Lang genoeg gewacht

We hebben er even op moeten wachten, maar na vier dagen van spanning werd eindelijk duidelijk dat Joe Biden de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen. Deze dagen duurden naar mijn idee wel erg lang, al kwam dit wellicht doordat ik weinig anders meer deed dan CNN volgen. Naast Biden kreeg ook de toekomstige vicepresident Kamala Harris de ruimte om voor het publiek te spreken bij de overwinning. In haar markante, witte pak stond ze daar als eerste zwarte vrouw die vicepresident van Amerika wordt. Ook hierop duurde het wachten wel erg lang. En hoe lang moeten we nog wachten op een vrouwelijke president? En wanneer krijgen wij in Nederland een vrouwelijke premier?

Door Esmee Zuurbier

233 jaar
Eigenlijk duurde het wachten op de eerste Amerikaanse, vrouwelijke vicepresident niet vier dagen maar wel 223 jaar! Sinds 1797 is deze rol door 48 mannen vervuld, maar na de inauguratie zal Harris de eerste vrouwelijke vicepresident zijn. Bovendien is tot nu toe nog nooit een vrouw verkozen tot president van Amerika. Dit zal sowieso nog vier jaar op zich moeten laten wachten. Al 227 jaar een man aan de leiding in het meest machtige land ter wereld, wordt het niet eens tijd dat er een vrouw voor deze positie wordt verkozen?

Ondertussen in Nederland…
Niet alleen in Amerika, ook in Nederland wachten we al lang op een vrouw aan de macht. Terwijl veel Europese landen om ons heen al een vrouwelijke president hebben of hebben gehad, is dit in Nederland nog niet het geval. Na het ontstaan van de Eerste en Tweede Kamer in 1815 heeft het 102 jaar geduurd voordat vrouwen kiesrecht kregen. Sindsdien is de betrokkenheid van vrouwen in de politiek sterk gegroeid en in 1919 kwam de eerste vrouw in de Tweede kamer. Toch wachten we ook hier nu al zo’n 205 jaar op de eerste vrouwelijke premier.

Het lijsttrekkersprobleem
Hoewel koninginnen zoals Wilhelmina, Juliana en Beatrix als staatshoofd hebben gediend, werden zij niet gekozen door het volk. Ondanks dat in de afgelopen decennia vrouwen wel, vaak bijna, de kans kregen om het premierschap over te nemen, is het nooit zover gekomen. Vaak kwam dit door een tekort van stemmen, soms werd het afgewezen door de vrouw zelf. De belangrijkste factor is natuurlijk dat je voor een vrouw als premier een vrouwelijke partijleider moet hebben.

Vrouwelijke voorbeeldfuncties
Op moment van schrijven hebben vier partijen in de Tweede Kamer een vrouwelijke partijleider, en is slechts een derde van de zetels bezet door een vrouw. Met een gebrek aan voorbeelden van vrouwen in de politiek is het lastig voor vrouwen om zichzelf in een hoge positie te zien. Dit verschil zal kleiner worden na verloop van tijd. Gelukkig worden nu al belangrijke stappen gezet. Het Team voor Verandering dat GroenLinks begin deze week presenteerde bestond voor meer dan de helft uit vrouwen. Dit is hoopgevend, want hoe meer vrouwen in de Tweede Kamer, hoe groter de kans op een vrouwelijke premier.

Ondanks dat wij natuurlijk hopen dat komende vier jaar weer geregeerd zal worden door een man, Jesse Klaver, wordt het echt tijd dat vrouwen in Nederland ook een hogere politieke rol gaan krijgen. Zolang er geen voorbeeld is voor meisjes en vrouwen in Nederland, zal dit minder snel gebeuren. Het is 2020, en zeker in 2025 hebben we lang genoeg gewacht op de eerste vrouwelijke premier van Nederland. Liever vier lange dagen dan vier lange jaren.

lees ook

LVolg ons op facebook

L