Opiniestukken

Opiniestuk: Een hoopvolle toekomst?

13 januari 2022

Opiniestuk: Een hoopvolle toekomst?

Als bestuur van DWARS Limburg wensen we iedereen alle goeds voor dit jaar. Met iedereen hopen we mee dat het jaar een beetje positief wordt en blijft. Ook gunnen we iedereen fijn en goed contact met dierbaren. Laten we elkaar helpen, zien en horen en zo ook weer iets meer naar elkaar kijken én luisteren.

Hoe gaat dit jaar eruit zien? Vast en zeker vragen verschillende mensen zich dit af. Hoelang blijft het coronavirus nog? Kan ik dit jaar weer een hobby uitoefenen? Kan ik dit jaar een kwetsbaar familielid wel of vaker bezoeken? En hoe zal het op allerlei andere gebieden in de maatschappij verder gaan? Kunnen scholen openblijven? Kunnen we iets aan de wachtlijsten in de ggz doen? Lukt het om elkaar mee te nemen in het aanpakken en omgaan met klimaatverandering? Kunnen we de opmars van de ‘onderwereld’ stuiten en misschien zelfs (ooit) omkeren?

Een paar keer hebben we nu de woorden ‘nieuw elan’ gehoord. Dit is iets wat ons wordt beloofd maar het is nog niet heel duidelijk wat het betekent. Wat we wel weten, is dat binnen verschillende ministeries mensen uit andere sectoren dan de politiek terechtkomen. Zo gaat een meneer met ervaring binnen de zorg (Ernst Kuipers) als minister van Volksgezondheid aan het werk en een meneer met ervaring binnen de wetenschap (en onderwijs), Robbert Dijkgraaf, wordt verantwoordelijk voor de gebieden van onderwijs, cultuur en wetenschap. Mogelijk kunnen zij door hun ervaringen buiten de politiek juist de politiek en beleid aan de binnenkant op een positieve manier veranderen.

Over het regeerakkoord kan veel gezegd worden, maar feit lijkt vooral te zijn dat het regeerakkoord niet echt op hoofdlijnen is gemaakt terwijl dit wel was beloofd (Tubantia, 2021). In gewone mensentaal betekent dit dat de belangrijkste kenmerken van een onderwerp worden opgeschreven. Ook lijkt de invloed van andere partijen op het akkoord klein tot afwezig te zijn geweest (Tubantia, 2021). Verder blijkt dat heel veel geld wordt uitgegeven aan onduidelijke plannen. Dit is ‘gevaarlijk’ omdat mensen die invloed uitoefenen op plannen binnen de politiek (zogenaamd lobbyisten) direct of indirect zelf geld kunnen binnenhalen. Zo lijkt de rol van de Tweede Kamer heel belangrijk, misschien wel belangrijker dan ooit. Zij kunnen namelijk (nog) hun invloed hebben op het beleid van kabinet. Aan ons dus de taak om komende maanden bij te dragen aan een goede campagne zodat de macht van GroenLinks zo groot mogelijk wordt én blijft!

 

Referentie

Tubantia (2021). Pieter Omtzigt over nieuw kabinet: Verkeerde mensen op de verkeerde plekken.              Geraadpleegd op 8 januari 2022 van www.tubantia.nl/enschede/pieter-omtzigt-over-nieuw-       kabinet-ik-had-het-compleet-anders-gedaan~af9c43ba/

Gerelateerd Nieuws

Opiniestukken

Opiniestuk: Perspectief van een Russisch burger

Perspectief van een Russisch burger

Het was 3 maart toen een Russische internetvriendin, Lenka, m…

21 maart 2022
Opiniestukken

Opiniestuk: Verander het system: meer succes!

‘Die ene melding’ is een rubriek in de Volkskrant waarin Wil Thijssen politiemensen interviewt o…

07 maart 2022
Opiniestukken

Opiniestuk: Gaan de vele theorieën nu omgezet worden in praktische zaken?

Gaan de vele theorieën nu omgezet worden in praktische zaken?

31 Oktober is de globale klimaatto…

14 november 2021