In het eerste artikel ‘ Links in de wereld’ wordt de Ierse partij Sinn Féin onder de loep genomen. Maar, is dit wel loepzuiver? Kan je op basis van een erg kort stukje tekst, zonder historisch besef, een oordeel geven over een controversiële partij die 1300 km verderop opereert? Wij vinden van niet.

In dit artikel presenteren we een uitgebreider stukje geschiedenis, met een genuanceerde uiteenzetting van of Sinn Féin haar doel behaald heeft. Daarnaast willen we een discussie starten over hoe ethisch het is om hier als buitenstaander een uitspraak over te doen.

Hoe is het huidige Sinn Féin ontstaan, en waarom is dit belangrijk?

Om te begrijpen waarom de discussie rondom Sinn Féin zo complex en sensitief is, moet je de geschiedenis kennen. Zo begrijp je waarom het belangrijk is om met een genuanceerde blik naar de partij te kijken.

Ierse revolutionairen streden al eeuwen tegen het Britse kolonialisme voordat Sinn Féin in 1919 de Dáil ÉireannDe Dáil Éireann is het parlement van Ierland. Het maakt wetten en controleert de regering. Leden worden gekozen door het volk. Samen met de Seanad Éireann (Senaat) en de president vormt het de overheid van Ierland. Het lijkt op de Tweede Kamer. oprichtte en de Ierse onafhankelijkheid verklaarde. De Dáil erkende de Ierse Vrijwilligers als hun leger, wat leidde tot de oprichting van de IRADe IRA (Irish Republican Army) was een Ierse groep die vocht voor een onafhankelijk Ierland. Ze wilden Noord-Ierland bij Ierland laten horen. Sommige delen gebruikten geweld, vooral tegen de Britse overheid. Sinds 1998 is de groep grotendeels gestopt met vechten., die de Britten bestreed tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog.

De strijd bereikte een cruciaal moment met het Anglo-Ierse Verdrag in 1921, dat het conflict formeel beëindigde, maar niet erkend werd door een deel van Sinn Féin en de meerderheid van de IRA. Dit leidde tot afsplitsingen, waaronder Fianna Fáil en Fine Gael, die beide het verdrag erkenden.

Sinn Féin in hedendaagse politiek

Na de afsplitsingen was Sinn Féin verzwakt en in financiële problemen, waardoor de IRA de partij van binnenuit overnam. De IRA zocht politieke invloed binnen de Ierse en Noord-Ierse fracties van Sinn Féin, maar bleef tegelijkertijd geweld gebruiken. Ook nadat Sinn Féin alle vormen van fysiek geweld tegen het Britse Koninkrijk afzwoer in 1998, bleven veel Ieren hen met de IRA en diens geweldpleging associëren. In de Ierse Republiek van vandaag is deze associatie nog steeds relevant en wordt deze regelmatig zelfs versterkt in de media en politiek. In een debat over de crisis op de huizenmarkt zei de Ierse TaoiseachDe Taoiseach is de leider van de Ierse regering, zoals een premier. Hij of zij wordt gekozen door de Dáil Éireann en leidt het land. De Taoiseach werkt samen met ministers en vertegenwoordigt Ierland in het buitenland. bijvoorbeeld het volgende over Sinn Féin: “When it comes to Sinn Féin and the rule of law, public order, and condemning violence, it doesn’t take very long for your balaclava to slip.”

Sinn Féin blijft tot vandaag de dag onlosmakelijk verbonden met de IRA, wat nog steeds angst en trauma oproept. De positie van de IRA in de huidige samenleving van de Ierse Republiek is zeer complex. Aan de ene kant vocht de IRA tegen Britse kolonisatie, maar aan de andere kant zijn hierbij ook veel Ierse burgerslachtoffers gevallen. Geweld tegenover burgers kunnen wij natuurlijk alleen maar veroordelen, maar is het wel eerlijk dat Sinn Féin hier, na al deze jaren en het afzweren van geweldpleging, zo sterk voor verantwoordelijk wordt gehouden? Het is tijd om Sinn Féin genuanceerder te benaderen en kritisch te zijn naar sommige van hun huidige standpunten in plaats van hun geschiedenis. Maar waar staat de partij nou voor?

Kernwaarden Sinn Féin

Als je het wilt hebben over of Sinn Féin gefaald heeft of niet, moet het eerst duidelijk zijn waar de partij voor staat. Sinn Féin streeft naar een verenigd Ierland, oftewel een hereniging van de Ierse Republiek en Noord-Ierland. De partij zet zich verder in voor betere zorg, belastingvoordelen voor zorgprofessionals, meer investeringen in mentale gezondheidszorg, betaalbare woningen en het bestrijden van corruptie.

Sinds kort is de beleidsfocus van Sinn Féin verschoven naar het ‘grip krijgen op immigratie’. Dit willen ze onder andere bereiken door strengere regelgeving, het afschaffen van de speciale beschermingsstatus voor Oekraïense vluchtelingen en de fondsen die zij ontvangen voor het zoeken naar een woning. Ook wil Sinn Feín een hechtere samenwerking met Groot Brittannië wat betreft het terugsturen van migranten die via de Ierse zee het territorium betreden.

Nog een cruciaal punt: Sinn Féin wordt door zowel Fine Gael als Fianna Fáil volledig buitenspel gezet. Beide partijen weigeren om een coalitie met Sinn Féin te vormen. Dit leidt in de Ierse Republiek tot een fenomeen wat wellicht heeft bijgedragen aan het dalende stemmenaantal dat Sinn Féin weet te behalen. Als Sinn Féin systematisch wordt uitgesloten en dus niet zal kunnen regeren, is een stem op Sinn Féin misschien wel een weggegooide stem. Het is dus helemaal niet zo simpel voor Sinn Féin om te slagen.

Daarnaast is de partij inconsistent op een aantal thema’s waar linkse partijen over het algemeen zich sterk profileren, zoals abortus, de Europese Unie en klimaat. Sinn Féin heeft moeite om één verhaal te vertellen aan haar veranderende achterban. Aan de ene kant heb je de oudere, traditionele Republicans, aan wie ze vertellen dat ze terughoudend zijn ten opzichte van het veranderen van abortus wetgeving. Aan de andere kant heb je de jongere generatie: aan deze groep vertelt de partij dat ze juist voorstander zijn van soepele wetgeving rondom het verkrijgen van abortus. Wat betreft de Europese Unie is Sinn Féin historisch gezien erg kritisch. Sinds Brexit stelt de partij zich constructiever op, maar ze zijn nog steeds geen fan van hechte Europese samenwerking. Verder is klimaatbeleid niet een speerpunt voor Sinn Féin. Hoewel de partij zich niet actief tegen de klimaatbeweging opstelt, zul je ze niet snel bij een klimaatmars of protest zien. Dus, niet groen, maar wel links?

Goed ingelezen op ‘Links in de wereld’

Ten slotte, super goed dat we als linkse organisatie ook kijken naar hoe de beweging zich manifesteert in andere landen. Tegelijkertijd ontstaat de kans dat we te simpel naar een politieke partij kijken, in een politiek klimaat waar wij geen deel van uitmaken. Wij leven niet met de consequenties van de politiek in andere landen; wij voelen het niet. Wat je wel kan doen is je goed inlezen! Baseer je mening dus niet op erg korte stukken tekst.

In volgende artikelen van ‘Links in de Wereld’ is het dan ook verstandig om contact te zoeken met mensen die persoonlijke ervaring met een linkse partij uit het buitenland hebben. En het is belangrijk om te benoemen dat het artikel ook een opiniestuk is; als er een vraag in de titel van het stuk staat, probeer je iemand te overtuigen van jouw eigen interpretatie. Het stuk is geschreven op basis van hoe wij van buitenaf een politieke partij interpreteren en kan dus niet geframed worden als de waarheid.

Leren van anderen is waardevol en nuttig, maar we moeten ook onze schaarse interactie met buitenlandse politieke partijen erkennen als we lezers willen overtuigen van een standpunt. Dus: lees je altijd in voordat je een mening vormt, breng nuance aan en huiver!