De zwartepietdiscussie was weer in volle gang en Trump roeptoeterde zich nog steeds een slag in de rondte. De maand november is voorbij en dat betekent weer een nieuwe held van de maand! Deze maand zetten wij graag een vrouw in het zonnetje die afgelopen maand opkwam voor de werkloze 55-plussers in Nederland: Antoinette Hertsenberg!

Antoinette ken je misschien als de doortastende journaliste die in Radar allerlei consumentenproblemen aan de kaak stelt. Van doorgefokte katten tot de Sleepwet. Zij is Arjen Lubach in een AVROTROS-format. Maar afgelopen periode bleef het niet bij het bespreken van problemen. Antoinette koos ervoor zich ook met de politiek te bemoeien. Ze kwam een probleem tegen dat haar zo raakte dat ze haar journalistieke neutraliteit overboord gooide. Ze startte een petitie om iets te doen aan de uitzichtloze situatie van werkloze 55-plussers.

Het sociale zekerheidstelsel is een ramp voor oudere werklozen. Er is een ontzettend ingewikkeld systeem opgetuigd van uitkeringen, toeslagen, heffingen en kortingen. Er is een sollicitatieplicht en allerlei begeleiding, van controles tot verplicht vrijwilligerswerk. Dit systeem kost bakken met geld terwijl de kans op succes nihil is. Van de 55-plussers komt slechts 10 procent aan een nieuwe baan en van de 60-plussers zelfs maar 3 procent. In dit systeem kost een oudere werkloze 30- tot 40 duizend euro per jaar. “Geef dat geld aan die mensen,” aldus Antoinette in de Radar-documentaire.

“Geef dat geld aan die mensen!”

Het systeem is niet alleen ingewikkeld, duur en ineffectief. In sommige gevallen werkt het zelfs averechts. In een van de Radar Extra uitzendingen over dit onderwerp komt Gerard aan het woord. Hij heeft bij verschillende werkgevers 28 uur per week werk bij elkaar gesprokkeld. Dit beïnvloedt zijn uitkering, de huursubsidie en zorgtoeslag. Uiteindelijk verdient hij niet extra, maar ging er juist 200 euro in de maand op achteruit. Gerard wil ontzettend graag werken, maar dit systeem maakt het hem bijna onmogelijk. En hij is lang niet de enige.

Daarom riep Antoinette op om een petitie te ondertekenen voor een experiment met een basisinkomen voor 55-plussers. Zij stelde voor flink te kappen in het oerwoud van toeslagen, uitkeringen en heffingen. Daarvoor in de plaats wil ze een basisinkomen instellen. Hiervoor wordt geen tegenprestatie verwacht, dus geen verplichte sollicitaties en controlegesprekken meer. Er wordt niet gekort op dit basisinkomen als iemand daarnaast nog werkt. Zo wordt het voor 55-plussers makkelijker om part-time te werken, vrijwilligerswerk te doen of voor zichzelf te beginnen.

Wij vinden het in ieder geval fantastisch dat Antoinette Hertsenberg dit probleem niet alleen op de kaart heeft gezet maar ook de politieke arena in heeft gebracht. Voor dit kabinet zijn de plannen helaas te laat. Maar zoals Antoinette zelf zei in Pauw: ze zijn ruim op tijd voor de volgende kabinetsformatie!

De petitie is uiteindelijk 113.344 keer ondertekend en werd 14 november aangeboden aan de voorzitter van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De SP gaf aan een Kamerdebat aan te vragen naar aanleiding van de petitie.