De zomervakantie begint binnenkort en dat betekent dat we weer massaal het zonnetje gaan opzoeken aan de Middellandse kust. Onder andere Turkije was afgelopen jaren favoriet onder de Nederlandse toeristen. Helaas gaat het er nu niet zo goed en dat heeft een paar oorzaken.

In maart was er een diplomatieke rel nadat Nederland en Turkije het niet eens konden worden over de voorwaarden van het bezoek van Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. De gesprekken hierover waren nog niet begonnen of de Turken dreigden al met sancties. Als reactie trok de Nederlandse regering de landingsrechten in van het vliegtuig waar Çavuşoğlu mee zou vliegen.

Hierna probeerde minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya een afleidingsmanoeuvre uit, door in één van de verschillende konvooien het land binnen te dringen. Ze mocht het consulaat niet binnen en werd het land uitgezet.

Dit veroorzaakte spanning tussen beide landen. Rotterdam had het die avond zwaar te verduren: er vlogen stenen en blikjes door de lucht en uiteindelijk maakte Turkije Nederland uit voor het hanteren van nazi-praktijken. Het was geëscaleerd tot een echt politiek conflict.

“Het toerisme nam voornamelijk af uit Europa.”

Dit, en een aantal andere redenen vallen niet goed bij toeristen. De coup van vorig jaar, het referendum en de aanslagen (de aanslag op een nachtclub in Istanbul op 1 januari was een van de ergste, er waren maar liefst 39 doden en 69 gewonden) in Turkije wekken ook angst op onder de Nederlandse toeristen. Daar komen Gülenaanhangers bij die vrezen voor het lot van hun familieleden als ze Turkije binnentreden. Ze krijgen last van bedreigingen, en er is zelfs een kliklijn geopend bij het consulaat in Rotterdam om mensen die mogelijk banden zouden hebben met de Gülenbeweging te kunnen verklikken.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de toerisme naar Turkije door dit alles met 17% ten opzichte van vorig jaar, aldus het Turkse Bureau voor Toerisme. Volgens het Bureau voor Toerisme nam het toerisme voornamelijk af uit West-Europa. Toeristen uit landen zoals Rusland, Bulgarije, Duitsland en Iran bezoeken Turkije wel nog regelmatig.

Zou jij in deze situatie nog op vakantie gaan naar Turkije?

Dit artikel is deel van de OverDWARS Reistijd.