Waarom alle DWARSers de verjaardag van Michael J. Fox zouden moeten vieren

Vandaag viert Michael J. Fox zijn 55e verjaardag. Zijn rollen in Back to The Future en Spin City verdienen lof van liefhebbers van science fiction en sitcoms, maar ook als DWARSers moeten we trots op hem zijn. Waarom? Voor het antwoord gaan we 25 jaar terug in de tijd.

Het is de zomer van 1991 en de acteur is bezig met opnames. Het lijkt niet goed met hem te gaan. Hij heeft zijn motoriek niet helemaal onder controle. Niet veel later stellen artsen een diagnose: Parkinson. Vanaf dat moment gaat het van kwaad tot erger. De symptomen van de ziekte worden steeds heftiger. Michael heeft het zo zwaar dat hij zichzelf als een vreemd wezen begint te zien. Een ongezonde dosis zelfhaat is het gevolg. Alle onmacht bijeenrapend grijpt hij naar de fles.

Inmiddels is het 1992. De nu gebroken man ontwaakt op de bank met naast hem een halfvol blik bier. Hij heeft een flinke kater en alles stinkt naar drank. Sam, zijn tweejarige zoontje, kruipt over hem heen. Als hij rondkijkt ziet hij dat zijn vrouw ook in de kamer is. Ze kijkt niet op of om. Ze is niet boos, niet verdrietig, niet verontwaardigd of teleurgesteld. Het is nog erger dan dat alles: ze is onverschillig. Michael beseft: dit is een nachtmerrie.

Dit is de wake-up call. Michael zoekt zo snel mogelijk hulp en raakt vanaf dat moment nooit meer alcohol aan. Hij kiest ervoor de misère achter hem te laten en te gaan voor optimisme. Een bewonderenswaardige zet. Hij besluit zijn beroemdheid in te zetten voor het goede doel. Vanaf nu is het alles op alles voor hem.

Dit optimisme zet Michael er in 2000 toe een stichting op te zetten: de Michael J. Fox Foundation. Al moet hij vanwege gezondheidsredenen stoppen met acteren, hij barst van energie voor zijn stichting. Tegenwoordig is de Michael J. Fox Foundation met meer dan 60 miljoen euro per jaar de grootste non-profit-geldschieter voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Hier spreekt Michael J. Fox over zijn ziekte op een conferentie. Foto van Paul Hudson.

Hier spreekt Michael J. Fox over zijn ziekte op een conferentie. Foto van Paul Hudson.

In zijn tegenwoordige rol als Parkinson-ambassadeur leidt Michael J. Fox een activistisch bestaan. Daarbij laat Michael de politiek natuurlijk niet onberoerd. In 1999 roept hij de Amerikaanse senaat op om meer geld te steken in wetenschappelijk onderzoek, wat een inmiddels bekende video heeft opgeleverd. Ook verschijnt hij in 2006 in een politiek campagnefilmpje waarin hij zich uitspreekt voor stamcelonderzoek, iets dat (zeker in Amerika!) tot veel weerstand leidt.

Het blijft niet bij campagnes en lobbyen voor Michael. Hij pakt, met behulp van verbeterde medicatie, in 2013 de acteerhandschoen weer op om de serie The Michael J. Fox Show op te nemen. Zijn boodschap klinkt erin door; de serie gaat over een journalist wiens carrière op het spel staat door Parkinson. Deze vent heeft gewoon een doel: de wereld beter maken voor de Parkinsonpatiënt.

Nu is hij 55 jaar, al 25 jaar getergd de ziekte van Parkinson, en nog steeds gaat hij door. Hij zet zijn zwakte krachtig in om voor een grote groep mensen op te komen. Hij gaat voor stamcelonderzoek en laat het niet bij “Ik ben Michael J. Fox en ik steun dit en dat.” Hij zet zelf – via zijn stichting, lobbywerk en televisie –  echt alles op alles. Volhardend vecht hij voor een inclusieve samenleving waarin mensen met lichamelijke klachten – en in het bijzonder Parkinson – niet worden weggezet als raar en ongewenst. Michael J. Fox is echt een mega DWARSe held. Van harte!

Meer lezen:

The Michael J. Fox Foundation
Interview met Michael J. Fox in the Guardian
Lucky Man (boek)
Always Looking Up: The Adventures of an Incurable Optimist (boek)
A Funny Thing Happened on the Way to the Future… (boek)

Meer kijken:

Back to the Future III, komende maandag 13 juni, 20:30 uur op Veronica.

lees ook

LVolg ons op facebook

L