Energie uit de Oceaan II: Warmtewisselaar

De oceanen van de Aarde neemt het merendeel van de planeet in beslag. Daarnaast kan de oceaan flinke krachten ontketenen. Dit betekent dat er een gigantische energiebron is, die vaak buiten beschouwing wordt gehouden. In een serie van drie artikelen wil ik laten zien wat er allemaal gebeurt omtrent duurzame energie met behulp van water. Vandaag hebben we het over de warmtewisselaar.

door Bas Blijdorp

Een warmtewisselaar of OTEC (Ocean Thermal Energy Conversion) is een systeem dat de verschillende temperaturen van oceaanwater kan gebruiken om energie op te wekken. Het is namelijk zo dat het oppervlaktewater warmer is dan water diep in de zee. Er zijn twee soorten warmtewisselaars: een open en een gesloten systeem.

Open systeem

Een open systeem werkt met een vacuüm-ruimte waarin het warme water verdampt. De waterdamp zorgt ervoor dat er een druk ontstaat. Vervolgens zorgt een pomp ervoor dat er in een tweede ruimte een nog groter vacuüm ontstaat. Dit heeft een drukverschil tot gevolg, wat er vervolgens voor zorgt dat er een turbine-generator wordt aangedreven, en zodoende ontstaat er elektriciteit. In dit systeem draagt het koude water niet bij aan het energiesysteem, maar kan het de waterdamp wel omzetten in drinkwater, doormiddel van een warmtewisselaar.

Gesloten systeem

In een gesloten systeem zorgt het warme water ervoor dat een vloeistof (bijvoorbeeld ammoniak) verdampt en daarmee een turbine-generator aandrijft. Het koude dieptewater zorgt er vervolgens voor dat deze vloeistof weer vloeibaar wordt. Een pomp stuwt deze vloeistof vervolgens weer omhoog, zodat het warme water deze weer kan verdampen.

Het is dus een systeem dat een simpel natuurfenomeen kan benutten voor energiewinning op een duurzame manier. Wel heb ik zelf een voorkeur voor het open systeem, omdat bij schade aan het gesloten systeem er een grote kans op milieuvervuiling bestaat. Uiteraard kun je hier ook andere vloeistoffen voor gebruiken.

Volgende keer hebben we het over osmotische energie.

Bronnen
http://www.bluerise.nl/applications/ocean-thermal-energy-conversion/
https://www.explainthatstuff.com/how-otec-works.html
https://www.eia.gov/energyexplained/index.php?page=hydropower_ocean_thermal_energy_conversion

lees ook

LVolg ons op facebook

L