Waarom we donderdag naar Den Haag moeten gaan

In België staken scholieren al wekenlang voor betere klimaatakkoorden. Marijn Snijders was bij één van de demonstraties en doet verslag. Ook legt hij uit waarom het belangrijk is om aanstaande donderdag naar de Nederlandse versie van de klimaatstaking te gaan.

door Marijn Snijders

Afgelopen donderdag ben ik samen met Jong Groen naar de klimaatstakers in Brussel te gaan. Elke donderdag lopen daar (tien)duizenden scholieren en studenten een mars door de stad om aandacht te vragen voor een beter klimaatbeleid.

Toen ik na een lange treinreis in de Europese hoofdstad aankwam stond er voor het station al een overweldigende menigte mensen. Scholieren, studenten, docenten en zelfs hele basisschoolklassen. Al met al een zeer diverse groep. “Tous s’ensemble” was een veel gehoorde leus. Vrij vertaald: we moeten ons verenigen.

Het was bijzonder om te zien dat deze diverse groep toch een eenheid uitstraalde, dat terwijl je in Nederland vaak dezelfde mensen tegenkom bij klimaatdemonstraties usual suspects waren die je verwacht bij een demonstratie. Deze demonstratie van voor iedereen en voor de toekomst van ons allen.

Dit is precies wat er in Nederland ook moet gebeuren, de klimaatbeweging moet verbreden, we moeten laten zien dat we niet gewoon maar een stelletje linkse klimaatdrammers zijn. Het klimaat is niet links of rechts, uiteindelijk ervaren we allemaal de effecten, ook Klaas Dijkhoff.

Om deze verbreding in te zetten hebben we jouw hulp nodig, vanaf donderdag gaan ook in Nederland scholieren en studenten een wekelijkse protestmars lopen in Den Haag. Minister van onderwijs Slob heeft gezegd dat scholieren gewoon naar school moeten en niet mogen demonstreren op een schooldag. Dit maakt het nog belangrijker dat we met heel veel mensen komen. Dan zorgen we er voor dat leerplicht ons niets kan maken. Wij laten ons niet stoppen!

Ik ben er bij donderdag, jij toch ook?

TOUS S’ENSEMBLE!

lees ook

LVolg ons op facebook

L