder studeren en kijken of ik me actief kan inzetten voor DWARS en GL tijdens de verkiezingen.

Heb je nog iets toe te voegen?
Wat leuk dat je tijd hebt genomen om dit helemaal te lezen! Hopelijk tot snel!

lees ook

LVolg ons op facebook

L