Van de jongeren van de SGP is te verwachten dat ze het Woord Gods naleven. Voor DWARS daarentegen is zulke directe invloed van religie uit den boze. Toch kozen de GroenLinkse jongeren er afgelopen zaterdag voor om blindelings de heilige schrift te volgen. Een unicum in de geschiedenis van DWARS.

In aanloop naar de verkiezingen stelt DWARS altijd een politiek programma vast. Hiermee proberen zij GroenLinks te beïnvloeden en de juiste kant op te sturen. Zo ook dit jaar. Een speciale commissie schreef een conceptprogramma. Tijdens het congres afgelopen zaterdag was het aan de leden van DWARS om hierop te schieten.

God zij met ons
Daarbij bleef religie niet ongemoeid. De programmacommissie stelde voor om ‘God zij met ons’ op de Nederlandse munt te vervangen door ‘Het Vliegend Spaghettimonster zij met ons’, een religieus statement.

Het overgrote deel van de aanwezige leden leek het eens te zijn met dit voorstel. Het zou aangenomen worden, ware het niet dat Bas G. opstond. Hij is zelf belijdend Pastafari en was het niet met de tekst eens. Bas G. presenteerde een wijzigingsvoorstel. In plaats van ‘Het Vliegend Spaghettimonster zijn met ons’ pleitte hij voor de tekst ‘Geld(t) voor iedereen’ op de Nederlandse muntstukken. De zaal ademde afkeuring en het voorstel leek kansloos.

Bas, een Pastafari, spreekt op het programmacongres van DWARS.

Bas G., belijdend Pastafari, spreekt op het programmacongres van DWARS. Het vergiet op zijn hoofd is één van de uiterlijke kenmerken van Pastafari.

Toen pakte Bas G. het Gospel van het Vliegend Spaghettimonster erbij, het heilige boek van de Pastafari. Hij citeerde: ‘Ik heb echt liever niet dat je doet alsof je heiliger bent dan iemand anders wanneer je mijn noedelige goddelijkheid beschrijft. Als sommige mensen niet in me geloven dan is dat oké.’ Hierop werd zonder enige verdere discussie onmiddellijk ingestemd met het voorstel van de gelovige. De wil van het congres werd compleet opzij gezet op basis van het Gospel. Nooit eerder liet DWARS haar standpunten direct beïnvloeden door een religieuze tekst.

Oplegging van religie
De programmacommissie reageerde dan ook geschokt. Normaal gesproken laat DWARS zich niet beïnvloeden door godheden. Zo betoogde Stefan Bekedam: ‘Wat Jesse Klaver zegt doet er niet toe.’ Noortje Blokhuis stelde: ‘Iedereen in Nederland verdient een kans om een eigen mening te vormen, zonder directe oplegging van religie.’

De realiteit is echter, dat het tegenwoordig niet meer zo werkt bij DWARS. De jongeren voeren discussie tot ze een ons wegen, maar wanneer de heilige schrift wordt geciteerd is iedereen stil. Net zoals bij de jongeren van de SGP.


Geïnteresseerd in de overige standpunten van DWARS?
Bekijk het Politiek Programma 2016-2020.