Als je geïnteresseerd bent in maatschappelijke discussies en zeker als je deze op sociale media volgt of zelf voert kun je best wel eens een woord tegenkomen waarvan je denkt: “Huh, wat betekent dit?”. Of misschien ken je een woord wel, maar kan je het zelf niet zo goed uitleggen aan anderen. Daarom deze poging om een aantal van deze woorden in makkelijke taal uit te leggen. Te beginnen natuurlijk bij de letter A. Sommige woorden worden zowel in het Nederlands en het Engels gebruikt. Deze staan er dan niet twee keer in, maar de vertaling staat er dan wel bij. Ook voeg ik soms woorden met een soortgelijke betekenis samen.

AFAB/ AMAB

Dit zijn afkortingen. Ze staan voor Assigned Female At Birth en Assigned Male At Birth. In het Nederlands kun je dit afab vertalen als vrouw toegewezen bij geboorte en amab als man toegewezen bij geboorte. Dit verwijst naar de geboortesekse van transgender en non-binaire mensen. Deze afkortingen zijn in het leven geroepen zodat transgender en non-binaire mensen over hun ervaringen kunnen praten terwijl ze een duidelijk onderscheid maken tussen hun lichaam en hun genderidentiteit.

Alt-right

Alt-right is een afkorting die in het Nederlands alternatief rechts betekent. Alt-right is een verzamelnaam voor een groep wit-nationalistische rechts-extremisten. Ze hebben typisch extreemrechtse standpunten. Zo zijn ze bijvoorbeeld tegen immigratie en tegen vrouwen- en lhbtiq+-rechten. Maar wat hen anders maakt is dat ze mainstream politiek afwijzen en dat ze vooral op het internet te vinden zijn. Dit doen ze door bijvoorbeeld racistische memes te maken en door te trollen (pesten) op discussieforums. Ook verzamelen ze zich op verscheidene sites waar ze linkse cultuur met humor beledigen. Mensen die niet perse wit-nationalistisch zijn maar voor de rest wel extreemrechtse standpunten verspreiden op het internet noem je alt-lite.

De Alt-rightbeweging werd vooral bekend tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 toen aanhangers Donald Trump steunden. Hoewel deze groep in VS is ontstaan, zijn er in Nederland inmiddels ook steeds meer aanhangers.

Anarchisme

Anarchisme is een politieke overtuiging die in veel vormen voorkomt. Anarchisten willen graag een samenleving waarin mensen zonder een hogere macht leven. Deze vorm van samenleving noem je dan anarchie. Het woord anarchie komt uit het Grieks en betekent letterlijk: zonder heerser. Vaak wordt het woord anarchisme gebruikt met een andere betekenis, namelijk chaos of geen orde. Maar hier zijn anarchisten het niet mee eens. Zij vinden juist dat je zelfstandig moet kunnen zijn, maar ze verschillen onderling van mening hoe. Sommigen vinden bijvoorbeeld dat er geen overheid hoeft de zijn en dat de economie volledig vrij moet zijn. Zij heten anarchokapitalisten. Terwijl anderen willen dat er kleine gemeenschappen zijn waarin alles gedeeld wordt en iedereen zijn steentje bijdraagt. Dit noem je anarchocommunisme. En zo zijn er nog meer voorbeelden.

De beweging is onstaan rond 1860 als afsplitsing van het socialisme. Anarchisten vinden namelijk dat niemand meer waard is dan de ander en dat er daarom geen hiërarchie hoort te zijn.

Antifa

Antifa is een verkorting van de woorden anti en fascisme. De naam zegt het al; het is een beweging die zich inzet tegen fascisme, al wordt er hier wel een hele brede definitie van facisme gebruikt. Antifa zet zich namelijk ook in tegen ander rechts extremisme en bijvoorbeeld politiegeweld en racisme. Het is geen echte organisatie met één bestuur maar losse groepen mensen die in actie komen. Dit zorgt voor veel misinformatie over deze beweging. Antifa komt bijvoorbeeld in actie door het verspreiden van informatie over hoe facistische bewindspersonen en groeperingen te werk gaan. Maar ze trekken vooral aandacht door hun demonstraties en tegendemonstraties. In tegenstelling tot de meeste andere linkse groepen gebruikt antifa soms ook geweld.

Antisemitisme

Bot gezegd betekent antisemitisme Jodenhaat. Een heel bekend voorbeeld hiervan is de vervolging van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook hun behandeling in de jaren hiervoor. Zo kregen ze bijvoorbeeld de schuld van het feit dat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor. Er werd propaganda verspreid die inspeelde op aloude en overdreven negatieve stereotypes. Bovendien moesten Joden zich laten registreren. Ze mochten ze niet meer trouwen met niet-Joden of voor de overheid werken. Later ze mochten niet meer naar binnen bij cafés, restaurants, bioscopen, schouwburgen, bibliotheken en zwembaden. Dit ging steeds een stap verder en op een gegeven moment leidde dit tot de holocaust. Dit is de massamoord op miljoenen Joden en mensen van andere achtergestelde groepen in voornamelijk concentratiekampen. Maar het kan ook veel subtieler zijn. Er zijn nog steeds veel vooroordelen en stereotypes over Joden. Ze worden ze vaak aangewezen als schuldige in complottheorieën. Ook worden er vandaag de dag nog aanslagen gepleegd op synagoges.

Maar waar komt de naam vandaan? Semitisme betekent namelijk niet hetzelfde als jodendom, het verwijst naar een talengroep die talen bevat zoals het Arabisch en het Hebreeuws. Hebreeuws is de heilige taal van het jodendom, vandaar de connectie. Eigenlijk klopt dit woord dus niet maar de betekenis zit er al aan vast.