“Ik vind korfbal echt een typische linkiewinkie sport.” Dit zei een persoon van een rechtse politieke jongerenorganisatie toen ik vertelde dat ik op korfbal zat. Ik had hem graag een keer uitgenodigd om mee te doen. Je kan veel dingen zeggen over korfballers, maar het zijn niet allemaal ‘linkiewinkies’.

Als je lid bent van DWARS is de kans groot dat je wit en hoogopgeleid bent. Je vriendengroep zal waarschijnlijk uit andere witte, hoogopgeleide mensen bestaan, op je opleiding zitten andere witte, hoogopgeleide mensen en berichten op je tijdlijnen op Facebook en Twitter gaan over dingen waar witte, hoogopgeleiden mensen het mee eens zijn. Als dit het geval is, gefeliciteerd! Je zit in een filterbubbel!

Toen ik net naar Leiden verhuisd was, bestond het grootste deel van mijn Leidse netwerk uit studenten. Omdat het studentenbuikje toch een beetje begon te groeien, besloot ik om weer te gaan sporten. Ik had jarenlang bij mijn ouders gekorfbald en ik wilde dat weer oppikken. Bij gebrek aan studentenkorfbal in Leiden, schreef ik me in bij een ‘burgervereniging’. Dat was een beetje een cultuurshock. Mijn team bestond voornamelijk uit werkende mensen. Mensen die in Leiden opgegroeid waren en die er niet voor hun studie naartoe verhuisd waren. Mijn illusie dat er in Leiden alleen studenten woonden was verbroken.

Ik merkte al gauw verschillen tussen mij en mijn teamgenoten. 200 euro uitgeven op Leids Ontzet? Zonde van mijn zuurverdiende stufi. Morgen vroeg uit bed om te werken? Ik hoefde er de volgende ochtend ‘pas’ om kwart voor acht uit voor mijn eerste college. Het hele weekend in Leiden blijven? Ik ging naar mijn ouders. Ook qua politiek opzicht. Het was hartstikke leuk dat ik met GroenLinks en DWARS bezig was, maar we moeten niet vergeten dat de hoge heren in Den Haag verantwoordelijk zijn voor alle problemen in de wereld. Mijn bubbel was gebarsten.

Op dit soort plekken treed je buiten je bubbel, en die plekken zijn er weinig. Nu is dit wel afhankelijk van het soort sport. Je zult Floris uit het Gooi eerder op een hockeyveld of een golfbaan zien dan Sjonnie uit Spijkenisse. Maar toch zijn sportverenigingen meer bubbelbrekend dan een politieke jongerenorganisatie, studentenvereniging of debatclub.

Een sportvereniging heeft als hoofddoel om mensen te laten sporten, maar er zit ook een sociaal aspect aan. Die twee aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is het lekker om een balletje te gooien, maar stiekem is het nog veel gezelliger om achteraf nog even een drankje te doen in de kantine. En die gezelligheid loopt uit in andere sociale aangelegenheden; etentjes, spelletjesavonden en weekendjes weg met mensen waar je normaal nooit mee om zou gaan.

Om nog een voorbeeld te geven: mijn vader is een aantal jaar coach geweest van het voetbalteam van mijn zusje. Als enige meisje in een jongensteam was haar positie sowieso al bijzonder, maar toen mijn vader aanbood om dit team te coachen zag hij enorme verschillen tussen mijn zusje en haar teamgenoten. De jongens kwamen vaak uit lagere sociaaleconomische klassen en werden op een andere manier opgevoed. Ze kwamen vaak te laat bij trainingen, vergaten constant hun spullen, wilden niet douchen en waren slecht gemotiveerd.

De wil om goed te spelen bleek er vaak wel te zijn. Er was echter een verschil in de manier aanpakken. Samen met de ouders van de spelers heeft mijn vader geholpen en de jongens gemotiveerd. Het team werd steeds beter en in hun laatste jaar werden ze zelfs kampioen geworden. De dankbaarheid van de jongens was groot en ook voor mijn vader was het ook heel waardevol om op zo’n manier buiten zijn bubbel te treden.

We leven in een tijd van filterbubbels en dat is slecht. Zoek een activiteit van buiten je bubbel. Ga dus sporten! Behalve dat het ontzettend gezellig is, is het ook nog eens goed voor je gezondheid.