Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Luc heeft zich gekandideerd voor Algemeen Bestuurslid van het Landelijk Bestuur. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar het ultieme bestuur!

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

Hij/hem

Hoe jong ben je?

Ik ben 23 jaar

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik woon sinds kort in Breda, maar ik kom uit het dorp Zevenbergen wat daar vlakbij ligt. Ik studeer sociologie in Utrecht. Hiervoor heb ik de bachelor communicatie afgerond aan Avans Hogeschool, waar ik ook in twee jaar in de centrale medezeggenschap zat. Voor mijn werk ben ik student-panellid bij de NVAO, de organisatie die waakt over kwaliteit in het hoger (theoretisch) onderwijs. Erg leuk werk, want hierdoor kom ik op hogescholen door het hele land, van NHL Stenden tot de HAN. Binnen DWARS ben ik actief bij de afdeling Brabant-Zeeland.

In mijn vrije tijd zit ik in een band, waar ik de drummer ben! We heten BRAK (@brak.band), die naam kwam spontaan naar boven aangezien we altijd oefenen op zondagmiddag ;). We spelen rockcovers en zijn bezig met eigen werk. Daarnaast speel ik ook gitaar en basgitaar. Verder zit ik al 12 jaar bij de reddingsbrigade. Als ik nog ergens vrije tijd kan vinden probeer ik dit zoveel mogelijk te vullen met leuke dingen doen met vrienden of mijn vriendin.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik ben lid geworden in februari 2022. Al van kleins af aan ben ik politiek betrokken: op mijn 11e startte ik mijn eerste campagne: een actie tegen pesten op de basisschool. Op de middelbare school genoot ik enorm van de debatten bij maatschappijleer, maar ik heb er toen een paar jaar niks mee gedaan.

In mijn studietijd is de politieke vlam weer aangewakkerd. Via mijn studievereniging kwam ik toen bij de medezeggenschap, en zo ook bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Daar deed ik mijn eerste landelijke politieke ervaring op als achterbanner. Ondertussen waren mijn vrienden het door de jaren heen steeds meer beu geworden dat ik op feestjes om 1 uur ’s nachts nog over de Tweede Kamer begon. Toen ben ik maar op zoek gegaan naar een club die dat wél kon waarderen. De rest is geschiedenis…

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Zeker! Ik ben begonnen bij de commissie Onderwijs, waar ik me inzette voor toegankelijke cultuur en een lagere prestatiedruk voor studenten. Na een paar maanden bij DWARS ben ik voorzitter geworden van het afdelingsbestuur van Rotterdam-Rijnmond. Ik woonde toen niet in die afdeling, maar wel vlakbij. Ik koos bewust voor Rotterdam om een nieuw perspectief te krijgen, dat is zeker gelukt!

Dit jaar ben ik actief bij Brabant-Zeeland. Tot slot heb ik rond de Tweede Kamerverkiezingen een werkgroep mee helpen opzetten, “DWARS In de Kamer”, waarmee we DWARSers op weg hielpen met hun kandidatuur.

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Driekwart naar rood

Ik geloof overigens niet dat rood/groen altijd een tegenstelling hoeft te zijn!

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Op politiek gebied moeten we ons inzetten tegen de afbreuk van het onderwijs. 1 op de 3 kinderen dreigt laaggeletterd van school te gaan. Als je niet goed kan lezen of schrijven is dat iets waar je de rest van je leven last van kunt hebben. In een land als het onze mag dit niet gebeuren.

Intern vind ik dat we een goede balans moeten vinden tussen de vereniging verder ontwikkelen en politieke impact maken. Mijn voorkeursportefeuilles richten zich meer op de interne kant, daarom vertel ik zometeen meer over mijn plannen!

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Ik ben me heel erg bewust van de kansen die ik heb gekregen in het leven. Als kind had ik door mijn PDD-NOS nogal moeite met sociale interactie op school. Het is te danken aan een rugzakje (geld voor extra hulp), goede begeleiders op school en een fijn thuis dat ik mezelf heb kunnen ontwikkelen. Ik wil graag iets terug doen voor de maatschappij, zorgen dat iedereen de kansen krijgt die ik ook kreeg.

Dat wil ik doen via de politiek. Want bijvoorbeeld zo’n rugzakje voor extra begeleiding komt niet uit de lucht vallen: dat is een politieke keuze. En waar kan je beter politiek leren bedrijven dan bij DWARS? 😊

Welke portefeuilles lijken jou het leukste en welke juist helemaal niet?

Als bestuurslid hoop ik me vooral in te mogen zetten voor de interne portefeuilles Kaderbegeleiding, Scholing of Ledenbinding. Daarnaast lijkt het me gaaf om mijn ervaring binnen en buiten DWARS in te zetten als vicevoorzitter.

