Van ‘realist’ tot trotse boomknuffelaar

Omgehakte boom met DWARS-commentaar

Boomknuffelaars, milieugekkies en geitenwollen sokken. Ik wist wel dat ze in GroenLinks zaten en vond ze altijd maar een beetje raar. Waarom zou je in hemelsnaam zoveel energie stoppen in het redden van bomen terwijl er zoveel belangrijkers te doen was? Het “Groen”-deel was in ieder geval niet de reden dat ik, toen ik 14 was, voor GroenLinks koos. Met deze gedachte nog in mijn hoofd begon ik de GroenLinksfractie in Den Haag een jaar geleden te volgen.

door Willemijn Kadijk

Al snel begon ik toch te merken dat een groot deel van wat we deden met bomen te maken had; te goedkope kapvergunningen, grootschalige kap, onnodige kap… noem het maar op. Afgezien van het feit dat we issue-holder waren in de media moest er toch een intrinsieke reden zijn dat we er zoveel tijd en middelen aan besteden.

Na een tijdje begon ik het door te krijgen. Het is niet zozeer het kappen van de bomen zelf, als wel datgene wat het laat zien: een algemeen gebrek aan respect voor datgene wat geen geld oplevert. Parkeerplaatsen, NAVO-hoofdkantoren en snelwegen leveren harde cash op, bomen niet. Deze houding bleek uit alles en maakte me zo, zo boos en teleurgesteld. Nu is het geen geheim dat ik helemaal verliefd ben op Jesse Klavers statements over economisme en dit past helemaal in dat straatje. Bomen zijn geen non-issue; ze zijn een krachtig symbool voor het probleem dat de politiek plaagt.

 “Zelfs Ferry Mingelen heeft onze boodschap gefotografeerd en op Twitter gedeeld”

Maar hoe pak je zoiets aan als Politieke Jongerenorganisatie? DWARS Leiden-Haaglanden besloot het als één van haar onderwerpen op te pakken en dat is succesvoller gebleken dan we ooit hadden durven hopen: radio- en tv-interviews, krantenartikelen, facebookhits en veel discussies en dus kunnen we terugkijken op een voor ons erg succesvolle campagne.

We hadden onder andere spotprentjes gemaakt van de verantwoordelijke wethouder Revis (meneer “We moeten bomen kappen zodat onze kinderen nog weten hoe jonge bomen er uitzien”) die van horen zeggen erg goed in de fractiekamers ontvangen wordt. Ook hadden we op de stronk van de gekapte bomen bij het Toernooiveld de boodschap “onnodige kap voor onnodige parkeergarage. Hou vast aan groen! Liefs DWARS” gekalkt die zelfs Ferry Mingelen gefotografeerd en op Twitter gedeeld heeft.

  “Ik ben er trots op dat ik mijzelf een boomknuffelaar mag noemen”

Onze succesvolste actie was het op het Spuiplein in Den Haag tekenen van een symbolisch rondje voor elke boom die dit jaar al gekapt was. Mensen bleven er letterlijk stil bij staan en we hebben die dag onder andere het AD, TV West en de Telegraaf gehaald. Zelfs de passerende VVD-fractie gaf ons schoorvoetend gelijk dat het “toch best wel veel was”. De boodschap raakte mensen, opende een discussie en bereikte daarmee haar doel.

Ik ben er trots op dat ik mijzelf een boomknuffelaar mag noemen. Dus medeDWARSers: trek je geitenwollen sokken aan, bestijg je bakfiets en fiets bergopwaarts! Waar anderen beneden pragmatisch stilstaan op hun parkeerplekken zien wij tenminste nog onze horizon achter de heuvel schijnen.

lees ook

LVolg ons op facebook

L