Bestuurspitches 2024: Benide voor voorzitter

Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Benide heeft zich gekandideerd voor voorzitter van het Landelijk Bestuur. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar de ultieme voorzitter!

 

Wat zijn je voornaamwoorden?
Hij/Hem

Hoe jong ben je?

Ik ben 22 lentes jong!

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit het mooie Assen en momenteel ben ik sinds een jaar commissielid voor GroenLinks Drenthe en ook voorzitter van DWARS Groningen. Verder houd ik er van om (bord)spellen te spelen met mijn vrienden en naar random musea te gaan.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?                                    

Ik ben lid sinds begin 2021. Ik twijfelde toen al wel langer om iets met politiek te gaan doen, maar wist nog niet zo goed bij welke partij/jongerenorganisatie en of politiek überhaupt wel iets voor mij was. Uiteindelijk ben ik toen lid geworden van DWARS en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad!

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Ik heb in mijn tijd bij DWARS een aantal hele leuke en leerzame dingen mogen doen. Ik ben nu 2,5 jaar echt actief bij DWARS Groningen waarvan afgelopen jaar als voorzitter,  maar ik ben ook Politiek Adviseur Kunst en Cultuur geweest en veel langer geleden op een redelijk vrijblijvende basis actief bij OverDWARS. Voor de rest ben ik ook veel op landelijke activiteiten geweest zoals het afgelopen zomerkamp in (‘mijn’) Drenthe en de lange reis naar Praag in 2022.

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?
Ik plaats mezelf helemaal bij de uiterst rode kant.


Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Komend jaar wordt op heel veel gebieden een mega belangrijk jaar. De onmenselijkheden in Palestina volgen elkaar nog steeds in rap tempo op, extreemrechts wordt heel snel genormaliseerd en de klimaatcrisis stopt ook niet zomaar. Dat zijn denk ik de grootste thema’s waar we als DWARS komend jaar van ons moeten laten horen. Daarnaast maak ik me zorgen over de linkse en idealistische oppositie die we zo hard nodig hebben om verandering teweeg te brengen. Ik zie een trend waarbij GroenLinks haar principes en idealen steeds verder lijkt te verwateren om in de toekomst misschien een kans te hebben om in een kabinet te komen.
En of het nou gaat over het strenge asielbeleid dat GroenLinks recent in het programma heeft opgenomen, of de manier waarop de partij nu denkt over pacifisme door te pleiten voor gecollectiviseerde munitiefabrieken: Ik mis het groene, linkse idealisme wat ik bij DWARS wél vind. Juist het terugbrengen van dat DWARSe idealisme zie ik ook echt als een groot thema voor komend jaar en ik wil niets nalaten om ervoor te zorgen dat wij die idealen terugbrengen, zeker wanneer GroenLinks het soms kwijt lijkt te zijn.

 

Wat zou jij als DWARS naar de buitenwereld uit willen stralen?

Ik zou als DWARS dus uit willen stralen dat we een principiële, idealistische vereniging zijn die met lef zijn smoel open trekt voor de goede zaak, ook als dat bijvoorbeeld GroenLinks even niet zo lekker uitkomt. We heten niet voor niks DWARS en daar hoort voor mij dan ook bij dat als jouw moederpartij het principieel of ideologisch laat afweten dat je daar dan tegenin durft te gaan en laat horen hoe het wel moet. DWARS is niet een jonge applausmachine voor op het GroenLinks congres die braaf mee knikt met wat de boomers  redelijk of acceptabel vinden, maar een vereniging van jonge mensen die opstaan en werk maken van hun toekomst. En als ze ons die toekomst niet geven, dan komen we die wel halen!

 

Zou jij als voorzitter meer intern of extern gericht zijn?

Ik zou als voorzitter wel een meer extern gerichte blik hebben. Dat is in de eerste plaats omdat ik denk dat er komend jaar echt veel ruimte is voor DWARS om zich publiekelijk uit te spreken. Het is met dit extreemrechtse kabinet en bijbehorende medialandschap echt belangrijker dan ooit dat we luid en duidelijk een idealistische, linkse tegenstem laten horen. Daarbij heb je in mijn ogen een voorzitter nodig die de pers goed te woord kan staan en zelf ook stevig in debatten staat. En dat is precies waar ik mijn ervaringen bij GroenLinks en DWARS voor in wil zetten. Zo heb ik bij DWARS en GroenLinks meerdere mediatrainingen gedaan en heb ik ook meermaals mogen jureren bij debatwedstrijden voor scholieren. Ook debatteer ik zelf regelmatig “in het echt” bij GroenLinks Drenthe en daarmee heb ik veel waardevolle ervaring opgedaan in het presenteren van DWARSe standpunten en die ervaring wil ik dan ook meenemen komend jaar.

