Zelf ben ik een fervent sporter en was ik voor mijn bestuursjaar plantaardig aan het eten. Gedurende mijn bestuursjaar heb ik helaas de nodige pizza’s en roti’s op. Nu mijn bestuursjaar er (bijna) op zit is het tijd om de veganistische draad weer op te pakken. Wel wil ik natuurlijk lekker blijven eten en daarnaast geen tekorten oplopen. Verder wil de sporter in me voldoende eiwitten binnen krijgen. Een hoop wensen dus. Eens kijken of onderstaande plantaardige vleesvervangers daaraan kunnen voldoen.

AH Vers vleesvervangers

Door de overheersende roze kleur ziet deze burger er niet echt appetijtelijk uit. De roze kleur blijkt te worden veroorzaakt door de rode biet en tomaat in de burger, geen gekke kunstmatige kleurstoffen dus. Qua voedingswaarden zit het bij deze burger gemaakt van soja helemaal prima. De burger bevat namelijk ijzer, vitamine B12 en voldoende eiwitten om een volwaardige vleesvervanger genoemd te kunnen worden. In de pan kleurt de plantaardige burger net als de vleesvariant bruin en geeft die zelfs een soort jus, heel eigenaardig om te zien. Op een broodje met van alles er op en eraan vind ik deze burger erg lekker. Als Hollands AVG’tje vind ik deze burger minder succesvol, saai is hiervoor het beste woord. Al valt over smaak te twisten.
Deze burger is te verkrijgen bij de Albert Heijn en voor twee burgers betaal je 2,59 euro.

Vivera vleesvervangers
Deze plantaardige vleesvervanger is wederom gemaakt van soja en bevat lekker veel eiwitten (over ijzer en vitamine B12 lees ik niks). Alsof ik mijn vleesvervangers daarop uitkies. En ook bij het bereiden van deze vleesvervanger kan een kind de was doen. Even goudbruin bakken in de pan en klaar. Ik at deze kipstukcjes (met kc inderdaad) in een gerecht met noedels. Ze maken mijn maaltijd helemaal af. Ze zorgen voor de knapperigheid en welkome afwisseling in structuur. Ik ben het niet eens met de claim van Vivera dat de kipstukcjes niet te onderscheiden zijn van ‘echte’ kipstukjes. Wel kunnen ze eraan tippen en zijn ze erg lekker, misschien wel lekkerder dan de ‘echte’.
Deze kipstuckjes zijn bij vele supermarktketens te koop voor iets meer dan 2 euro per pakje van 175 gram.

Seitan

Seitan
Seitan is een minder bekende plantaardige vleesvervanger en verdient daarom een introductie. De onbekendheid kan komen doordat de grote supermarktketens geen of amper vleesvervangers van seitan verkopen, een groot gemis als je het mij vraagt. Seitan wordt gemaakt van water en tarwemeel. Hier wordt een deeg van gemaakt. Dit deeg wordt meerdere malen uitgespoeld en dan houd je de tarwe-eiwitten (de gluten) over. Ten slotte worden die tarwe-eiwitten nog gekookt in water of in bouillon en kan er een vleesvervanger van gemaakt worden. Krijg er nu al zin in ;p. Seitan bevat voldoende ijzer, maar helaas geen vitamine B12. Wel is seitan een uitstekende bron van eiwitten, dus een goede toevoeging in het menu na de (kracht)training. Hoog tijd om te gaan proeven.

Seitan vleesvervangers

Ze zien er misschien niet zo lekker uit, maar dat zijn ze wel! Deze madallons (nee, geen medaillons) hebben een hartige smaak, een structuur die in de buurt komt van die van vlees en bij goed bakken een krokante buitenkant. Dat goed bakken is (alweer) niet zo moeilijk, even in de koekenpan en klaar. Helaas zijn deze madallons enkel te koop in de Ekoplaza en andere biologische supermarkten en daarnaast behoorlijk aan de prijs, vier euro per pakje met drie madallons.

Salame vleesvervangers
Als vegan ben je af en toe uitgekeken op je boterham met hummus en wil je eens wat anders. De veganistische kaas die dan vaak als alternatief wordt aangeboden, is niet om over naar huis te schrijven. Daarom probeerde ik eens iets heel anders, namelijk salami gemaakt van seitan. De structuur van seitan lijkt dus aardig op die van vlees, alleen zijn deze plakjes wel wat dikker dan die van ‘echte’ vleeswaren. Je hebt enige fantasie nodig om deze veganslices salami te noemen, maar er zit wel pit in en ze hebben een fijne bite. Daarom is het toch een lekkere afwisseling voor je bammetje met hummus. Alleen jammer dat vrijwel alle vleesvervangers de naam van ‘echt’ vlees moeten dragen.
Voor een pakje van 100 gram betaal je 2,49 euro. Wel iets duurder dan je hummus dus.

Bovenstaande vleesvervangers gaan me zeker helpen de veganistische draad weer op te pakken. Hopelijk vormen ze voor jullie een welkome afwisseling voor alle couscous en wraps die jullie afgelopen jaar op het pand hebben gegeten. En mocht je nou een van die sportieve DWARSers zijn of goede voornemens hebben voor na de vakantie (serieus een goed moment voor het beginnen van een nieuwe gewoonte) dan weet je ook meteen welke eiwitrijke plantaardige vleesvervangers het proberen waard zijn.

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel.