DWARSe Kijktip: Black Earth Rising

Wat te doen in tijden van corona? In de rubriek DWARSe Kijktip geven DWARSers hun beste film-, serie-, en documentairetips. Vandaag vertelt Hessel Hoekstra over de serie Black Earth Rising.

In 1994 vond één van de ergste genocides in de geschiedenis van het Afrikaanse continent plaats. Aan het einde van een burgeroorlog in Rwanda doodden Hutu-extremisten naar schatting bijna een miljoen Tutsi’s. Black Earth Rising behandelt de nasleep van deze gebeurtenis en speelt met de vraag wie hier nou eigenlijk voor verantwoordelijk was. Dit gebeurt op een grootse en internationale manier, maar blijft ook klein en persoonlijk op sommige vlakken.

Wanneer de Congolese generaal Simon Nyamoya (Danny Sapani) wordt opgepakt voor oorlogsmisdaden is mensenrechtenadvocaat Eve Ashby (Harriet Walter) er als eerste bij om hem levenslang achter de tralies te krijgen. Haar uit Rwanda geadopteerde dochter Kate (Michaela Coel), ook jurist, is het echter niet met de vervolging eens. Tijdens de Rwandese genocide was Nyamoya een held die de levens van duizenden Tutsi’s heeft gered en een einde aan de genocide maakte. Voor Kate is dit het begin van een grote juridische strijd en een zoektocht naar de waarheid over haar volk en haar familie.

Niets is zwart-wit. Dat wordt duidelijk in de eerste paar minuten van deze serie. Twee personen debatteren over de oorzaak van de onrust op het Afrikaanse continent. Allebei hebben ze op hun manier gelijk. Ook toont het aan hoe weinig we als Europeanen eigenlijk weten over de geschiedenis van het Afrikaanse continent, terwijl de Europeanen toch de meeste invloed hebben gehad door hun kolonisatiedrang. Het is niet alleen een goede serie, maar ook een interessante geschiedenisles.

Daarnaast is Black Earth Rising prachtig gefilmd. Regisseur en schrijver Hugo Blick heeft oog voor detail en weet allerlei symboliek in zijn programma te verweven. In de vijfde aflevering zit een scène met een landkaart van Afrika die perfect de boodschap van de serie weet te bevatten. Deze serie behandelt geen lichtzinnige onderwerpen, zoals volkerenmoorden en trauma’s en dat kan heftig zijn. Toch gaan de makers respectvol om met de gebeurtenissen. Je ziet nergens heftige beelden, maar met animaties wordt de tragiek van dit alles zichtbaar gemaakt. Verder doen er sterke acteurs mee, zoals Noma Dumezweni en John Goodman en Danny Sapani. Maar hoofdrolspeelster Michaela Coel steelt de show en is een voortreffelijk actrice.

Black Earth Rising is te zien op Netflix en bestaat uit acht afleveringen die elk ongeveer een uur duren.

lees ook

LVolg ons op facebook

L