Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe wintercongres op 23 en 24 november. Frank heeft zich gekandideerd voor de Raad van Advies. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar de ultieme Raad van Advies!

Vind hier meer informatie over het congres en lees in de congreskrant de voorstelstukjes en kandidatencommissie-adviezen van alle kandidaten. Lees ook de pitches van Jimke, Elise, en Anne.

Hoe heet je, wat zijn je voornaamwoorden en hoe jong ben je?

Mijn naam is Frank Lemmers (hij of die) en ik ben 28 jaartjes jong! Dat laatste mag je gelijk weer vergeten.

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik woon in het knusse stadje Weesp, dat ten oosten van Amsterdam ligt en sinds kort deel uitmaakt van dezelfde gemeente. Ik ben opgegroeid in de Bollenstreek en de omgeving van Leiden. In het dagelijks leven houd ik mezelf zoet met FNV Young & United, waar ik sectorbestuur (secretaris) ben. Verder houd ik me daar onder andere bezig met Inclusieve arbeidsmarkt en Sociale zekerheid. Mijn muzikale uitlaatkleppen zijn het multiculturele Zwaluwkoor en het jongerenkoor van het Leger des Heils.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van DWARS?

Na snuffelen bij andere uithoeken binnen links en progressief Nederland, kwam ik in 2018 uiteindelijk terecht bij DWARS en GroenLinks. DWARS combineert de politieke waarden die ik heb op een manier die mij aanspreekt: een rechtvaardige samenleving waar onder andere de economie werkt voor alle mensen (rood), binnen de grenzen van de planeet waarop we wonen (groen) en waar iedereen oprecht zichzelf kan zijn terwijl we kleur bekennen tegen institutioneel racisme en genocide (paars). En als je eenmaal lid bent van de club, blijf je omdat je hele goede vrienden hebt gemaakt.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Op het moment ben ik betrokken als lid van de Zoekcommissie bij DWARS Noord-Holland – Flevoland en als lid van de commissie Recht & Democratie (supertof dat die commissie weer actief is!). Daarvoor was ik afdelingsbestuur van diezelfde DWARS Noord-Holland – Flevoland en deel van de landelijke Inclusiecommissie, die onderzoek deed naar de inclusiviteit binnen de vereniging en vorig congres uitkomsten van dat onderzoek presenteerde.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Ik heb veel kennis en ervaring op het gebied van privacy, technologie, inclusie en recht. Ik vind het fantastisch om mensen te coachen en in hun kracht te zetten. En om op die manier de vereniging verder te brengen. Die zaken komen allemaal samen in de Raad van Advies. Verder ben ik natuurlijk aan het einde van mijn DWARSe loopbaan, en lid zijn van de Raad van Advies is een mooie afsluiting voordat ik ga verkassen naar vereniging KROMKROM is de in 2024 opgerichtte donateursvereniging voor DWARS. Op het congres wordt voorgelegd of dit officieel wordt. voor oud(e)(-)leden.

Vorig congres stond ik ook kandidaat, maar er waren meer kandidaten dan verkiesbare plekken. Ik ben het toen helaas niet geworden. Ik heb daarna erg positieve reacties gehad van andere DWARSers, wat mij motiveert om er dit congres weer voor te gaan.

Wat voor een rol zou je binnen de Raad van Advies op je willen nemen?

Uiteraard verdeelt de Raad van Advies rollen en taken onder de leden. Het ligt voor de hand dat ik mijn kennis over ingewikkelde onderwerpen als privacy en recht ga inzetten. Verder vind ik het waardevol om vanuit mijn eerdere rol in de Inclusiecommissie mee te denken met hoe het gaat met het oppakken van de adviezen op het gebied van diversiteit, toegankelijkheid en sociale veiligheid. Ik heb er vertrouwen in dat het bestuur en de vereniging hier goed mee aan de slag zijn, maar ik denk graag mee als er bijvoorbeeld toelichting welkom is of als er onverhoopt bijsturing nodig is.

Hoe komt goed advies tot stand? Persoonlijke ervaring of objectieve analyse?

