Bestuurspitches 2020: Ahmet voor voorzitter

Op het (digitale) DWARS zomercongres (14 juni 2020) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Ahmet heeft zich gekandideerd voor voorzitter, met als tegenkandidaten Wouter, Lotte en Sabine. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle posten, om zo de congresganger een handje te helpen in haar zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Volledige naam
Ahmet Fatih Kargin

Kandidaat voor
Veurzitter

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik kom uit Zaandam, maar woon in Delft. Ik studeer internationale politiek in Leiden en ben daarnaast de politiek secretaris van DWARS.

Hoe ben je bij DWARS terechtgekomen?
Ik had vroeger niks met politiek maar had wel altijd een grote mond, vooral wanneer het ging om (on)rechtvaardigheid. Om wat daad bij het woord te voegen schreef ik me later (een beetje uit impuls) net voor de Tweede Kamerverkiezingen in voor GroenLinks. Ik ontdekte toen het bestaan van DWARS.

Ben je al (eerder) actief (geweest) voor DWARS?
Ja! Ik ben nu politiek secretaris in het landelijk bestuur. Ik was de secretaris van commissie onderwijs, lid van de programmacommissie en penningmeester in afdeling Leiden-Haaglanden. Ik was daarnaast ook actief in de commissies Energie, Duurzaamheid & Mobiliteit, Internationaal, Integratie, Emancipatie en Diversiteit, Onderwijs en Recht & Democratie en heel kort in commissie Economie. Ja ik heb geen leven.

Welke DWARSe thema’s vind je het belangrijkst?
Ik vind in principe alle (grote) thema’s even belangrijk omdat ze heel erg met elkaar te maken hebben (bijv. groen kan je niet hebben zonder rood). Alleen als ik echt moest kiezen zou het groen en vrijzinnig worden (en eigenlijk activisme ook, maar dat is niet echt een thema).


Ahmets idolen, leeftijd, voorkeur in de patat-frietdiscussie, DWARStijd en rivalen

Welke verhouding moet er zijn tussen GroenLinks en DWARS?

Aankomend jaar is de kans groot dat GroenLinks mee gaat regeren in een coalitie. Ik denk daarom dat, vooral aankomend jaar, wij als DWARS scherper dan ooit moeten zijn op onze moederpartij. We moeten er voor zorgen dat voor een zetel in vak K (dus bijv. een ministerpost) onze idealen niet in de prullenmand belanden.

Heb je wel eens op een andere partij dan GroenLinks gestemd, en waarom?
Ja, helaas. Ik heb bij de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen van 2015 op de eerste de beste Turkse Nederlander op de PvdA-lijst gestemd. Ik was toen vrij apolitiek en stemde in principe wat ik van mijn omgeving meekreeg.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?
Dit is volgens mij één van de moeilijkste vragen. Ik vond vrijwel al mijn herinneringen aan DWARS echt super leuk. Ik denk dat mijn allerleukste herinneringen (qua activiteiten) het eerste afdelingsweekend van Leiden-Haaglanden en alle zomerkampen zijn.

Is er iets waar je heel goed in bent of veel vanaf weet?
Ik ben heel goed in onnodig lang artikelen lezen op Wikipedia. Daardoor weet ik in principe over van alles wel wat. Specifiek weet ik vooral veel van natuurkunde, (internationale) politiek en geschiedenis.

Heb je hobby’s en/of talenten die al dan niet relevant zijn voor DWARS?
Hetzelfde antwoord als vorig jaar, maar ik kan best goed tekenen, hou van koken (en vooral van eten!) en ik kan een beetje gitaar spelen.

Wat is jouw guilty pleasure?
Dit was uiteraard de moeilijkste vraag. Ik hoop dat ik jullie niet teleurstel:

Tag jezelf, ik ben Angry Sikh.

Wat zijn je sterke kanten?
Idealistisch, maar ook pragmatisch. Direct, maar ook zorgzaam.

Wat zijn je minder sterke kanten?
Ik kan soms iets te veel hooi op m’n vork nemen en ik claim echt te vaak het laatste koekje.

Heb je verkiezingsbeloften en ga je die nakomen?
Ik beloof dat ik niet gekke beloftes ga doen net als vorig jaar en dat ik m’n best ga doen om niet te vergeten om voldoende te eten.

Wat ga jij beter of anders doen dan je voorganger(s)?
Als ik dingen beter ga doen als voorzitter zal dit zijn omdat ik op de schouders van reuzen sta. Al mijn voorgangers hebben op hun eigen manier de voorzitterschap vorm gegeven en het wordt dan ook zeker lastig om daar aan te tippen. Ik denk dat ik vooral meer wil inzetten op een diversere en inclusievere vereniging dan mijn voorgangers. Ook wil ik het proces van bestuursvorming aan banden leggen zodat bestuursgenoten zo snel mogelijk hun plekje kunnen vinden binnen het bestuur.

Ben je single?
Ik ben bezet

Welke film zou je iedereen aanraden?
Afhankelijk van wat voor film! Qua minder serieuze films zou ik A Beautiful Mind heel erg aanraden en als serieuze eye-opener Blackfish.

Wat is je favoriete spel?
Qua computerspel Red Alert en als we het hebben over bordspellen Monopoly.

Wat is de gekste gewoonte die je ontwikkeld hebt tijdens de coronacrisis?
Campagnefilmpjes maken en vooral locaties zoeken voor al die filmpjes.

Welke nieuwe hobby heb je tijdens de coronacrisis ontdekt (of welke oude hobby heb je herontdekt)?
Puzzelen. Ik heb heel veel Jan van Haasteren-puzzels gekocht.

Wil je nog roddels kwijt aan ons?
Ik hoorde dat de hoofdredacteur van OverDWARS weet wie de oprichters waren van de originele RoddelDWARS…

Wat weinig mensen van mij weten…
Ik heb een fobie om achterop te zitten (als dat kan) bij een vervoersmiddel met 2 (of minder) wielen. En m’n haar is minder zacht dan je denkt.


Ahmets eetvoorkeuren, lievelingskleur, lievelingseten, AIVD-verleden en lievelingsdier

Heb je nog een leuk verkiezingsmotto?
Niet echt, maar wil wel eentje delen die ik ooit van een oud afdelingsbestuursgenootje had meegekregen: Ah-met, je kunt niet zonder!

Hoe komen DWARSers meer over jou te weten? (plaats hier links naar bijvoorbeeld je accounts op sociale media, of vertel ze wanneer ze je kunnen spreken)
Je kunt me altijd bereiken via de mail, Facebook, Instagram, Twitter of als je het heel professioneel wil hebben via LinkedIn of per post.

Wat zijn je plannen als je niet verkozen wordt?
In een hoekje gaan huilen en mijn verdriet omzetten in motivatie en passie om een Pokémontrainer te worden.

Heb je nog iets toe te voegen?
Wist je dat ze in het Twents koeien beeste noemen?

lees ook

LVolg ons op facebook

L