De huidige situatie is voor velen een nieuwe ervaring. Een met veel nieuwe uitdagingen, of een vergrootglas voor oudere. In dit artikel bied ik graag een helpende hand bij drie van die uitdagingen.

Een gezonde balans tussen werk, studie en leven

Nu werk, studie en het thuisleven zich op dezelfde locatie plaatsvinden, is het super belangrijk om die grens op een andere manier te beheren. Zo voorkom je dat je in je vrije tijd over werk strest, en dat je tijdens de studie alleen maar naar kan denken over die ene serie die je kijkt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hier volgen vier tips:

  1. Probeer een plekje te creëren waar je alleen werkt of studeert, en een ander plekje waar je alleen ontspant en eet. Zo creëer je in je hoofd een duidelijke scheidslijn. Bijvoorbeeld: “Ik werk nooit aan het hoofd van de tafel” of “ik gebruik mijn bureau nu alleen voor werk of studie“.
  2. Als je meerdere computers bezit, probeer er dan een alleen voor werk te gebruiken, en de ander voor vrije tijd. Of maak een werkaccount en een privé-account aan met aparte achtergronden. Zo voorkom je dat je achter het zelfde apparaat blijft zitten, ook al ben je klaar met werken.
  3. Kader je werk of studie tijd duidelijk in. Bijvoorbeeld: Voor ik ga studeren doe ik een halfuurtje yoga, en na het werk ga ik een blokje om. Zo snapt ook je brein dat het nu mag ontspannen. Je kan ook met een aantal collega’s of studie genoten afspreken om samen via (video)bellen de dag te starten, en te beëindigen.
  4. Blijf jezelf verwennen als je aan het studeren of werken bent. Koop het snoepgoed dat je normaal op je werk hebt, om zo de sfeer van het kantoor na te bootsen!

Sociale onthouding, zonder sociale isolatie

Eenzaamheid is in de eenentwintigste eeuw een veelvoorkomend probleem. Zeker nu. Het is daarom des te belangrijker dat je voor jezelf blijft zorgen! Hier volgen wat tips:

  1. Blijf gezellig lunchen met collega’s, medescholieren of -studenten. Ook nu is het belangrijk dat je als mensen met elkaar omgaat, buiten de professionele sferen. Dat houd elkaar mens, en is ook nog eens supergezellig!
  2. Doe mee aan online borrels, of organiseer er zelf een. Haal voor jezelf een lekker wijntje, speciaalbiertje of fris in huis en maak er online een feestje van! Iedereen is wel toe aan wat gezelligheid, dus schroom niet om wat van je vrienden een concrete datum toe te sturen, met je super leuke borrel. Of doe een vrijdagmiddagborrel.
  3. Blijf bellen met je naasten, zeker als ze ouder zijn. Eenzaamheid heerst ook bij ouders, grootouders en overgrootouders! Of heb je een vriend(in) al een tijdje niet gesproken? Dan is dit het moment. Je hebt in ieder geval gemeen dat iedereen de situatie nu klote vindt.
  4. Heb je juist behoefte aan nieuwe mensen? Kijk of je een klein interessegroepje kan maken over dat ene ding wat je superleuk vind. Zo ontmoet je nieuwe mensen met dezelfde passie in grotere groepen. Bijvoorbeeld een WhatsAppgroep voor mensen die haken? Of een poëzieclubje? Heb je toch nog wat aan die megagroepen met duizenden spam berichten!
  5. Bedenk laagdrempelige activiteiten, zoals online Pictionary (https://skribbl.io) of regel een pubquiz. Dan heb je een mooi excuus om weer eens bij elkaar te komen. Stof die oude Triviantdoos af, of kijk samen naar een serie.

Maar wat nu als je niet te weinig, maar te veel contact hebt met je naasten? Hier wat tips voor jou!

  1. Probeer een plekje voor jezelf te creëren. Al is dat op een bankje buiten in je straat, op je eigen kamer, het balkon of in de tuin. Je hoeft niet opeens zestien van de vierentwintig uur bij elkaar te zitten.
  2. Als je met je partner thuis zit, probeer dan niet alle tijd met elkaar door te brengen. Probeer elkaar net zo vaak te zien als dat je dat normaal ook doet. Zo voorkom je dat je op elkaar uitgekeken raakt en je aan elkaar gaat irriteren. Blijf elkaar de ruimte geven om individueel dingen te doen.

Hoe bestrijd je de verveling, en hoe blijf je fysiek fit?

Nu onze fysieke activiteiten grotendeels stilliggen, en de meeste sportfaciliteiten gesloten zijn, moeten we op zoek naar nieuwe hobby’s. Hier wat tips om fysiek en mentaal in top conditie te blijven:

  1. Je kent ze vast, projecten die al een jaar op zich laten wachten. Ideaal! Nu is de tijd om dat schilderij te maken, of die ansichtkaarten te versturen. Neem dit moment om een punt achter achterstallige projecten te zetten!
  2. Ga koken of bakken. Dat is niet alleen super nuttig, ook na de crisis, maar ook nog eens erg lekker. En waarschijnlijk maak je hier je omgeving ook ontzettend blij mee.
  3. Probeer een ritme met sport op te bouwen. Op YouTube staan tal van 30-daagse trainingsschema’s voor alles van yoga tot buikspier oefeningen. Of heb je nog een Wii liggen met zo’n mooi balance board? Probeer dat als je jezelf niet zo makkelijk kunt motiveren. Of, motiveer elkaar door te bellen of je allebei wel je oefeningen hebt gedaan!
  4. Als je goeie voornemens hebt, om bijvoorbeeld meer op je zelf te sporten, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Het is immers lastig om je aan een schema te houden dat na drie dagen al te zwaar blijkt te zijn. Begin niet te strikt, en bouw dan na een week op.

Het is veel makkelijker om jezelf gemotiveerd te houden als je je schema vol houd. Dus zet hem eerst op twee uur per week, en bouw dan uit. Het is beter consistent te zijn, dan om gelijk heel veel uren te maken en al gauw uit te vallen.

Dat was hem! Ik hoop dat je er wat aan hebt, en dat je deze tijd nu misschien iets makkelijker doorkomt.

Heb jij nog meer tips en trucs? Schrijf dan naar over@dwars.org!