Bij Kaderbegeleiding wil ik mijn ervaringen van 4 jaar besturen en medezeggenschap graag inzetten om afdelingsbesturen sterker te maken. Voor Scholing heb ik twee prioriteiten: de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, en het ontwikkelen van ideologische trainingen (hoezo heeft bijvoorbeeld de JD wél een training sociaalliberalisme en wij geen training groene politiek of socialisme? Dat kan beter!) Bij ledenbinding wil ik nieuwe leden graag zelfvertrouwen geven vanaf het moment dat ze binnenkomen. Daarnaast ben je als bestuurslid Ledenbinding verantwoordelijk voor het Politicinetwerk, dat lijkt me heel tof om verder te ontwikkelen.

Er zijn weinig portefeuilles die me écht niet leuk lijken. Ik kies wel duidelijk voor de niet-politieke portefeuilles, omdat ik denk dat anderen daar op dit moment beter geschikt voor zijn.

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

Alle talenten en hobby’s kunnen elkaar versterken, als je maar creatief genoeg kijkt! Ik ben erg muzikaal en ik kan de stem van het polygoonjournaal redelijk goed nadoen. Maar mijn meest nutteloze talent is dat ik verrassend goed kan limbodansen ondanks mijn lengte van twee meter.

Wat is je guilty pleasure?

Rechtse mensen dingen laten zeggen die heel links zijn, en ze dan vertellen dat dat een links standpunt is.

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Ik breng perspectieven mee die veel andere DWARSers misschien niet hebben. Ik groeide op met thuis een glastuinbouwbedrijf, leerde letterlijk fietsen in de kas tussen de aardbeien. Dat maakt dat ik me goed kan voorstellen wat voor impact het heeft als de overheid/politiek keuzes maakt die impact hebben op je bedrijf.

Daarnaast werkte ik vanaf mijn 15e zo’n 5,5 jaar voor een transportbedrijf. Daar liep ik iedere dag tussen de vrachtwagenchauffeurs en monteurs. Als het gaat over het herwaarderen van praktische beroepen, moet ik daar altijd aan terugdenken.

Wat is je beste karaktereigenschap?

Ik zit bomvol ideeën en weet (bijna) altijd mensen enthousiast te krijgen om ergens voor te gaan!

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Als je mensen mee wilt krijgen met ideeën kan je zelf wel eens te hard van stapel lopen en teveel vooruit lopen op bepaalde zaken. Maar hier heb ik wel beter mee om leren gaan.

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?

Wet Basisinkomen. Dan kun je met één wet een heleboel sociale problemen oplossen en het systeem wakker schudden.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Te veel om op te noemen. Maar de eerste die me te binnen schiet is samen met Ruben door de Utrechtse grachten kanoën en alle kademuren van de Oudegracht raken omdat we de andere kano’s wilden inhalen.

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

OverDWARS is een mooi platform voor leden om hun politieke visie te leren uiten. Daarnaast kunnen ze hier hun geest te scherpen met podcasts over debatten en interessante gastsprekers. Ik ben fan!

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

DWARS mag zichzelf en haar leden serieuzer nemen. We hebben af en toe de neiging om onszelf te zien als ‘maar’ een jongerenorganisatie, maar we hebben een belangrijk verhaal te vertellen.

(En ik vind de huisstijl erg vrolijk, maar hij lijkt altijd zo kinderlijk)

Wat is je meest controversiële mening?

En je verwacht dat ik die zomaar op het internet zet?!

Mijn meest controversiële mening is waarschijnlijk dat de dienstplicht in een nieuwe vorm (niet persé militair) goed zou kunnen bijdragen aan een grotere saamhorigheid in het land.

Noem één idool en één rivaal.

Bij een idool denk ik aan Lisa Westerveld, Jan Marijnissen of Jan Schaefer. Mensen die niet bang zijn om zich fel uit te laten in duidelijke taal. Of in DWARSe termen, ‘Zeg waar het op staat!’.

Rivaal is de band waarvan BRAK een battle of the bands verloor in maart. Uitslovers.

Als je een Algemeen Bestuurslid wil worden, moet je heel goed algemeen kunnen zijn. Wat is iets wat jij heel goed algemeen/gemiddeld kan? Zoals wii bowlen.

Koken! Ik kan het wel, ik laat (bijna) niks aanbranden ofzo. Maar het is ook niet heel bijzonder, ik probeer veel af te wisselen en dan word je in alle recepten een beetje beter, maar nergens heel goed in.

Je mag jezelf nog 1 bonusvraag stellen en deze ook beantwoorden

Bonusvraag: Wat is je favoriete dier?

Ik wil heel graag later een ruwharige (dwerg)teckel! Het zijn speelse, lieve honden die altijd energie hebben. En kijk dan hoe leuk ie is: