Boeren, burgers en belangstelling

Tientallen trekkers op de snelwegen, resulterend in minimaal 1100 kilometer file. Heel het land in rep en roer, de hele politiek heeft er iets over te zeggen, enquêtes over steun in de bevolking doen de rondte en op Twitter gaat het de hele dag nergens anders over: het boerenprotest vandaag. De agrarische sector, verantwoordelijk voor een groot deel van de Nederlandse stikstofuitstoot, wil niet meer als verantwoordelijke worden gezien voor het grote deel van de stikstofuitstoot.

De zaak van de boeren is te begrijpen: over de jaren heen hebben boeren steeds moeten uitbreiden om bij te kunnen blijven, en is de bioindustrie alleen maar gegroeid. Nu de Raad van State heeft geoordeeld dat de Nederlandse stikstofuitstoot sterk omlaag moet, vrezen zij daarvoor te moeten gaan betalen. Het is ook niet anders: zowel omwille van het dierenwelzijn als het milieu zal de veestapel moeten gaan krimpen, en flink ook. Maar om te voorkomen dat boeren slachtoffer worden van een systeem dat hen “in de schuldenlast en schaalvergroting heeft gedreven” (aldus Laura Bromet op Twitter) zal het kabinet er ook voor moeten zorgen dat boeren gesteund worden in de transitie naar duurzamere landbouw.

Het blijft wel opvallend: 10.000 boeren in Den Haag, en heel Nederland is in rep en roer. Waar vorige week zo’n 35.000 mensen protesteerden in een gigantische wereldwijde klimaatdemonstratie, bleef het echter angstvallig stil op de meeste grote nieuwsplatforms. Wat is het verschil in beleving tussen deze twee demonstraties voor de media? Met name de politieke richting waar ze vandaan komen. 

Het boerenprotest wordt namelijk breed gesteund op de rechterflank van het politieke spectrum. De “mainstream media” zijn de afgelopen jaren flink onder druk gezet door extreemrechtse bewegingen, zoals Forum voor Democratie, dat ze “te links” zouden zijn en teveel aandacht besteden aan linkse zaken. In tegenreflex en bang voor dit verwijt zijn  media vandaag de dag sneller geneigd meer (positieve) aandacht te besteden aan demonstraties en nieuwsitems die beter vallen aan de rechterkant, zoals ook gebeurde met de (volstrekt irrelevante) Gele Hesjes. Het boerenprotest is hier ook een voorbeeld van. Als de media even uitgebreid verslag hadden gedaan van de klimaatstaking van vorige week, hadden ze waarschijnlijk een tsunami aan kritiek en verwijten van extreemrechts over zich heen gekregen.

Zo heeft de altright-beweging het voor elkaar dat 10.000 boeren, die hekken omver rijden en gigantische chaos op de wegen veroorzaken, meer aandacht en sympathie krijgen door de media dan de 35.000 jongeren die voor een betere wereld en een beter klimaatbeleid vreedzaam door Den Haag demonstreren. Volstrekt het tegenovergestelde van wat er vandaag zich afspeelt op het Malieveld, en dat dankzij de vileine spelletjes van fascistoïde media-pressende online bewegingen. Let wel: het is niet per se zo dat mensen daadwerkelijk minder sympathie hebben voor de klimaatstakers, maar dat is wel het beeld wat in de media overheerst. 

Er valt zeker wat te zeggen voor de onvrede van de boeren, en zij verdienen ook duidelijkheid en medewerking van de overheid. Zij zijn slachtoffers van opgelegde schaalvergroting en voor hen voelt het nu alsof ze de prijs moeten betalen voor het terugdringen van stikstof. De wijze waarop hun protest wordt verslagen is alleen compleet onevenredig in vergelijking met even grote of grotere protesten aan de “linkerkant”. Het publieke debat mag niet gekaapt worden door extreemrechts. Tijd voor eerlijke en objectieve verslaggeving.

lees ook

LVolg ons op facebook

L