 

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

Mijn irrelevante hobby is Almere City. Ik ben daar nu voor het derde seizoen op rij seizoenkaarthouder. En als je denkt: “Bennie je woont in Assen dat is toch helemaal niet praktisch als je steeds naar Almere moet om die wedstrijden te kijken?”, dan heb je helemaal gelijk want praktisch is het zeker niet, maar het is wel heel leuk!!! Vooral het verhaal erachter is ook erg leuk maar dat bewaar ik lekker voor wanneer ik jullie weer in het echt zie!!

Voor de rest is mijn irrelevante talent poolen en mijn favoriete irrelevante game Disco Elysium.

 

Wat is je guilty pleasure?
EIERBALLEN JONGUH!

 

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Ik wil DWARS komend jaar versterken met mijn strijdbaarheid voor onze idealen en mijn politieke skills zodat iedereen volgend jaar weet dat DWARS de plek is voor echte linkse, idealistische politiek waar we echte verandering mee kunnen aanjagen.

 

Wat is je beste karaktereigenschap?
Mijn beste karaktereigenschap is dat ik makkelijk vrienden maak en contact leg met mensen die ik nog niet ken en op die manier vrij toegankelijk ben.

 

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Mijn slechtste karaktereigenschap is dat ik nog wel eens te laat kom hahahaha

 

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?
De eerste wet die een kabinet Bolumba-I zou invoeren, is een wet die het mogelijk maakt om per direct huisjesmelkers te onteigenen. Huisjesmelkers zijn echt parasieten op onze samenleving die geen enkel bestaansrecht hebben en zodoende pakken we gewoon al hun extra huizen af zodat ze kunnen stoppen met lui profiteren en daadwerkelijk iets kunnen gaan bijdragen aan onze samenleving.

 

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Dat is een moeilijke omdat het er onderhand best wel veel zijn maar ik denk mijn eerste fysieke congres in Arnhem 2022, omdat dat mijn eerste grote landelijke DWARS activiteit was.

 

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

OverDWARS doet altijd hele coole dingen met nog veel coolere mensen dus alleen maar liefde voor OverDWARS!

 

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?
Ik zou graag meer mensen van kleur willen zien. Diversiteit is een kracht en maakt onze vereniging niet alleen leuker maar ook sterker. Helaas is DWARS naar mijn ervaring nog vrij vaak een overwegend witte plek en dat maakt soms dat we onbedoeld misschien minder inclusief zijn dan we zelf misschien denken.

 

Wat is je meest controversiële mening?

Ik denk mijn mening over een eventuele fusie van GroenLinks en PvdA en in het verlengde daarvan over wanneer het voor zo’n fusiepartij acceptabel zou zijn om in een kabinet te stappen. Ik vind zelf namelijk dat als we echt willen breken met rechts rotbeleid van onder andere de kabinetten Rutte, dat we geen genoegen moeten nemen met regeren “om erger te voorkomen”, maar dat we voor een écht links kabinet moeten gaan. Dat kon in 2006 en ik geloof dat dat ook kan in onze tijd.

Noem één idool en één rivaal.
Ik heb heel veel idolen waar ik een voorbeeld aan wil nemen maar eentje in het bijzonder is Sylvana Simons. Hoe goed zij altijd de vinger op de zere plek wist te leggen en vaak als 1 van de weinigen in de Tweede Kamer écht snapte hoe verschillende vormen van discriminatie tegelijkertijd samenkwamen was echt uniek. En de manier waarop ze dat altijd perfect wist te verwoorden, ondanks alle haat uit de Kamer en ook online, is iets wat ik enorm bewonder en waarin ik haar voorbeeld altijd probeer te volgen.

Mijn rivaal is momenteel degene die de hele tijd al mn leuke linkse stickers bij mn buurt Appie overplakt met FvD stickers en andere rechtse meuk. Geen idee wie het is, maar ik wil alleen even tegen diegene zeggen: Ik heb sowieso meer stickers dan jij en op een dag zijn die van jou op en dan zal de revolutie je niet sparen mwoehhahahh!!

 

Als DWARS een co-voorzitterschap had, met welke niet-DWARSer zou je dan co-voorzitter willen zijn?
Jos d’Haese van de PVDA België. Hij is eigenlijk net een paar jaar te oud voor DWARS, maar wel lekker links en ik vind dat hij heel goed laat zien hoe links echt een alternatief kan zijn in een wereld van rechts geneuzel en dat vind ik echt heel vet.

 

(Bonusvraag) Waar mogen we jou altijd voor wakker maken?
Een bamischijf, een eierbal en een glas cola. Ik ben een simpel mens.

lees ook

LVolg ons op facebook

L