De derde dinsdag van september. Zo gekozen zodat de Kamerleden uit de verre delen van het land hun zondagsrust niet hoeven te verbreken om op tijd in Den Haag te zijn. Tegenwoordig kennen we het ook wel als ‘hoedjesdag’ of als de dag dat de begroting bekendgemaakt wordt. De officiële naam blijft natuurlijk Prinsjesdag, en dit jaar is dat een dag waar het rechtse beleid van dit marionettenkabinet in een begroting wordt gegoten.

Zoals we van de rechtse partijen gewend zijn, is het economisch beleid dat ze voor ogen hebben vooral gunstig voor de rijken. Tuurlijk, koopkracht gaat er bij de lagere inkomens zo rond de 1% op vooruit, maar gezien de inflatie van de laatste jaren kan je dat hooguit koopkrachtherstel noemen. Nog los van het feit dat dit de helft van de groei is waar oorspronkelijk vanuit was gegaan door dit kabinet. Dit is in lijn met het basispad van koopkrachtgroei dat het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde tijdens het doorberekenen van de partijprogramma’s voor de verkiezingen in november 2023. Voor de plannen van de VVD was deze groei zelfs aan de kleine kant. Ter vergelijking: bij de plannen van GroenLinks-PvdA werd een koopkrachtgroei van zo’n 3.3% per jaar voorspeld over de komende periode.

Bezuinigingen

We kenden een paar van de meest nijpende bezuinigingen al: het miljard die gekort wordt op onderwijs en het verdwijnen van subsidies in de culturele sector. Janna schreef vorige week nog over cultuursubsidies, dus ik zal zelf wat pijlen afvuren op de hypocrisie wat betreft het beoogde onderwijsbeleid en kennismigratie. Voor wie het regeerakkoord is ingedoken, valt te zien hoe hypocriet deze bezuinigingen zijn. Dat rechts geen fan is van goed onderwijs wisten we al. Immers, hoe beter het onderwijs, hoe minder goedkope arbeidskrachten. Maar we hebben ook nog de rol van migratie in dit verhaal.

‘Minder migratie’ is eigenlijk gewoon het motto van deze regering. Tuurlijk maken ze daar onderscheid tussen zogenaamd ‘goede’ en ‘slechte’ migratie. Asielmigratie is natuurlijk de duivel op aarde, dat verbaast niemand met dit kabinet. ArbeidsmigratieArbeidsmigratie betekent dat mensen naar een ander land verhuizen om daar te werken. Dit gebeurt vaak omdat er in hun eigen land weinig werk is, of omdat ze in het andere land meer kunnen verdienen. Nederland heeft veel arbeidsmigranten die hier bijvoorbeeld in de bouw, landbouw of industrie werken. is een beetje neutraal. Het vormt het grootste deel van de migratie in Nederland, maar als we dat super actief willen verminderen dan hebben de donoren van de VVD een nóg groter personeelstekort. Dus dat gaan ze maar een klein beetje verminderen. En om te compenseren voor de kogel door het hart van het onderwijs in Nederland, bestempelen ze een deel van de arbeidsmigratie als kennismigratieKennismigratie is wanneer mensen met veel kennis of speciale vaardigheden naar een land komen om daar te werken, zoals wetenschappers of IT-specialisten. en blijven ze de deuren er weer wagenwijd voor openzetten door de expatregelingDe expatregeling in Nederland geeft buitenlandse werknemers een belastingvoordeel: ze mogen 30% van hun inkomen belastingvrij ontvangen. niet te versoberen. Dat terwijl hoogwaardig onderwijs en kennis juist iets is waar we in Nederland heel goed in zijn. Maar dat lijkt verleden tijd als het aan Schoof-I ligt. De Nederlander weer op één, tenzij je een goede opleiding wilt.

Verdere bezuinigingen laten maar weer eens zien dat de ‘VV’ in VVD staan voor vroem vroem, want in de randstad wordt 110 miljoen bezuinigd op het openbaar vervoer.

Belastingen zijn een straf

Bezuinigen is noodzaak als je het aan rechts vraagt. Niet per se omdat er geen alternatief is, maar het alternatief wordt gezien als een straf. Belastingen waar ze effect hebben zijn ‘ondernemertje pesten’, maar de cultuursector mag best gepest worden, want dat is een linkse hobby natuurlijk. Dan staat er in de troonrede wel ‘het geld voor onze publieke voorzieningen wordt verdiend in het bedrijfsleven’, maar als je het bedrijfsleven niet effectief durft te belasten, tja, dan zie je wel waarom het allemaal zo mis gaat met onze publieke voorzieningen.
Het is duidelijk dat dit kabinet niets ziet in het verkleinen van inkomensverschillen. De rijken moeten rijker kunnen blijven worden, en om hun achterban blij te houden wordt er een lagere belastingschaalEen belastingschaal bepaalt hoeveel belasting je betaalt over je inkomen. In Nederland zijn er verschillende schalen: hoe meer je verdient, hoe hoger het percentage belasting dat je moet betalen. ingevoerd waardoor er iets meer inkomen overblijft. Maar ja, als de boodschappen duurder blijven worden, de huizen steeds meer op ivoren torens beginnen te lijken en een avond Helmond Sport gaan kijken een extra rib uit het lijf kost, dan heb je daar weinig aan.

Het laat maar weer zien dat je heel veel kan roepen, want een mooi strikje op de begroting voorkomt dat genoeg mensen zullen zien wat er echt schuilgaat achter de euro’s. Er werd gehamerd dat de controledrang van de overheid niet aansluit op de alledaagse beleving van de Nederlanders, wat haast als een grap klinkt. Natuurlijk zijn er veel regeltjes die mensen het nauw in geduwd hebben, maar het is niet alsof de ongereguleerde vrije markt geen hand heeft gehad in de problemen van vandaag. De controledrang mag wat losser als het gaat om armoede te straffen. Maar als het gaat om bedrijven, dan denk ik dat het maar beter is dat we niet ingeven aan de mythische hand van de vrije markt. Van de zorg tot de woningmarkt, alles waar de mensen die voor dit kabinet hebben gestemd zorgen om maken is beïnvloed door beleid dat de controle losliet. Laten we niet te veel doorschieten in het loslaten van de controledrang, want voor je het weet huur je een kamer van 8 vierkante meter voor een slordige 2.000 euro per maand.

Conclusie

Wat we hebben gezien op deze prinsjesdag is geen 'drie keer hoera''Drie keer hoera' wordt traditioneel geroepen door het parlement na het uitspreken van de Troonrede op Prinsjesdag. Het is een symbolische manier om de koning en de plannen van de regering te eren. waardig. We zien wéér het korte termijn denken dat bij de rechtse partijen past. Het enige voor de lange termijn wat we hier zien is de al decennia oude voorliefde voor huisjesmelkers, het neerkijken op cultuur en de afkeer van toegankelijk onderwijs. Dat is een verhaal dat al ouder is dan de ‘asielcrisis’ en waarschijnlijk nog steeds verteld zal worden wanneer Amsterdam onder de zeespiegel is verdwenen.