Bestuurspitches 2024: Minne voor voorzitter

Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Minne heeft zich gekandideerd voor voorzitter van het Landelijk Bestuur. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar de ultieme voorzitter!

 

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

Zij/haar

 

Hoe jong ben je?

20 jaar, maar over bijna een maandje 21!

 

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit Zutphen, maar ik woon nu al een paar jaar in Utrecht omdat ik hier Liberal Arts & Sciences studeer aan de Universiteit Utrecht. In mijn studie heb ik de hoofdrichting Internationale Betrekkingen, waarin ik me veel bezig hou met mensenrechten en internationale conflicten. Verder ben ik actief bij een aantal commissies van mijn studievereniging, waar ik vorig jaar ook een bestuursjaar heb gedaan. In mijn dagelijks leven vind ik het heerlijk om met vrienden in een park of op een terras te chillen en te feesten, maar hou ik ook enorm van lezen en schrijven! Ik heb best wel lang gevoetbald, maar nu loop ik vooral hard.

 

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Iets meer dan twee jaar geleden ben ik lid geworden van DWARS, omdat ik een plek zocht waar ik mijn interesse in politiek verder kon ontwikkelen en verbreden. Ik ben altijd erg idealistisch geweest, maar ik wist nog niet zo goed hoe ik daar iets mee kon doen. Ook wilde ik heel graag meer leren over politiek, maar ik wist niet zo goed hoe ik daarmee moest beginnen. Toen ik op de website van DWARS voor het eerst het beginselprogramma las en daarna op alle inhoudelijke commissies stuitte, werd ik gelijk lid van DWARS.

 

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Zeker! Ik ben nu anderhalf jaar Politiek Adviseur op de portefeuille Internationaal. Hier heb ik veel geleerd over het maken van politieke uitingen, dat vond ik erg leuk. In deze functie ben ik ook betrokken bij de commissie Internationaal. Ook heb ik een half jaar in de Zoekcommissie gezeten, waar ik helaas uit moest omdat ik besloot me te kandideren als voorzitter. Verder ben ik het afgelopen jaar voorzitter geweest van de afdeling Utrecht. Hier heb ik enorm veel geleerd over mezelf en ook hoe het is om voorzitter te zijn en leiding te geven aan een team.

 

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Dit vind ik altijd een leuke, maar ook een klein beetje misleidende vraag. Om toch de vraag te beantwoorden: persoonlijk heb ik meer met rode thema’s. Toch is het een misleidende vraag, omdat ik denk dat het gevaarlijk is om ‘rood’ en ‘groen’ los van elkaar te zien, of zelfs tegenover elkaar te stellen. Sociaal beleid heeft alleen zin als je hierin ook de leefbaarheid van onze planeet vooropstelt en groen beleid heeft alleen zin als dit op een rechtvaardige en solidaire manier wordt ingericht.

 

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

De belangrijkste DWARSe thema’s voor komend jaar zijn voor mij Palestina en migratie. Het kabinet dat nu aan het formeren is zal Nederland medeplichtig blijven maken aan de genocide op de Palestijnse bevolking. Decennia aan apartheid en etnische zuivering door Israël worden nu op geen enkele manier aan de kaak gesteld. Ook wordt het opkomen voor de Palestijnen weggezet als antisemitisch. Ik vind dat dit thema komend jaar ook richting GroenLinks-PvdA juist enorm belangrijk is. De erkenning van de genocide op de Palestijnen en het vestigingskolonialisme van Israël wordt niet benoemd door de partijen. Het gesprek over de eenstaatoplossing wordt niet gevoerd en naar kritiek op het zionisme wordt niet geluisterd – ook hier is het frame van antisemitisme merkbaar. Als DWARS is het, juist nu, enorm belangrijk om onvoorwaardelijk op te komen voor de Palestijnse bevolking en ons in te zetten voor duurzame vrede.

Ook dit geldt voor het thema migratie. Vluchtelingen en migranten zijn de afgelopen jaren het slachtoffer geweest van zondebokpolitiek en dit zal door de komst van een extreemrechts kabinet alleen maar erger worden. Ze worden derderangsburger gemaakt en krijgen de schuld van alles wat door neoliberaal en kapitalistisch beleid is veroorzaakt, zoals de woning- en opvangcrisis. Dit zorgt ervoor dat politici niet verantwoordelijkheid hoeven af te leggen en de problemen veel te makkelijk kunnen afschuiven. De rechtvaardigheid en menselijkheid is ver, heel ver te zoeken. Dit thema vind ik enorm belangrijk, ook richting GroenLinks-PvdA. Er worden enorm veel mythes en verdraaide cijfers verspreid, waar we veel inhoudelijker in op kunnen en moeten gaan. De zondebokpolitiek van rechts moet veel harder aangepakt worden en het beschermen van de meest kwetsbaren moet het allerbelangrijkst zijn.

 

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Ik heb me kandidaat gesteld omdat DWARS voor mij een plek is waar ik me enorm thuis voel: ik heb veel geleerd over politiek, veel mensen leren kennen en vrienden gemaakt. Door dit gevoel wil ik heel graag iets terugdoen voor de vereniging. Ook heb ik een helder beeld over waar ik denk dat DWARS heen zou moeten gaan en het lijkt me heel leuk om dit samen met de rest van het bestuur voor een jaar vorm te geven. Ik vind het heel leuk om met DWARS bezig te zijn en ik zou me graag meer willen inzetten. Daarnaast lijkt het me enorm leuk om mezelf verder te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren.