Een goed advies komt tot stand met een combinatie van beide dingen (ervaring en analyse), en dat verklapt ook dat ik graag kijk naar nuance en het hele plaatje. Het is wel zo dat een objectieve analyse uiteindelijk de doorslag moet geven: feiten blijven leidend. Daarentegen zijn er vaak meerdere goede denkrichtingen en stappen mogelijk. Daarom denk ik dat adviezen vanuit de Raad van Advies niet per se gesloten (vastgetimmerd) moeten zijn, maar zo ingestoken dat het bestuur als dat passend is er meerdere kanten mee uit kan.

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

Ik vind radioamateurschap heel interessant, en dan heb ik het niet over stations die je kunt beluisteren in de auto. Radioamateurs zijn hobbyisten die met de techniek sleutelen achter het draadloos zenden en ontvangen. Als je een certificaat hebt, mag je met antennes zelf uitzendingen doen. Denk bijvoorbeeld aan kletsen met andere zendamateurs door te praten of met morsecode.

Hoe zou jij jouw talent of hobby toch kunnen inzetten voor DWARS? 😉

Achter radioamateurschap gaat letterlijk een hele wereld schuil. Je kunt in contact komen met andere hobbyisten heel ver weg. Zo voel je je dus gauw wereldburger en kom je in contact met mensen met verschillende achtergronden en interesses. Laat wereldburgerschap nou een van de idealen van DWARS zijn.

Wat is je guilty pleasure?

Ik ben een echte Apple-nerd, ook al zijn al die nieuwe technische snufjes niet per se goed voor het milieu en de rechten van werknemers.

Wat is je beste karaktereigenschap?

Ik vind het belangrijk om verbinding te blijven maken met wat jou drijft en wat ons (samen)bindt. Zeker in de politiek kunnen we snel vergeten wat onze oorspronkelijke motivatie was, waarom we überhaupt politiek actief zijn geworden. Ik geloof dat je mensen veel sneller kunt begrijpen en elkaar beter kunt opzoeken, als je overbrugging zoekt met drijfveren en waarden. We vinden bijvoorbeeld allemaal dat we goed met de planeet moeten omgaan en nú moeten handelen voor de klimaatcrisis, en vanuit daaruit kan je discussiëren over kernenergie. Daar ben ik overigens zelf op tegen.

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Ik ben een beetje een goedzak. Ik vind het akelig om ruzie te maken. Maar ik kan ook koppig zijn. De ezel is dus mijn spirit animal.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Een van de meest recente fantastische herinneringen die ik heb opgedaan, is de Straatsburg-reis. Geschiedenis, gezelligheid en een prachtige en politiek relevante stad kwamen daar samen.

Wat vind je het meest waardevol aan DWARS?

Dat je bij DWARS (in vergelijking met bijvoorbeeld grote politieke partijen) laagdrempeliger invloed kan uitoefenen op de politiek en je ook kunt leren hoe je moties of programmapunten schrijft en daarover met andere leden van gedachten kunt wisselen. Onderschat niet hoe bijzonder dat is!

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

OverDWARS heeft een hele mooie sprong gemaakt qua kwaliteit. Naast het papieren blad, heeft de website ook een likje verf gekregen. Complimenten!

Wat is je meest controversiële mening?

DWARS-mastodonten weten niet alles van onze vereniging! Wij hebben soms ook een nostalgisch gekleurde bril. Nieuwe(re) leden kunnen meer recht van spreken hebben. Zij hebben immers het meeste te maken met de toekomst van de vereniging.

Geef de lezers van dit interview advies!

Ik sluit af met een serieuze noot na toch een aantal weken met heftig politiek nieuws. Als DWARSers zijn we onversneden wereldverbeteraars. Maar vaak lukt het verbeteren van de wereld niet meteen. Je mag je dan verslagen voelen, maar weet dat er een spreekwoordelijke volgende wedstrijd komt. De afgelopen tientallen jaren hebben de activisten van voor onze generatie heel wat bereikt, en dat dreigt afgebroken te worden. Dat is een grote zorg, maar je kunt de wereld niet in je eentje dragen. Voel je daarom niet schuldig, maar zoek vooral gelijkgestemden op. Wij hebben de kracht van het samen.