Ga 2018 lekker onbezorgd in, zónder goede voornemens

goede voornemens 2017

Het einde van 2017 nadert, en dat is goed te merken. De dagen worden korter, de nachten kouder, de wegen gladder. Tot overmaat van ramp hebben we december ook nog eens gedoopt tot maand van de tradities. Het Sinterklaasfeest is ook dit jaar weer niet stilletjes aan ons voorbij gegaan en over een paar dagen zit het ganse land aan de kersttafel te gourmetten, om kort daarna al oliebollen-etend van kalenderjaar te wisselen.

Alsof dat nog niet druk genoeg is, heeft u dan óók nog de plicht om naar de verjaardag te gaan van die ene oom die net weer op 27 december geboren moest worden. Lekker rustig genieten van de feestdagen is er dus niet bij. Voor wie aan het begin van het jaar één kopzorg minder wil is er gelukkig een uitweg: schrap de goede voornemens.

Om de één of andere reden heeft men gedurende de afgelopen jaren het zichzelf namelijk aangeleerd om in januari een massale volksverhuizing te organiseren naar Basic Fit, Fit for Free of de lokale variant. Anderen zweren doordeweeks geen bier meer te zullen drinken, minder te gaan shoppen of meer te studeren. Voor een maand of twee dan, want voor velen blijken de wintermaanden toch sterker dan de wilskracht.

Maar als het niet tegelijk met 6 miljoen andere Nederlanders kan, wanneer gaat u dán uw leven totaal omgooien? Wees gerust, ook als u afstand neemt van deze jarenlange opgeeftraditie is er nog hoop. Het antwoord: begin na de zomervakantie. “Hè?”, hoor ik u denken, “Maar ik wil juist in de zomer met mijn superstrakke lichaam hutjemutje op het strand gaan liggen!” Logisch, wie wil dat nou niet.

“Wanneer gaat u dán uw leven omgooien?”

Toch is het ideaal om na de zomervakantie te beginnen. Want alhoewel iedereen de zomervakantie op een andere manier invult, heeft het toch als voornaamste doel om te ontspannen. En juist na die ontspanning begint het opbouwen van het dagelijkse leven. Er wordt weer een keer schoongemaakt, gezond eten wordt op tafel gezet en er is, als u het goed invult, ruimte voor een goed voornemen.

Ga in uw laatste vrije weken van de zomer lekker een keer naar de sportschool. Laat op vrijdag de wijn in de kast staan. En de week erna weer. Voordat u weer volop aan het werk moet beginnen zal het ingebakken zitten in uw systeem, en kan de herfst ingeluid worden met een nieuwe, betere agenda.

Voor wie alle goede voornemens al heeft vastgelegd in wedjes met vrienden en familie, geen zorgen. Begin vol moed op 1 januari met het verbeteren van uw leven – het kan niet snel genoeg gebeuren. Maar voor iedereen die een tikje onbezorgder aan het nieuwe jaar wil beginnen is er nog een maandje of acht te gaan voor er weer op de loopband gerend hoeft te worden. Want tot die tijd hebben we het al druk genoeg met ons zorgen maken om alle andere tradities.

Dit artikel is deel van de OverDWARS themaserie over Cultuur.

lees ook

LVolg ons op facebook

L