 

Wat zou jij als DWARS naar de buitenwereld uit willen stralen?

Wat ik als DWARS naar de buitenwereld uit zou willen stralen is verbondenheid en strijdbaarheid. Ik wil verbondenheid uitstralen op de manier dat we een toegankelijke en inclusieve vereniging zijn, waar iedereen een plek heeft en waar iedereen zich uit mag spreken. Ik wil ook strijdbaarheid uitstralen op de manier dat we ons hard en radicaal inzetten voor onze idealen. Hier hoort een duidelijk en ideologisch verhaal over systeemverandering bij, ook omdat GroenLinks-PvdA dit de laatste tijd laat liggen. Systeemverandering is waar DWARS voor staat en dit moeten we duidelijk uitstralen naar jongeren die op zoek zijn naar een politiek alternatief.

 

Zou jij als voorzitter meer intern of extern gericht zijn?

Ik denk dat ik van nature meer intern gericht ben, vooral omdat ik hier meer ervaring heb en hier mijn huidige kwaliteiten meer liggen. Daarnaast vind ik het belangrijk om vooral als bestuur, maar ook als vereniging intern goed georganiseerd en gestructureerd te zijn. Natuurlijk is het enorm belangrijk als politieke jongerenorganisatie om ook extern gericht te zijn. Dit zit misschien wat minder in mijn natuur, maar het lijkt me heel leuk om dit te ontwikkelen en dit ben ik dan ook zeker van plan.

 

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

Hardlopen! Ik kan er echt enorm van genieten en het geeft me ook veel rust. Komend jaar wil ik me heel graag inschrijven voor een halve marathon.

 

Wat is je guilty pleasure?

Mijn guilty pleasure is de ultieme boomerserie ‘Law & Order’.

 

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Volgend jaar hoop ik DWARS te versterken met inclusief leiderschap. Ik ben erg empathisch ingesteld en kan dus goed aanvoelen wanneer er bepaalde dingen wringen of wanneer iemand zich niet gehoord voelt. Dit wil ik graag inzetten door naar iedereen te luisteren en iedereen te betrekken. DWARS is een plek met veel verschillende meningen en perspectieven en dat maakt onze vereniging sterk en weerbaar. De beste manier om dit te versterken is naar mijn mening door actief om feedback te vragen en om aan iedereen de ruimte te laten om feedback te geven. Hiervoor is open communicatie over bepaalde keuzes en ontwikkelingen heel belangrijk. Op die manier hoop ik DWARS te versterken met een duidelijke visie die recht doet aan alle verschillen die we hebben.

 

Wat is je beste karaktereigenschap?

Mijn beste karaktereigenschap is dat ik veel doorzettingsvermogen heb.

 

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Ik heb echt heel weinig geduld.

 

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?

De wet voor het onvoorwaardelijke basisinkomen.

 

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Mijn leukste herinnering is denk ik de Lange Reis naar Straatsburg! Ik kan er niet echt één specifiek moment uitkiezen, ik vond de sfeer van zo veel DWARSers bij elkaar in een hele leuke stad gewoon echt fantastisch.

 

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Geweldig, vooral al die artikelen over internationale conflicten zijn zo leuk en informatief!

 

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Ik heb het gevoel alsof de sfeer bij DWARS afgelopen periode wat verhard is. Bijvoorbeeld richting het Landelijk Bestuur, maar ook naar commissies en soms naar elkaar toe. Ik weet niet zo goed waar het precies aan ligt en ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar wat betreft mezelf merk ik dat ik erg gefrustreerd ben met de huidige politiek, maatschappij en de koers van GroenLinks-PvdA. Juist daarom voelt DWARS voor mij als een veilige en fijne plek waar wel alles goed gaat en moet gaan. Dit is natuurlijk niet erg, maar als ik één ding zou kunnen veranderen is het dat we met z’n allen wat liever voor elkaar zijn. Zodat we juist in al onze frustratie met de wereld kunnen onthouden dat we het als DWARS samendoen. Ohja, en een DWARS pand in Zutphen, dat lijkt me nou echt vet!

 

Wat is je meest controversiële mening?

Geld zou afgeschaft moeten worden (en ananas op pizza is prima lekker).

 

Noem één idool en één rivaal.

Mijn persoonlijke idool is mijn (oud)oudoom, Dolf Coppes. Ik heb hem helaas nooit gekend, maar hij was medeoprichter van de PPR en heeft voor die partij in de Tweede Kamer gezeten. Ook heeft hij in Zuid-Amerika een beweging opgericht dat zich richtte op samenwerking met lokale socialistische vakbonden en heeft hij heel veel betekend voor duurzame internationale samenwerking!

Mijn persoonlijke rivaal afgelopen jaar was Sjoerd Pol.

 

Als DWARS een co-voorzitterschap had, met welke niet-DWARSer zou je dan co-voorzitter willen zijn?

Sylvana Simons

 

(Bonusvraag:) Wat is je favoriete boek? 

“Honderd jaar eenzaamheid” van Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez. Ik vind dat de boeken die mensen lezen heel veel zeggen over een persoon, dus als je na het lezen van dit voorstelstukje een nog beter beeld van me wil, neem vooral een kijkje op mijn goodreads (ja, ik weet het: Amazon, heel heel slecht) of op mijn Instagram (@minnevdmast_) waar ik ook heel veel boeken deel.

lees ook

LVolg ons op facebook

L