Opiniestukken

Als we zo blijven doormodderen, is het later te laat voor het in toom houden van het klimaat

05 augustus 2020
    Wederom vindt een discussie in Nederland plaats tussen allerlei adviseurs en wetenschappers ten aanzien van welke manieren te gebruiken om de klimaatdoelen van 2030 te bereiken. Biomassa, geothermie, aquathermie, wind -en zonne-energie. Natuurlijk, discussies hierover zijn essentieel. Echter, het begint soms te lijken alsof tot in de eeuwen der eeuwen gepraat zal worden met als gevolg dat uiteindelijk ook geen stappen gezet lijken te worden als het gaat om het uiteindelijk realiseren van de klimaatdoelen. Het hele vraagstuk lijkt één praat -en discussievraagstuk te worden in plaats van een vraagstuk waarin eindelijk besloten wordt wat voor concrete acties uitgezet gaan worden om het proberen op te lossen.
    Wij, als bestuur van DWARS Limburg, zouden graag zien dat men gaat beginnen met het doorhakken van knopen om praktisch eindelijk eens verder te gaan komen. Tijdens de Corona-crisis hebben we de positieve effecten op CO2-uitstoot en luchtkwaliteit waargenomen. Dit was een plotselinge wending waarmee wetenschappers wel al rekening hadden gehouden, maar niet voor de mensen die over het landelijke beleid gaan. In die zin lijkt het verstandig om toch op de consensus in de klimaatwetenschap af te gaan en te starten met hun adviezen. En dan bedoelen we, écht starten. Starten op een manier zoals een elektrische auto wegrijdt. Langzamerhand lijkt het alleen op deze manier mogelijk om de klimaatdoelen überhaupt te gaan behalen.
    Mark Meessen,
    Penningmeester DWARS Limburg

Gerelateerd Nieuws

Opiniestukken

Opiniestuk: Perspectief van een Russisch burger

Perspectief van een Russisch burger

Het was 3 maart toen een Russische internetvriendin, Lenka, m…

21 maart 2022
Opiniestukken

Opiniestuk: Verander het system: meer succes!

‘Die ene melding’ is een rubriek in de Volkskrant waarin Wil Thijssen politiemensen interviewt o…

07 maart 2022
Opiniestukken

Opiniestuk: Een hoopvolle toekomst?

Opiniestuk: Een hoopvolle toekomst?

Als bestuur van DWARS Limburg wensen we iedereen alle goeds v…

13 januari 2022